32-in-32: Jacksonville Jaguars

San Francisco 49ers v Jacksonville Jaguars
De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32-in-32, in volgorde van hun prestatie in 2015. Vandaag aandacht voor het team wat een einde wil maken aan serie van vijf top-5 picks: de Jacksonville Jaguars.
Terugblik
De Jaguars kunnen terugkijken op een redelijk geslaagd seizoen. Het record van 5-11 was geen reden voor een rondvaart door de grachten, maar het was het hoogste aantal zeges sinds 2011. Belangrijker was echter de progressie die Blake Bortles toonde. In 2014 was hij de slechtste quarterback van de NFL, maar afgelopen seizoen wist de spelverdeler stappen vooruit te maken.
Het resulteerde in een beter Jacksonville en omdat de AFC South afgelopen seizoen een lachertje was bleven de Jaguars tot de nederlaag in week 16 kanshebber voor een plek in de play-offs. Die werden niet gehaald, maar het zorgt er wel voor dat de verwachtingen hoger zijn in Florida voor komend seizoen.
Free Agency
JAX FA
De Jaguars hadden het meeste geld te besteden en dit hebben ze gedaan ook. De ploeg lijkt zich flink versterkt te hebben. De belangrijkste aanwinst is Malik Jackson, die vorig jaar een van de steunpilaren van de Denver Broncos en een versterking moet zijn voor de zwakke pass rush.
Ook in de secondary zien we met cornerback Prince Amukamara (Giants) en safety Tashaun Gipson (Browns) twee nieuwe namen, waardoor de verdediging van de Jaguars niet langer de achilleshiel van de ploeg zou moeten zijn.
Voor de aanval werd running back Chris Ivory weggelokt uit New York na een goed seizoen bij de Jets, waardoor de Jaguars nog gevaarlijker in de rungame moeten worden.
NFL Draft
JAX DRAFTOok op de draft van de Jaguars is weinig aan te merken. Zowel in de eerste als tweede ronde wist Jacksonville twee potentiële topspelers op te pikken. Cornerback Jalen Ramsey werd voor de draft door insiders gezien als misschien wel de beste speler in de draft en Jacksonville had het geluk dat hij nog steeds beschikbaar was als vijfde pick.
In de tweede ronde viel de keuze op Myles Jack. Een speler met de potentie van een top tien keuze, maar hij werd niet eerder gekozen vanwege het risico op een blessure. De verwachting is dat Jack in de toekomst een knieoperatie zal moeten ondergaan, maar het is nog niet zeker of en wanneer dit eventueel zou moeten gebeuren. De Jaguars hebben de gok genomen en als het ze lukt Jack fit te krijgen moet hij een belangrijke speler voor dit team kunnen worden.
Offense
JAX OFF
De kracht van de aanval gaat voor een groot gedeelte afhangen van de progressie die Bortles weet te boeken. In 2014 was hij de minste quarterback in de league, maar vorig jaar goed voor 35 touchdowns en meer dan 4400 yards. Het zou een slecht teken zijn als hij deze cijfers dit jaar weer weet te halen. Bortles werd afgelopen seizoen gedwongen veel te gooien vanwege een achterstand en een groot gedeelte van de touchdowns en yards kwamen dan ook toen wedstrijden al beslist waren.
Komend seizoen zal Bortles moeten bewijzen dat hij met zijn groei en potentie ook wedstrijden kan winnen. Met Allen Robinson en Allen Hurns heeft hij in ieder geval twee wapens om naar te gooien en de receivers van de Jaguars horen bij de beste in de league.
Met Ivory en T.J. Yeldon beschikt het team ook nog eens over twee uitstekende running backs, wat Bortles genoeg opties moet geven om zich verder te ontwikkelen. Hij moet dan wel voldoende steun krijgen van de offensive line, want ondanks het aantrekken van Kelvin Beachum lijkt dit de zwakke plek in de aanval te blijven.
Defense
JAX DEF
De Jaguars hadden veel zwakke plekken vorig jaar, maar de verdediging was toch wel het belangrijkste aandachtspunt voor de club. Vorig jaar had Jacksonville de op twee-na-slechtste verdediging van de league, dus het is goed dat er flink in is geïnvesteerd.
De grote vraag is of de aanwinsten ook kunnen voldoen aan de verwachtingen en of iedereen ook goed met elkaar samen kan spelen. Op papier is de verdediging er met al die aanwinsten als Jackson, Amukamara en Gipson in ieder geval op vooruit gegaan, maar het zou zo maar kunnen dat spelers tijd nodig hebben om op elkaar ingespeeld te raken. En met maar zestien wedstrijden is die tijd er nauwelijks.
Wel kunnen de Jaguars eindelijk Dante Fowler Jr. op het veld zijn kunsten zien vertonen. Vorig seizoen kwam de rookie niet in actie vanwege een kruisbandblessure, maar dit jaar is hij fit en klaar om zijn status als hoge draftpick waar te maken in de versterkte defensie van Jacksonville.
Prognose
De Jaguars lijken de grote winnaars van het afgelopen offseason te zijn. Zowel in de draft als in free agency lijkt de ploeg zich goed versterkt te hebben. De vraag is waar dit allemaal toe leidt. Vorig jaar deed Jacksonville lang mee om de play-offs, maar dat kwam ook door de blessures van de concurrenten.
De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen bij de fans, maar dit hangt voor een groot deel af van de ontwikkeling van Bortles. Hij heeft zeker progressie getoond in zijn eerste twee seizoenen, maar de vraag is hoe hij met de toenemende druk om kan gaan. De verwachting is dat de spelverdeler een mooie toekomst in de NFL tegemoet gaat, maar dit seizoen zal het moeilijk worden aan de verwachtingen te voldoen.
De Jaguars zullen meer wedstrijden winnen dan afgelopen seizoen, maar zolang Andrew Luck heel blijft zal de divisie naar de Colts gaan en blijven de wild-cards nog buiten bereik van Jacksonville.
Prognose: 8-8

Chris Van Dijk
Chris Van Dijk
Sportliefhebber van alles wat een bal heeft. Door Stockton en Malone fan de Utah Jazz, en sindsdien verkocht aan Amerikaanse sporten. En na een bezoekje aan Phillie ook fan van de Eagles. Op twitter te volgen op @vandijkch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen