2021 NFL Draft RB Prospects: Najee Harris

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Week twee staat in het teken van de running backs. Na Travis Etienne lijkt Najee Harris de enige andere RB te zijn die een kans maakt op een plek in de eerste ronde. De vraag is: wie gaat er als eerste?


NAJEE HARRIS – ALABAMA

Leeftijd: 23 | Lengte: 1.88 m | Gewicht: 104 kg | Senior


Najee Harris en Travis Etienne zijn niet een-op-een te vergelijken. Harris is langer, fysiek sterker en heeft een andere speelstijl. Toch worden beide spelers veel met elkaar vergeleken in de strijd om de status als RB1. Najee Harris is tijdens zijn vier jaar bij Alabama elk jaar stukje bij beetje beter geworden. In 2019 en 2020 explodeerde Harris en verzekerde hij zich met zijn spel van zijn status als eerste ronde pick.

THE GOOD: ATLETISCH VERMOGEN | KRACHT | INZICHT | MAAKT SNELLE CUTS | REDZONE THREAT | PASSING GAME THREAT

We kunnen wel vertellen wat voor een running back Najee Harris is, maar zijn combinatie van power, atletisch vermogen, inzicht en lengte kunnen tijdens de play hieronder wel samengevat worden.


De grootste kwaliteit van Harris is dat hij altijd extra yards weet te vinden. Dit doet hij op verschillende manieren. Ten eerste heeft hij fantastisch inzicht en visie. Hij herkent gaten, heeft zijn hoofd altijd omhoog en weet altijd wat er om hem heen gebeurt. Wanneer nodig kan hij zo drie keer van opening veranderen. De combinatie van zijn inzicht en het vermogen om snelle en plotselinge cuts te maken zorgt ervoor dat hij als RB bijna nooit op een negatieve play te betrappen is.
Ten tweede combineert hij dit inzicht met power en doorzettingsvermogen. Harris weet met zijn kracht en doorzettingsvermogen altijd extra yards te verdienen terwijl die er eigenlijk niet zijn.Dan is er nog zijn atletisch vermogen. Iedereen heeft de hurdle van Harris de semifinal vs Notre Dame nog wel op zijn netvlies staan. Als Harris niet in staat is om de yards met goede cuts of power te verkrijgen, dan doet hij het wel met zijn atletisch vermogen.PASSING GAME

Daar waar Harris eigenlijk altijd al wel een goede runner is geweest, heeft hij zeker de afgelopen twee jaar extreem veel voortgang gemaakt in de passing game. Na de blessure van Jaylen Waddle liet Harris zien ook in de passing game zijn steentje bij te kunnen dragen. Hij kan uit een blocking scheme passes pakken, in de flat of door het midden. Hij liet zelfs een paar keer zien routes te kunnen rennen en werd tevens vaak gebruikt als passing threat in de redzone. Een plek waar Harris gezien zijn aantal touchdowns de afgelopen twee jaar zich meer dan thuis voelt.Zoals de laatste play hierboven doet vermoeden is hij zeker nog niet foutloos, maar gezien de stappen die hij gemaakt heeft kunnen NFL-teams hem prima als receiver inzetten.

THE BAD: INCONSISTENT IN PASS PROTECTION | TWEEDE VERSNELLING ONTBREEKT

Harris heeft niet zoveel zwakke plekken, maar een grote zwakte van hem is zijn pass protection. Hij is zeker niet de enige RB, maar Harris was zeer inconsistent hierin. Er waren momenten dat hij de blitz herkende en de blitzer vervolgens prima oppikte, maar er waren helaas meer momenten dat hij werd verslagen of hij het niet herkende en te laat was. Zeker tegen de betere tegenstanders werd dit pijnlijk duidelijk.Daarnaast heeft Harris geen tweede versnelling. Harris is voor iemand van zijn lengte en gewicht enorm explosief en snel, maar na de eerste versnelling heeft hij niet dat wat Etienne wel heeft: een extra gear. Wanneer hij op snelheid is, is dat het dan ook. Eigenlijk geen echte zwakte, maar meer een conclusie.

Al met al is Harris een ervaren (23 jaar) en complete RB die ingezet kan worden als pure RB1. Harris is als RB vele malen completer dan Etienne, terwijl Etienne misschien iets completer is qua wapen in de passing game en qua blocking. Kortom: wie een echte pure RB zoekt: beter dan Harris ga je ze in deze draft class niet vinden.

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen