2021 NFL Draft WR prospects: Ihmir Smith-Marsette

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. De grootste Wide Receiver talenten hebben we ondertussen al besproken, maar vandaag bespreken we een wide receiver die tevens de beste kick returner in de 2021 draft is: Ihmir Smith-Marsette. 

Door Seréyo Bekkink


IHMIR SMITH-MARSETTE – IOWA HAWKEYES

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.85 m | Gewicht: 81 kg | Senior


Voorafgaand aan het college football-seizoen werd Smith-Marsette door velen getipt als een potentiële top 5 WR. Met een totaal van 10 touchdowns en 1400+ yards in 2019 was de verwachting dat Smith-Marsette in zijn laatste jaar bij Iowa voor spektakel zou gaan zorgen. Blessureleed en een matige quarterback zorgden echter voor een teleurstellend laatste jaar. Slechts 25 receptions en een totaal van vijf touchdowns in 2020 hebben ervoor gezorgd dat zijn draft stock flink daalde. Gezien zijn potentie maakt dit hem echter wel een mogelijke steal in de draft. 

THE GOOD

In een draft class waarin de grootste talenten relatief klein zijn – en vooral geschikt als slot receiver – is Smith-Marsette een prototype alpha receiver. Hoewel 1,83 meter niet enorm groot is, speelt hij met zijn grote handen, explosiviteit en fysiek spel als een ware outside receiver. Hij heeft ook het frame om nog wat aan te komen. Daarmee kan hij zijn dominantie vergroten.

Wat opvalt is de explosiviteit die Smith-Marsette direct na de snap heeft. Met snel voetenwerk zorgt hij er vaak voor dat hij direct een beetje separation krijgt. Deze explosiviteit zag je ook terug in de testresulaten waarin hij op de eerste 10 yards tot de elite behoort. Combineer dat met zijn contested-catch ability en je hebt als QB altijd de optie om naar de buitenkant te gooien.

Wat Smith-Marsette extra speciaal maakt is zijn kick-return ability. Teams die een returner nodig hebben zullen al snel bij hem uitkomen. Mede dankzij deze specialiteit zal de Iowa Hawkeye snel de kans krijgen om speelminuten in de NFL te maken. Net als Julian Edelman begint hij naar verwachting als special teamer om daarna uit te groeien tot startende WR. 

Tot slot mogen de route running skills van Smith-Marsette niet onderbelicht blijven. Hoewel hij dus sterk in de contested catches is, heeft hij voor iemand van zijn lengte een heel verfijnde techniek. Met snelle cuts zorgt hij ervoor dat de DB nooit vol op een route kan gokken, wat ervoor zorgt dat hij vaak veel separation krijgt. 

THE BAD

Hoewel Smith-Marsette dus enorm veel potentie heeft, is hij verre van een eindproduct. Allereerst valt op dat hij regelmatig drops heeft en daarnaast ook veel ballen met zijn lichaam vangt. In de NFL zal hij moeten leren om ballen ook buiten zijn lichaam te vallen. Dat hij dat kan heeft hij in college een paar keer bewezen, maar in de NFL moet hij consistenter zijn met zijn vangballen.

Daarnaast moet hij werken aan zijn acties tegen press coverage. Hoewel Smith-Marsette een vrij fysieke speler is, heeft hij soms moeite om consistent weg te komen van press coverage. Dit is een probleem dat bij veel college receivers terugkomt, maar in de NFL moet dit beduidend beter.

Naast zijn pure wide receiver skills moet Smith-Marsette ook werken aan run blocking. Hoewel hij laat zien dat hij bereid is zijn lichaam op het spel te zetten, moet hij nog leren om blocks soms iets slimmer in te zetten. Gezien zijn frame zal dit echter geen groot probleem worden.

Tot slot mag ook niet onvermeld blijven dat Smith-Marsette in het recente verleden een driving under influence (DUI) aan zijn broek kreeg. NFL teams zullen goed willen onderzoeken of Smith-Marsette ondertussen volwassen is geworden, of dat hij nog steeds een potentiële bron van off-field issues is. 

CONCLUSIE

In een draft class vol kleine receivers kan Smith-Marsette extra aantrekkelijk zijn voor teams die een systeem hebben waar contested catches een belangrijke rol spelen. Met alleen contested catches ben je er met hem nog niet. Je haalt een kick returner binnen die ook direct als leuke gadget speler kan worden ingezet bij bijvoorbeeld jet sweeps. Wat betreft de draftronde waarin hij gekozen wordt, is het koffiedik kijken. SportAmerika verwacht dat hij op zijn vroegst eind ronde twee gedraft zal worden, en dat hij voor ronde vijf wel gekozen zal zijn.

Photo by Steven Branscombe/Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen