2022 NFL Prospect Watch: running back

Het is tijd voor de allerlaatste positie van deze prospect watch-serie. Een eerste ronde running back gaan we dit jaar waarschijnlijk niet zien, maar vanaf de tweede ronde zullen de running backs goed in de markt liggen. Wat zijn de beste opties in de 2022 NFL Draft?

WALKER III, SPILLER EN HALL

We beginnen met Kenneth Walker III, die er bjina in zijn eentje afgelopen seizoen voor zorgde dat Michigan State de playoffs haalde. Bij Wake Forest had bijna niemand hem op de radar voor de draft, maar na een seizoen waarin hij voor meer dan 1600 yards rushde en de BIG Ten domineerde staat hij bij sommige zelfs bovenaan als RB1. Walker heeft zo’n beetje alles wat je van een pure running back wil. Hij heeft explosiviteit voor big plays, hij heeft visie voor gaten, fantastisch voetenwerk, wendbaarheid en is ook nog eens sterk gebouwd waardoor hij ongelooflijk lastig is om neer te halen en tevens nog eens zorgt voor veel power runs. Mede dankzij die combi is Walker III enorm goed na contact.

Er zijn natuurlijk ook wat vraagtekens. Zo heeft Walker maar een seizoen op enorm hoog seizoen gepresteerd, iets wat bijvoorbeeld Jonathan Taylor (hij wordt veel met hem vergeleken) bijvoorbeeld meerdere jaren deed. Daarnaast is het de vraag of Walker snel genoeg gaat zijn om in de NFL net zo’n goeie outside runner te zijn als in college bij Michigan State en is hij in de passing game een gelimiteerde RB. Meer dan out routes zit er eigenlijk niet in. Pass protection zou hem ook op 3rd down in de NFL op het veld kunnen houden, maar het is duidelijk dat dit de zorg is bij Walker: een 1st en 2nd down RB.

Dan door naar voor ons de beste running back in deze draft class: Breece Hall van Iowa State. Hall heeft eigenlijk alle wat Walker III ook heeft, maar dan met meer lengte (10 centimeter groter) en meer snelheid. Zijn explosiviteit, visie om gaten te vinden, voetenwerk, balans en big run threat zijn vergelijkbaar zo niet beter dan dat van Walker III. Daar komt nog eens bovenop dat Hall ook een fantastische pass catcher is en tevens een goeie pass protector kan zijn. Het geeft hem in de NFL dat wat Walker III op dit moment niet lijkt te zijn: een 3 down RB.

Er is bij Hall eigenlijk weinig om zorgen over te maken. Hij heeft, in tegenstelling tot Walker III, wel wat problemen met fumbles en vooral ball security. In de NFL worden dit soort momenten door veel coaches hard afgestraft, dus dit zijn zijn voornaamste verbeterpunt gaan zijn in de NFL. Verder heeft hij geen blessuregeschiedenis en heeft Hall het ook laten zien tegen sterke tegenstanders.

Dan is er nog Isaiah Spiller van Texas A&M, die drie jaar op het allerhoogste niveau in college (de SEC) enorm stabiel was. Spiller is lang en fysiek sterk gebouwd, net zoals Hall, en heeft verder alle traits en skills die Walker en Hall ook hebben. Hij is atletisch, explosief en heeft uitstekende balans en wendbaarheid waardoor hij enorm lastig is om neer te halen. Spiller kan zowel inside als outside runs prima rennen. Wat hem een 3 down back maakt in de NFL is zijn kwaliteiten als pass catcher. Hij rent voor een running back prima routes en creëert yards na de catch.

Zijn zwakke plek is echter pass protection, waarin hij niet al te best is. Zijn pass catching zal hem op 3rd down in de wedstrijd houden. Daarnaast speelt Spiller soms nog wel eens te veel op de volle 100 procent, waardoor hij soms gaten niet herkent of zijn visie achteruit gaat. Omdat hij meestal 100% gaat is zijn ball security ook wel een groot probleem. Het is zijn grootste zwakke plek en iets waar zeker aan gewerkt moet worden.

OVERIGE INTERESSANTE RB’S

Gaan we door met de overige RB class, te beginnen met James Cook van Georgia. Cook is niet lang, maar wel extreem snel en explosief. Hij is goed in de passing game en als pass protector en kan eigenlijk bijna alles goed. Cook is net extreem snel of sterk (waardoor niet veel yards after the catch zal hebben) en blinkt eigenlijk nergens echt in uit, maar heeft wel goeie visie en weet gaten te vinden. Als pass catcher is Cook misschien wel op zijn allerbest. Hij werd bij Georgia vooral op 3rd down ingezet en stond soms zelfs als slot receiver opgesteld. Cook is misschien wel de beste receiving running back in deze class die als pure running back wat minder is dan de voorgaande namen.

Dan Brian Robinson Jr. Robinson Jr kwam afgelopen seizoen bij Alabama pas echt tot leven. Hij is een fysiek sterke RB die zeker inside een goeie runner is. Hij is niet per atletisch, explosief of snel, maar herkent wel goed gaten en is geduldig. Teven is Robinson een fantastische pass catcher en kan hij aardig pass protecten, waardoor hij in de NFL een all down RB zal zijn. Verwacht echter niet al te veel big plays van Robinson, die als outside runner in de NFL gelimiteerd zal zijn.

Kyren Williams speelde de afgelopen twee seizoenen op een enorm hoog niveau bij Notre Dame. Zijn productie is misschien niet indrukwekkend, maar zijn spel wel. Williams is niet de grootste running back en is geen factor in pass protection, maar is wel een hele goeie pass catcher. Daarnaast is Williams een goeie runner met fantastische balans en fysieke traits. Hij is niet de meest technisch begaafde renner en ziet soms gaten niet, maar zijn atletisch vermogen, wendbaarheid en creativiteit maken veel goed. Williams is enorm lastig te stoppen als hij eenmaal op gang is en is een yards after contact monster.

Dan Jerome Ford en Rachaad White. Ford was afgelopen seizoen fantastisch voor Cincinnati. Ford is een goeie running back tussen de tackles die goeie balans, visie en explosiviteit laat zien. Hij is klein, maar wel stevig gebouwd en kan daardoor fysiek rennen. Ford is degelijk als pass catcher en pass protector. Toch zal hij daar nog beter moeten worden wil hij op alle downs in de NFL actief zijn.

Rachaad White is niet per se een goeie pass protector, maar wel een goeie route runner en pass catcher. Tel dit op bij zijn snelheid, explosiviteit, fantastische voetenwerk en visie en kwaliteiten om zwel inside als outside te rennen en je hebt een bijna complete back. Hij is ook nog eens sterk gebouwd en heeft goeie lengte. Als runner kan hij nog wat beter worden, maar White is nu al waardevol op 3rd down dankzij zijn kwaliteiten in de passing game.

Tot slot nog Tyler Badie van Missouri. Badie is niet per se de beste pure running back van deze draft class, maar als hij de bal eenmaal in zijn handen heeft is hij fantastisch. Met zijn snelle cuts en explosiviteit weet hij al snel flink wat yards op te pakken. Badie is niet de langste en is ook niet best in pass protection. Hij is wel een van de betere receiving running backs in deze draft class. Hij zal op zijn best zijn bij een team dat nog een andere running back heeft, met een andere speelstijl.

SPORTAM 2022 DRAFT RUNNING BACK RANKINGS

Als er een running back kans maakt om de eerste ronde te halen, dan is dat Breece Hall. Alle andere running backs zullen vanaf de tweede ronde of later in beeld komen. Daar waar het niveau misschien niet zo is als dat van voorgaande jaren, zijn er ook in deze draft weer zat opties die de moeite waard kunnen zijn, zeker vanwege het goedkope prijsplaatje.

Foto: William Wotring/The Dominion Post

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen