2021 NFL Draft WR Prospects: Ja’Marr Chase

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Week drie ligt de focus volledig op de beste gevulde positie van de 2021 NFL Draft: de receivers. We beginnen vandaag met Ja’Marr Chase.


JA’MARR CHASE – LSU

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.83 m | Gewicht: 94 kg | Junior


Veel mensen zullen Ja’Marr Chase inmiddels een beetje uit het oog verloren zijn. De LSU receiver besloot het 2020-seizoen zijn lichaam niet op het spel te zetten en zich voor te bereiden op de 2021 NFL Draft. Als hij gewoon gespeeld had, was de kans groot geweest dat er niet eens een discussie was over wie WR1 is van de 2021 NFL Draft. Nu DeVonta Smith zo’n historisch seizoen achter de rug heeft, zijn er toch twijfels ontstaan. Aan ons om iedereen zijn geheugen te verfrissen en aan te tonen waarom Chase misschien wel WR1 is in de aankomende draft.

THE GOOD: FYSIEK | ALTIJD ACTIEF | SLIMME RECEIVER | SLANT ROUTES | YARDS AFTER CATCH | BLOCKING

We beginnen met zijn allergrootste pluspunt: zijn fysiek. Hij weegt net geen 95 KG en is voor defensive backs fysiek gezien een nachtmerrie om te verdedigen. Naast dat hij fysiek sterk is, gebruikt Chase deze fysieke kwaliteiten ook om vrij te komen of om cornerbacks (die meestal niet sterker zijn dan Chase) fysiek gezien af te troeven.
Zoals de drie voorbeelden hier aantonen verslaat hij zijn directe tegenstander puur op kracht en kan hij zelfs hand fighting en al 20 yards overbruggen en vervolgens een catch maken. Maar niet alleen zijn kracht helpt bij het loskomen van zijn directe tegenstander, want ook zijn voetenwerk bij de line of scrimmage is fenomenaal.

FOOTBALL IQ

Dan door naar zijn tweede kwaliteit: zijn football IQ. Iets wat niet te trainen valt, maar wat je gewoon hebt of niet hebt. Chase heeft het. Chase weet als geen andere gaten in zone coverage te ontdekken en op precies de juiste plek te staan om zo vrij te komen voor zijn QB.


Daarnaast is Chase ook constant actief, iets wat een QB ook enorm helpt. Chase geeft niet op nadat hij wordt overgeslagen of verslagen wordt door zijn directe tegenstander. In plaats daarvan blijft hij actief, zoekt hij naar gaten en probeert hij vrij te komen. Op deze manier is Chase dus zelfs effectief als de tegenstander goede man coverage speelt.Ook herkent hij perfect wanneer hij welke route moet rennen. Wanneer verdedigers hem ruimte geven, hoeft hem niet vertelt te worden dat een slant route of out route de way te go is. Dit herkent hij zelf wel. Net zoals hij zal herkennen dat als hij de binnenkant van zijn receiver te pakken heeft, hij het best een slant kan uitvoeren en gebruik kan maken van zijn positionering.


YAC

Dan tot slot zijn yards after contact. Met 21.2 yards per catch noteerde hij een bizarre statistiek. Dit was ook de reden dat hij met 84 catches bijna 1800 yards kon verzamelen. Chase weet dankzij zijn atletisch vermogen als geen ander meer yards uit een play te halen dan eigenlijk hoort.Naast het feit dat Chase (vanwege zijn fysiek) ook nog een prima run blocker is, is het ook het noteren waard dat hij al die bizarre statistieken noteerde in de sterkste conference van college football met hele goede cornerbacks. Tel daar nog eens bij dat Clyde Edwards-Helaire, Justin Jefferson, Zach Moss (alle drie nu in de NFL) en Terrance Marshall toen ook lid waren van de LSU Tigers en zijn prestaties zijn alleen nog maar knapper.

THE BAD: GEEN GEVANCEERDE ROUTE RUNNER | OUTSIDE RECEIVING VOORSPELBAAR | EEN JAAR PRODUCTIE

Maar dan de punten waardoor Chase zeker niet zo perfect is als hij lijkt. Ten eerst is Chase nog maar 21 en heeft hij, hoe goed die prestaties ook waren, maar een seizoen echt goed gepresteerd. Daar komt nog eens bij dat hij het geluk had dat hij samen speelde met Joe Burrow, statistisch gezien een van de betere QB’s die college football ooit gezien heeft.

Daarnaast mag gezegd worden dat Chase niet per se een hele geavanceerde route runner is, en zeker niet zo goed als Devonta Smith. Dit komt deels ook omdat dit bij LSU niet nodig was of niet van hem gevraagd werd. Toch creert hij eerder ruimte voor zichzelf met zijn LoS voetenwerk en zijn fysieke kracht/handen dan dat hij dit doet met zijn route running. Chase is geen master in out routes en slant routes, maar veel verder dan dat en 1-vs-1 situaties gaat het dan ook niet.


Soms liet hij echter wel momenten zien waarop hij zijn route running ability liet zien, dus wellicht zal dit in de NFL wat meer aan bod gaan komen. Het zal nodig zijn, want op fysieke kracht alleen zal hij in de NFL niet elke DB gaan verslaan.


Kortom: Chase is een fysieke receiver met een hoog football IQ en een goed inzicht en herkenning van het spelletje. Zijn route running skills zullen nog wat verder ontwikkeld moeten worden om niet te eendimensionaal te zijn in de NFL en hij zal alles en iedereen moeten laten zien dat hij zonder LSU’s coaching staff en Joe Burrow als QB ook zulke prestaties kan tonen. Als hij dat kan: watch out.

Photo: Jamie Schwaberow/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen