2022 NFL prospect watch: defensive lineman

We zijn alweer toe aan de laatste verdedigende positie van deze serie. De defensive lineman, een draft class die dit jaar sterker is dan die van 2021 en een paar toekomstige sterren in huis heeft. Een overzicht.

JORDAN DAVIS EN DEMARVIN LEAL

Jordan Davis is een freak. Hij is 1.98m, weegt 154kg, rent een 4.82 40 yard dash en heeft enorm veel atletisch vermogen en explosiviteit vanaf de snap. Davis heeft enorm veel ervaring (4 jaar bij Georgia) en is vooral tegen de run extreem goed. Hij kan guards controleren en vervolgens, op het moment dat hij dat wil, loskomen van deze blocks om de RB of QB te tackelen. Hij is ook explosief genoeg om vanaf de snap te winnen en door de OL heen te breken voor een tackle for a loss.

De overduidelijke vraag is of Davis ook als pass rusher in de NFL wat kan toevoegen. Bij Georgia kwam hij nooit verder dan 2.5 sacks (afgelopen seizoen 2.0 sacks) en Davis beschikt niet echt over pass rush moves. Hij wint vooral met zijn kracht en power, maar in de NFL zal hij staan tegen volwassen mannen. De vraag is dan ook of iemand een run stopping nose tackle (of DL in 4-3 systeem) gaat draften in de eerste ronde, terwijl dit ook kan in de rondes daarna. De fysieke eigenschappen zijn overduidelijk daar, maar tot het tegendeel bewezen is, is Davis behoorlijk eendimensionaal. Kijk er dan ook niet gek van op als Davis in de NFL op bijvoorbeeld 3rd down niet op het veld staat om zijn bizarre kwaliteiten als run stopper op 1st en 2nd down maximaal te kunnen gebruiken.

Dan de beste DL in deze draft class: DeMarvin Leal. Zijn statistieken in 2021: 58 tackles, 12.5 TFL en 8.5 sacks. Veel betere statistieken dan Davis (en de concurrentie), terwijl ze in dezelfde conference spelen. Kijk er niet gek van op als Leal straks in de NFL zowel DL als DE speelt, want hij kan het namelijk allebei. Hij heeft in de running game het inzicht en de kwaliteit om als tackelaar RB’s neer te halen. Als pass rusher heeft hij een combi van kracht, explosiviteit en armmoves die hem lastig te stoppen en productief maken.

De kans lijkt wel groot dat hij een DL in zowel een 3-4 als 4-3 systeem zal spelen. Daar lijkt zijn combi van snelheid en kracht het best tot zijn recht te komen. Hij heeft de skills in de running game die Wyatt en Davis hebben, maar voegt daar productiviteit aan toe in de passing game. Het zou ook zo maar zo kunnen zijn dat Leal voor wat minder gewicht gaat om in de NFL als EDGE/DE in actie te kunnen komen en als pass rusher vanuit die positie nog succesvoller te zijn.

REST VAN DE DEFENSIVE LINEMAN CLASS

Devonta Wyatt was vier jaar lang samen met Jordan Davis de DL van de Georgia Bulldogs. Hij noteerde iets betere statistieken dan Davis, maar al met al scheelt het amper tot niks. Wyatt is logischerwijze iets kleiner en draagt wat minder gewicht met zich mee, maar dit heeft ook zo zijn voordelen. Hij heeft namelijk wat meer potentie als pass rusher en heeft ook wat meer moves in zijn arsenaal. Hij heeft op dat gebied dan ook meer ruw potentieel dan Davis.

Zijn grootste kwaliteiten komen, net zoals bij Davis, tot zijn recht tijdens run game defense. Het kunnen inschatten en reageren op RB’s en het kunnen verslaan van blocks zorgt ervoor dat hij net zoals Davis een enorm goede run defender zal zijn op NFL-niveau. Hij wint dan ook met zijn first step en explosiviteit, niet per se met zijn kracht zoals Davis dat doen. Hij heeft zeker nog wat verbeterpunten in de running game, zoals het nog beter herkennen van gaten, maar overal ligt daar wel zijn kracht.

Perrion Winfrey heeft zichzelf afgelopen seizoen (11 TFL, 5.5 sacks) in de picture gespeeld. De DL van Oklahoma speelde in een 4-3 systeem vanuit een 4 techniek een belangrijke rol bij de verbeterde defense van de Sooners. Daar waar zijn run defense prima is, valt hij toch vooral op door zijn kwaliteiten als pass rusher. Met 5.5 sacks en nog veel meer pressures kwam hij vaak bij de QB. Meestal deed hij dit door bull rushes, zijn pure kracht en zijn explosiviteit, maar vergis je niet. Winfrey heeft ook prima voetenwerk en liet soms zelf qua armtechniek dingen zien die je meer bij een pass rusher ziet dan bij een defensive lineman.

Toch zijn er ook gevaren. Zo heeft hij maar een jaar aan productie qua sacks, stond hij vaak te vroeg in het backfield (penalty’s) en kan hij nog beter worden in counters op het worden geblockt door offensive lineman. Toch is Winfrey een 2nd round pick met upside als pass rusher, iets wat NFL-teams graag zien.

SPORTAM 2022 NFL DEFENSIVE LINEMAN CLASS

De verschillen in deze class zijn heel klein. Toch steekt, vanwege zijn productie in zowel run als passing game en ervaring op het hoogste niveau Leal er voor ons bovenuit. Daarachter doen Wyatt, Davis, Jones, Winfrey, Mathis en Butler amper tot niks voor elkaar onder. Zeker Travis Jones is een interessante naam om in de gaten te houden. Hij maakte afgelopen seizoen al indruk tegen Clemson en liet zichzelf ook zien tijdens de Senior Bowl en draft combine. Met Carter, Ridgeway en Booker zijn er ook in de latere rondes nog prima DL te draften.

Foto: Todd Kirkland/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen