2021 NFL Draft RB Prospects: Chuba Hubbard, Kenneth Gainwell en de rest

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Week twee staat in het teken van de running backs. Als eerste de volgens vele beste RB van deze RB class: Travis Etienne.


CHUBA HUBBARD vs KENNETH GAINWELL


CHUBA HUBBARD: RB MET ELITE INZICHT EN SNELHEID MAAR TWIJFELACHTIGE BALL SECURITY

Voorafgaand aan afgelopen seizoen was Chuba Hubbard een van de kanshebbers voor de Heisman trophy. Na zijn fantastische seizoen 2019-20 lagen de verwachtingen hoog. Deze verwachten maakte hij, deels dankzij kleine pijntjes, niet waar. Hij kwam niet eens in de buurt van zijn prestaties uit 2019-20 en zakte daardoor op de beschikbare lijst met RB’s.

Hubbard is misschien wel de beste RB in deze class als het aankomt op het herkennen van gaten in de defensie. Hij ziet ruim van tevoren al waar het gat gecreëerd gaat worden en heeft vervolgens de snelheid en explosiviteit om van het ene op het andere moment een snelle cut te maken en dit gat te vinden. Hubbard is daarnaast een prima wapen in de passing game, met de kwaliteit om een paar interessante routes te rennen. Bij Oklahoma State waren het vooral screen passes en passes naar de flat, maar Hubbard kan op NFL-niveau zeker meer routes rennen dan dat. Daarvoor zal hij wel wat beter moeten worden in het vangen van de bal, want daar kwam hij soms nog wel eens tekort.

Er zijn echte ook een paar dingen die ervoor zorgen dat hij de eerste twee rondes waarschijnlijk niet gaat halen. Ten eerste: ball security. Te vaak zien we bij runs de bal uit zijn handen glippen, wat leidt tot fumbles (recovered of niet). Dit is wel het laatste wat NFL-teams willen zien.

Het grootste probleem is echter misschien wel pass protection. Hubbard werd door Oklahoma State vaak in pass protection gebruikt, maar vaak bevond hij zich in no mans land en wist hij de pressure schemes niet op tijd te ontdekken. Het grootste probleem was echter de welwillendheid (die er bijvoorbeeld bij Etienne wel is) om te blocken. Hij durft vaak zijn lichaam niet op het spel te zetten en gebruikt het fyisieke spel wat hij als runner laat zien niet in pass protection. Dit zal op NFL-niveau echter beter moeten, want anders zullen zijn aantal snaps flink naar beneden gaan.

Zijn inconsistente laatste seizoen en het feit dat hij maar een seizoen echt ijzersterk gepresteerd heeft zorgt ervoor dat hij gezakt is in de rankings en waarschijnlijk ergens in ronde drie of vier zijn NFL-team zal vinden. Als zijn ball security verbetert, kan Hubbard de Cam Akers van deze draft class worden. De potentie is namelijk zeker daar.

KENNETH GAINWELL: DUAL THREAT RB MET VEEL VRAAGTEKENS EN RB1-POTENTIE

Kenneth Gainwell is een lastige speler om in te schatten. Als we puur naar de speler kijken is hij vergelijkbaar met Travis Etienne. Een goede running back die uitblinkt in outside runs maar nog beter kan worden in inside runs en het herkennen en vinden van gaten. Net zoals Etienne is Gainwell een fantastische pass catching RB die soms zelfs in de slot stond opgesteld en vandaaruit ook prima routes kan rennen.

De grote vraag bij Gainwell is: hoe snel kan hij de overstap maken van de AAC naar de NFL, wat een flinke overgang is. De AAC staat namelijk niet echt bekend om zijn goede defenses. Daarnaast heeft Gainwell, in tegenstelling tot een paar namen voor hem, maar een jaar echt fantastisch gepresteerd. Twee of drie consistente jaren van ontwikkeling en prestatie ontbreken dus bij hem. Het NFL-team dat hem draft moet geduld met hem hebben, maar kan beloond worden als Gainwell zijn stormachtige ontwikkeling van 2019 doorzet in de NFL.


OVERIGE RB CLASS


Michael Carter heeft in zijn eentje eigenlijk ervoor gezorgd dat Javonte Williams geen first round pick status heeft. Carter is snel, maakt goede en snelle cuts en heeft fantastische balans en lichaamscontrole. Toch blonk hij vooral uit in de passing game, waar hij zijn geld in de NFL waarschijnlijk ook gaat verdienen. Samen met Etienne en Fulton is Carter de beste pass catching RB in deze class. Een echter pure RB is het niet, maar een allround wapen (minus zijn niet zo fantastische pass protection) die de offense van elk team veelzijdiger kan maken.

Jermar Jefferson

Jermar Jefferson krijgt eigenlijk niet de aandacht die hij verdient, mede omdat hij afgelopen seizoen bij Oregon State maar zes duels kon spelen. De PAC-12 begon als laatste aan het seizoen, waardoor het seizoen ook kort maar krachtig was. Jefferson is een complete RB met kwaliteiten als zowel inside als outside runner vanwege zijn snelheid, explosiviteit, balans en inzicht voor gecreëerde gaten.

Hij moet niet per se beter (want routes rennen en zijn steentje bijdragen kan hij al) maar nog effectiever en consistenter worden in de passing game en is daarnaast een non-factor als pass blocker. Daarnaast ontbrak in zijn tijd bij Oregon State de consistentie een beetje. Anders was Jefferson in de buurt gekomen van een status als pick in de eerste twee rondes.

Kylin Hill

Kylin Hill is de meest spectaculaire RB in deze draft class. Hill is enorm snel en een fantastische atleet om naar te kijken. Met Hill is er altijd spektakel gegarandeerd. Hij heeft de kwaliteit om van iets van niets te maken en is daarnaast een stuk fysieker dan hij op het oog doet vermoeden. Tevens heeft hij kwaliteiten als receiver, iets wat we in de NFL wel terug zullen zien. Zijn grootste problemen zijn echter buiten het veld en (mede ook daardoor) zijn consistentie op het veld. Sommige dagen is hij niet te stoppen, andere dagen is hij in geen velden of wegen te bekennen.

DE OVERIGE OPTIES

Trey Sermon en Larry Rountree III

Dan zijn er nog Trey Sermon en Larry Rountree III, twee RB met een goed en fysiek postuur en prima snelheid die ook nog eens wat lengte hebben. Sermon kan gezien worden als een fysieke runner die goed is in het ontdekken van gaten. Zijn kwaliteiten als receiver zijn echter gering.

Hetzelfde geldt ook voor Rountree III. Ook Rountree is meer een pure RB die een goed gevoel heeft voor ruimtes en deze meestal ook weet te vinden. Rountree is daarnaast ook een YAC-monster en maakt graag gebruikt van zijn fyisiek en atletisch vermogen om nog wat extra yards op te pikken. Hij was echter enorm afwezig tegen de grote universiteiten en zocht daarnaast enorm naar consistentie.

Javian Hawkins, Khalil Herbert en Rhamdonre Stevenson

Wie van een big play threat houdt: Javian Hawkins is je man. De running back van Louisville blinkt uit en outside runs en kan op verschillende manieren gebruikt worden in een offense. Hij mist de pure basics (visie, inzicht van waar gaten zijn om naartoe te rennen) om een echte pure RB te zijn, maar zijn snelheid, explosiviteit en veelzijdigheid zorgen ervoor dat hij voor elk team een verrijking kan zijn in een offense.

Khalil Herbert heeft eigenlijk maar een jaar echt goed gepresteerd, wat meteen ook zijn grootste zwakte is. Herbert is vooral een hele snelle en explosieve runner die soms nog te graag voor de homerun wil gaan en nog beter gebruik kan maken van de gaten die de OL voor hem creëren. In de passing game zou hij ook op NFL-niveau effectief kunnen zijn.

Rhamondre Stevenson is de meest pure power RB in deze draft class. Stevenson maakt prima cuts en heeft goed zich op wanneer de gaten ontstaan en wanneer hij met zijn fysiek toe moet slaan. Stevenson is, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, ook effectief in de passing game. Zijn mogelijkheden hierin zijn gering, maar hij kan daar wel degelijk wat toevoegen aan de offense. Stevenson was echter niet consistent in zijn prestaties en heeft daarnaast weinig ervaring qua speelminuten vanwege blessures.

SPORTAM RB RANKINGS

* De draft-posities naast de namen zijn de draft-posities die hun spelerswaarde volgens SportAm zouden weergeven. Dit zijn dus NIET de posities waarop wij denken dat ze gedraft gaan worden, maar puur het gebied waar de speler qua kwaliteit het beste zijn waarde vertegenwoordigd.

Photo: JOE RONDONE/THE COMMERCIAL APPEAL

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen