2021 NFL Draft TE Prospects: Pat Freiermuth

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Week vier staat in het teken van de TE’s, die dit jaar een stuk beter voor de dag komen dan de voorgaande jaren. Er staan achter Pitts twee TE’s op het lijstje om tijdens de eerste drie rondes gekozen te worden. Brevin Jordan is al besproken, dus in dit artikel ligt de focus op Patt Freiermuth


PAT FREIERMUTH – PENN STATE

Leeftijd: 22 | Lengte: 1.96 m | Gewicht: 117 kg | Junior


Patt Freiermuth strijd in deze draft met Brevin Jordan om de status als TE2. Afgelopen seizoen kon de TE van Penn State zich maar in vier duels laten zien (dankzij een schouderblessure), maar dit deed hij dan ook met verve. Daarnaast liet hij in 2019 grote verbeteringen zien ten opzichte van 2018. De grote vraag is: is Freiermuth echt alleen een receiving TE of kan hij meer zijn?

THE GOOD: ALLROUND RECEIVER| ROUTE RUNNING | LENGTE EN FYSIEK | BALL SKILLS

Na Kyle Pitts is Pat Freiermuth de meest complete receiving TE in deze draft class. Hij heeft ten eerste de perfecte lengte en lichaamsbouw voor een TE in de NFL. Hij combineert dit met prima ball skills (die er dankzij de matige QB’s waar hij mee moest spelen niet altijd goed gebruikt werden) en goede route running.


Daarnaast beschikt hij ook over prima line of scrimmage seperation (zei het wat inconsistent). Hij weet zeker niet altijd vrij te komen van zijn man, maar heeft wel het voetenwerk en de wendbaarheid om verdedigers op afstand te zetten voordat de QB de bal überhaupt in zijn handen heeft.Freiermuth komt verder niet alleen los van zijn tegenstander dankzij zijn voetenwerk en route running, maar ook dankzij zijn kracht en het gebruik van zijn lichaam en handen. Freiermuth is al een mismatch voor bijna elke verdediger, maar op deze manier maakt hij daar ook op verschillende manieren gebruik van. Zijn veelzijdigheid is nu al van een hoof niveau.


THE BAD: INCONSISTENT IN RUN BLOCKING | MATIGE PASS PROTECTION | INCONSISTENTIE | BLESSURE

Dan zijn zwaktes. Te beginnen met zijn run blocking. Dit is eigenlijk een zwakte met potentie om een kracht te worden. Want Freiermuth is alles behalve slecht in run blocking, alleen niet zo consistent. Hij wisselt ijzersterke momenten zoals hieronder af met mindere momenten.Wat opvalt bij de mindere momenten is dat het vooral gaat om positionering. Freiermuth heeft namelijk het lichaam en de kracht om een factor te zijn in de running game zoals concurrent Brevin Jordan dat al wat meer is. Beide hebben op dit gebied zeker niet de potentie die Kyle Pitts heeft (vooral vanwege lichaamsbouw), maar hun hoogtepunt is absoluut nog niet bereikt.Iets waar Freiermuth, net zoals het merendeel van de TE’s, niet zo grote factor is, is pass protection. Daar mist hij gewoon de kracht en positionering voor. Hetzelfde geldt voor Pitts en Jordan, dus wat dat betreft zal het geen extreem groot probleem zijn. Toch laten momenten zoals hieronder wel zien dat dit in de NFL niet zijn kracht gaat zijn. Hieronder staat hij als #87 helemaal rechts opgesteld.


Tot slot nog zijn consistentie. Wat dat betreft lijkt zijn situatie een beetje op de vorige week besproken Jaylen Waddle. Ook Freiermuth was in 2018 en 2019 alles behalve consistent te noemen. In 2020 begon hij dit in de vier duels die hij speelde eindelijk wat meer te laten zien, maar vanwege het korte BIG TEN-seizoen en een schouderblessure (waar hij aan geopereerd is) kon hij dit niet over een langere periode laten zien. De blessure is ook zeker iets voor NFL-teams om in de gaten te houden. Wederom een overeenkomst met Jaylen Waddle.

Kortom: Freiermuth is na Pitts de beste receiving TE in deze draft class, maar mist nog consistentie. Daarnaast moet hij vooral in run blocking nog flinke stappen zetten om op het niveau van concurrent Brevin Jordan te komen en is hij zeker niet zo’n veelzijdig en dynamisch wapen als Pitts en Jordan. Toch is Freiermuth voor een NFL-team dat een extra wapen in de passing game nodig heeft in de tweede of derde ronde een prima optie.

(Photo by Scott Taetsch/Getty Images)

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen