2023 NFL Prospect Watch: edge rushers

Zoals elk jaar zijn er ook dit seizoen weer veel pass rushers beschikbaar in de draft. Het is, met afstand, de sterkste positie qua bezetting tijdens de komende draft en de kans is vrij groot dat er een stuk of vijf a zes edge rushers gedraft gaan worden.

WILL ANDERSON

Niemand zal erover twijfelen: Will Anderson Jr is de #1 pass rusher van deze draft class en volgens veel mensen ook de beste speler van deze draft. De statistieken (42 hurries, 14 sacks en nog eens 9 QB hits in 2022) en zijn prestaties spreken voor zich, en met zijn leeftijd (22 jaar) en bizarre atletische vermogen is dit niet zo heel gek. Zijn grootste kwaliteit is zijn explosiviteit vanaf de snap. Hij is in no time in het backfield te vinden voor een TFL of een sack en kan als geen ander ook turnovers creëren vanuit die posities.

Zijn geduld en positionering is ook uitstekend, en dankzij zijn atletische vermogen kan hij snel vanuit verschillende posities reageren. In de run game is Anderson precies daarom ook een net zo’n goede en belangrijke speler. Zelfs in coverage kan hij zich staande houden, ondanks dat dit in de NFL waarschijnlijk niet vaak gaat gebeuren. Teams zullen zijn kwaliteiten op de juiste plek willen gebruiken.

Er is echter altijd ruimte voor verbeteringen. Dit kan gezegd worden van fysieke duels waarin hij soms terecht komt als zijn explosiviteit en atletisch vermogen hem niet langs een OL helpt. Functionele kracht toevoegen zou hem hierbij kunnen helpen, net zoals het toevoegen van wat verschillende armtechnieken en counter moves. Al met al zijn het echter dingen die op het volgende niveau prima coachbaar zijn, en in het geval van kracht prima trainbaar zijn.

TYREE WILSON

Tyree Wilson maakte afgelopen seizoen indruk met zijn prestaties en heeft zich hierdoor richting de top tien van de NFL Draft gespeeld. Veel mensen zien hem als de #2 pass rusher van deze class achter Anderson. Wilson is langer en weegt meer, iets wat hij wel een beetje inlevert op gebied van atletisch vermogen en snelheid/explosiviteit. Toch is Wilson nog steeds snel bij de pass rusher en kan hij veel plays maken achter de line of scrimmage. In de run game is de positinering en het geduld tevens indrukwekkend te noemen.

Het afmaken van tackles is een dingetje en soms is hij iets te enthousiast (waardoor hij uit positie raakt of plays mist), maar over het algemeen is de 23-jarige pass rusher een prima prospect voor de top 20 in deze draft. De grote vraag is of hij ook snel en explosief genoeg is om, net zoals aan de binnenkant, vanaf de zijkant te winnen als pass rusher. Deze vraag is vooral relevant voor teams die met een 4-3 systeem spelen. Wilson kan namelijk ook als DT ingezet worden mocht het nodig zijn.

MYLES MURPHY

Murphy is wat langer, weegt wat meer en is iets minder productief geweest in alle categorieën dan Anderson, maar is wel een jaar jonger en heeft net zoveel explosiviteit in huis als de potentiële top vijf pick. Murphy is niet zo’n goede run defender als Anderson omdat hij kracht en goede positionering mist, maar zeker als pass rusher heeft hij enorm veel potentie. Potentie waar Clemson nog niet per se alles uit wist te halen.

Het is aan NFL-teams om van Murphy een technisch dominante pass rusher te maken en hem vooral een consistente pass rusher te laten zijn, want op momenten leek Murphy in college niet te blocken. Hij is qua techniek al wat verder dan Anderson, maar op elk ander gebied heeft Anderson een voorsprong. Verder hoef je van Murphy ook niet al te veel te verwachten in coverage. Al met al is Murphy een first round pick met veel upside om het niveau van Anderson te halen.

LUKAS VAN NESS

Lukas Van Ness heeft bij Iowa ervaring opgedaan als outside rusher (DE/EDGE) en inside rusher (DT) in het 4-3 systeem van Iowa. De vraag is waar hij in de NFL het best tot zijn recht gaat komen. Bij hem zijn dezelfde vraagtekens van toepassing als bij Wilson: kan hij vanaf de edge winnen of is hij gelimiteerd tot inside rushes. Als dat laatste zo is, zou een rol als defensive tackle in de NFL als rusher ideaal zijn, zeker ook gezien de kwaliteiten van Van Ness in run defense (inschattingsvermogen heeft nog ruimte voor verbetering). Als hij ook edge rusher kan spelen tegen NFL tackles, dan draft een NFL-team een speler die multifunctioneel is. De grootse kwaliteit van Van Ness is zijn armtechniek en kracht, waarmee hij guards regelmatig aan de kant kon zetten.

OVERIGE EDGE CLASS

Na deze vier namen is de lijst aan edge rushers echter nog lang niet afgelopen. Ook Nolan Smith en Tuli Tuipulotu maken een prima kans op de eerste ronde. Daarachter hebben we nog Felix Anudike-Uzomah, BJ Ojulari, Adetomiwa Adebawore, Isaiah Foskey, Calijah Kancey en Will McDonald IV die een prima kans maken om op dag twee gedraft te worden. Het is, met afstand, de meeste diepe draft class van 2023

SPORTAM 2023 EDGE RANKINGS

Anderson, Murphy, Van Ness, Wilson en Smith kunnen wel als first round picks opgeschreven worden. Daarachter maken Tuipulotu, Ojulari, Anudike-Uzomah en Adebawore kans op de eerste ronde, maar op dag twee worden ze sowieso wel gekozen. Vervolgens zal de rest uit gaan komen in latere rondes. Een grote verrassing kan Kancey zijn, die waarschijnlijk ook vanwege zijn bizarre draft combine richting de eerste ronde gaat.

Foto: Thomas Graning / AP Photo

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen