2021 NFL Draft WR Prospects: Rondale Moore, Kadarius Toney en de rest

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Week drie ligt de focus volledig op de beste gevulde positie van de 2021 NFL Draft: de receivers. In dit artikel gaan we de WR-week afsluiten met twee veelzijdige wapens (Rondale Moore en Kadarius Toney) en de rest van de brede WR class van 2021.


RONDALE MOORE VS KADARIUS TONEY


RONDALE MOORE: ALLROUND SLOT RECEIVER MET BIG PLAY ABILITY EN EEN FLINKE BLESSUREGESCHIEDENIS

Moore begon zijn carrière in 2018 bij Purdue op ongelooflijke wijze, met zijn fantastische duel vs toen #2 Ohio State als hoogtepunt. In 2019 en 2020 speelde hij vanwege respectievelijk een blessure en een kort BIG Ten-seizoen maar zeven duels. Dit is, samen met zijn lengte, ook meteen de grootste zorg omrent Rondale Moore.

Moore is namelijk één van de beste slot receivers in deze draft class en waarschijnlijk samen met DeVonta Smith, Rashod Bateman en Kadarius Toney de beste route runner in deze draft. Daarnaast combineert hij zijn explosiviteit en snelheid met verrassend veel kracht voor iemand van 1.80 en 80KG en heeft hij fantastische cuts en bewegingen in huis. Tel daar zijn fantastische inzicht (wat hij heeft ontwikkeld door zijn punt/kick returns) bij op en je hebt één van de meest complete receivers in deze draft class te pakken die ook nog eens enorm veel ruimte heeft om als pure receiver te groeien.

Moore heeft zich namelijk vooral bewezen als allround wapen. Jet sweeps, motions, screen passes en zelfs RB plays. Moore kan eigenlijk alles, inclusief blocken. Het enige probleem, zoals al eerder gezegd, is het feit dat het allemaal small sample size is vergeleken met de receivers om hem heen. Zijn durability is, vergelijkbaar met Laviska Shenault vorig jaar, mogelijk een red flag voor veel teams. Teams zullen Moore vooral draften op basis van wat ze in 2018 hebben gezien, en dat is en blijft een enorm gok in de eerste twee rondes. Feit is echter wel dat Moore de potentie heeft om de beste receiver van deze draft class te worden. Alle tools zijn daar. Hij moet alleen fit blijven.

KADARIUS TONEY: LANGERE VERSIE VAN RONDALE MOORE MET DEZELFDE VRAAGTEKENS

Kadarius Toney is de langere versie van Rondale Moore. Beide spelers lijken extreem veel op elkaar. Toney was, in tegenstelling tot Moore, eigenlijk nog niet echt in beeld als het aankwam op de draft. Pas sinds het seizoen 2020, toen hij explodeerde, begon hij erkenning te krijgen voor zijn prestaties.

Net zoals Moore wordt Toney een slot receiver in de NFL met de kwaliteiten van een allround wapen. Stuur hem in motion, geef hem een jet sweep of screen pass, zet hem naast de QB voor een run play of laat hem blocken. Hij kan het allemaal. Net zoals Moore beschikt Toney over fantastische snelheid, explosiviteit, kracht, balans en wendbaarheid. Zijn cuts zijn de beste in deze draft class. Daar komt echter nog bij dat hij als slot receiver extreem efficient is. Toney liet het hele seizoen eigenlijk geen bal vallen en beschikt over een enorm gevarieerde route tree die hij prima uitvoert. Zijn techniek is soms nog off, maar voor het merendeel is hij daar al ver in zijn ontwikkeling. Daarnaast heeft hij, net zoals Moore, het inzicht van een running back omdat hij punt/kick returns veelvuldig voor zijn rekening nam. Net zoals Moore is ook Toney echter niet per se een deep threat in de passing game.

Toney heeft ook dezelfde gevaren als Moore. Net zoals Moore moest hij in 2017, 2018 en 2019 wat duels missen met blessures. Niet per se ernstige blessures, maar wel blessures. In 2020 speelde hij voor het eerst een volledig fit seizoen, met fantastische prestaties als gevolg. Zijn speelstijl nodigt, net zoals die van Moore, uit tot blessures. En net zoals bij Moore kan hem dit zijn status als first round pick kosten. Sterker nog: beide spelers zouden flink kunnen droppen vanwege hun speelstijl en de daarbij behorende consistentie en blessurerisico’s.


OVERIGE WR CLASS


Terrace Marshall wordt, net zoals voormalig teamgenoot Justin Jefferson, gezien als een einde eerste ronde pick. De cijfers van Marshall zijn niet zo indrukwekkend als die van Jefferson, maar ook Marshall kende bij LSU een prima carrière. En ook Marshall is op zijn best als slot receiver. Marshall heeft prima lengte en combineert dit met snelheid en explosiviteit vanuit de slot. Hij is goed in het vinden van gaten en heeft zich daarnaast al bewezen als productieve receiver in de redzone. De enige vraag bij hem is zijn consistentie. Die ontbrak namelijk in college. Daarnaast zal hij, ondanks dat hij ene prima route runner is, zijn route tree in de NFL wel moeten gaan uitbreiden.

AMON-RA ST. BROWN EN RASHOD BATEMAN

Twee concurrenten qua positie zijn Amon-Ra St. Brown en Rashod Bateman. Beide zijn op hun best in de slot, daar waar Amon-Ra St. Brown zo allround is dat hij ook als outside receiver kan spelen. St. Brown is een goede route runner en is constant actief (ook als hij wordt overslagen of door zijn directe tegenstander goed wordt verdedigd). Verbeterpunten zijn dat hij vooral effectief is met short en midrange passes, terwijl hij met de deep ball nog niet echt een gevaar is gebleken. Daarnaast is zijn werk bij de LoS nog een verbeterpunt.

Rashod Bateman is wat dat betreft als slot receiver verder ontwikkeld. Hij is fantastisch bij de line of scrimmage dankzij zijn postuur en voetenwerk. Hij is een ervaren en complete route runner met goed inzicht voor ruimtes bij zone coverage en de kwaliteit om tegenstanders te verslaan in man-to-man. Bij Bateman ontbreekt echter de pure snelheid, naast dat hij ook geen fantastische blocker is en hij zeker nog effectiever kan worden in het gebruiken van zijn fysiek bij de LoS. Wat dat betreft kan hij het beste na WR1 Ja’Marr Chase gaan kijken.

TYLAN WALLACE

Tylan Wallace is samen met DeVonta Smith, Rashod Bateman, Kadarius Toney, Rondale Moore en Jaylen Waddle de best en meest effectieve route runner in deze draft class. Je zou zelfs kunnen stellen dat, omdat Smith en Waddle zo allround inzetbaar zijn, Wallace de beste outside receiver van deze draft class is. Wallace heeft fantastisch voetenwerk en is daarnaast ook niet bang om zijn handen en fysiek in duels te gebruiken. Er is verder bijna geen bal die hij niet kan vangen. Grote vraagteken bij hem: kan hij ook een deep threat zijn en net zo effectief worden als in de short en medium passing game? Zijn explosiviteit en snelheid laten namelijk nog wel eens te wensen over.

OVERIGE OPTIES

NICO COLLINS EN SETH WILLIAMS

Nico Collins en Seth Williams hebben van alle receivers in deze draft class waarschijnlijk de meeste upside. Achter Tylan Wallace zijn dit de twee beste outside receivers van deze draft class. Ze zijn beide fysiek fantastisch gebouwd, zijn een 1-vs-1 nachtmerrie voor elke defensive back en blinken uit in het fysiek domineren van hun tegenstander en het winnen van contested catches. Daar waar Williams als receiver wat completer is (Collins liet nog wel eens wat ballen vallen en is een wat minder ontwikkelde route runner) is Collins weer een betere blocker en presteerde hij beter tegen de betere universiteiten dan Williams. Beide hadden in college echter hetzelfde probleem: ze speelde met een matige en wispelturige QB in een matige offense. Williams had te maken met Bo Nix, terwijl Collins het moes doen met Shae Patterson. Kortom: Williams en Collins hebben nog veel winst te boeken.

ELIJA MOORE

Misschien wel de lastigste speler om in te schaten in deze class is Elija Moore. Afgelopen seizoen explodeerde hij bij Ole Miss dankzij zijn enorme snelheid als slot receiver. Dat was echter niet het enige wat Moore deed. Hij deed in die fantastische offense eigenlijk alles. Outside receiver, motion, receiver screens, blocking. Noem het maar op en Moore heeft het gedaan. Dat is ook precies waar de vraagtekens liggen: wat is nu zijn positie en was dat ene jaar een fluke of kan hij dit ook in de NFL? Daarnaast hebben we dankzij zijn rol in die offense niet echt een duidelijk beeld van zijn kwaliteiten als route runner. Feit is wel dat Moore, achter DeVonta Smith, misschien wel de beste college receiver van 2020 was.

DWAYNE ESKRIDGE EN AUSTIN WATKINS

De grote vraag bij zowel Dwayne Eskridge als Austin Watkins is of zij het niveau van de universiteiten buiten de power five conference naar de NFL om kunnen zetten. Want over de spelers zelf valt weinig te klagen. Eskridge is een allround wapen die op zijn best is in de slot maar ook als outside receiver kan worden gebruikt (mist daar wel wat lengte voor en is hooguit degelijk in fysiek duels en constested catches) en in motion gebracht kan worden. Eskridge is snel en explosief en is tevens een prima route runner zonder daar echt een ingewikkelde route tree voor nodig te hebben. Daar bovenop is hij ook nog eens een prima blocker voor iemand van zijn postuur.

Austin Watkins is ook een prima blocker, maar is qua speler wel het tegenovergestelde van Eskridge. Watkins is meer een grote en fysieke receiver die goed is in 1-vs-1 duels zoals Collins en Williams dat ook zijn. Hij heeft echter laten zien ook snelheid te hebben en een deep threat te kunnen zijn. Watkins is daarnaast vooral de receiver met de beste ball skills in deze draft class. Als Watkins een bal laat vallen, is het wereldnieuws. Daarnaast is Watkins een prima route runnner. Nadeel van zijn spel: hij is niet per se explosief of snel en heeft daarnaast qua prestaties nog wat last van inconsistentie. Dit had echter ook te maken met het gameplan van zijn universiteit.

DYAMI BROWN EN DAZZ NEWSOME

Tot slot een North Carolina-duo waar QB Sam Howell de afgelopen twee seizoenen heel blij mee was: Dyami Brown en Dazz Newsome. Dyami Brown is een outside receiver met enorm veel snelheid, explosiviteit en misschien wel de beste deep threat van deze draft class. Zijn yards per catch ligt enorm hoog, maar Brown is niet alleen maar snelheid en YPC. Brown is ook prima als route runner en beschikt over prima voetenwerk. Daarnaast kan Brown, zeker voor iemand van zijn postuur, prima blocken. Zwaktes van Brown: hij dropt wel eens wat ballen en is daarnaast niet op zijn beste wanneer er fysieke kracht tegen hem wordt gebruikt.

Dazz Newsome is een slot receiver met enorm explosief vermogen. Hij mag dan ook wel als deep threat vanuit de slot gezien worden. Een soort Dyami Brown vanuit de slot dus. Newsome heeft de inside-out routes eigen gemaakt, maar mist soms de kwaliteit van het snel maken van cuts. Daarnaast is de consistentie van Newsome ook nog ver te zoeken.

SPORTAM WR RANKINGS

*De draft-posities naast de namen zijn de draft-posities die hun spelerswaarde volgens SportAm zouden weergeven. Dit zijn dus NIET de posities waarop wij denken dat ze gedraft gaan worden, maar puur het gebied waar de speler qua kwaliteit het beste zijn waarde vertegenwoordigd.

Photo: Brad McClenny/The Gainesville Sun] Florida Missouri 27

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen