2021 NFL Draft RB Prospects: Javonte Williams

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Week twee staat in het teken van de running backs. En de eerste naam die we bespreken is misschien voor veel mensen een verrassende: Javonte Williams.


JAVONTE WILLIAMS – NORTH CAROLINA

Leeftijd: 20 | Lengte: 1.78 m | Gewicht: 99 kg | Junior


We beginnen de RB-week met een statement: Niet Travis Etienne, niet Najee Harris maar Javonte Williams is de beste running back in deze draft class. De reden dat Williams, die elk jaar bij North Carolina beter en beter is gaan spelen, niet zoveel first round hype krijgt is omdat Etienne en Harris hun naamsbekendheid hebben en omdat Williams bij North Carolina een backcourt moest delen met Michael Carter (ook een RB-pick in de eerste 4 rondes van de aankomende draft). Zeker zijn passing game statistieken zijn daardoor aangepast, maar zeker ook zijn statistieken als running back. Laat de statistieken je niet om de tuin leiden: Er is geen completere RB in deze draft class dan Javonte Williams, en wij gaan laten zien waarom.

Javonte Williams

THE GOOD: BALANS | DOORZETTINGSVERMOGEN | HERKENNEN VAN GATEN | EXPLOSIVITEIT | PASSING GAME | PASS PROTECTION

Waar moeten we beginnen? Juist: met het vertonen van het complete plaatje. Veel american football-fans zullen dit moment inmiddels wel een flink aantal keren langs hebben zien komen, maar het laat wel zien waar Javonte Williams voor staat: inzicht, geduld, explosiviteit, kracht en doorzettingsvermogen. In die volgorde.


Goed, dan nu de details. Beginnend met zijn absolute kracht: zijn balans. Daar waar Najee Harris qua balans in de buurt komt, is er niemand een grote balance master dan Javonte Williams. Vaak zijn er meerdere tackles nodig om zijn combinatie van snelheid, balans en kracht definitief te stoppen. En zelfs dan perst hij er nog een paar extra yards uit.
Maar technisch gezien is Williams ook al evengoed als Harris en (als runner) beter dan Etienne. Zijn geduld, inzicht en het vinden van de juiste gaten zijn in deze RB class eigenlijk alleen gematched door Harris. En als hij dat gat eenmaal gevonden heeft: vergeet het maar. Zijn explosiviteit en snelheid doet de rest.


Naast die balans en zijn inzicht om gaten te vinden heeft Williams dus ook de explosiviteit en snelheid om verdedigers achter zich te houden. Iets wat bij Harris bijvoorbeeld een beetje ontbreekt. Williams ziet er misschien niet meteen snel uit, maar LB’s en DB’s hebben het lastig zat om hem in te halen. Williams is alles behalve langzaam.


PASSING GAME

Williams is echter niet alleen goed als runner. Hij is namelijk een hele goede pass catcher die bij North Carolina al heeft laten zien routes functioneel te kunnen rennen en vervolgens in zijn eentje vrij te komen. Zelfs Etienne, die bekend staat als allround wapen, heeft het hier soms lastig mee. Zeker het eerste moment van hieronder laat zien dat Williams de kwaliteiten heeft om in de NFL een prima receiving-optie te zijn uit het backfield.Het is dat Michael Carter, die in de passing game nog een stuk beter is dan Williams en misschien wel de beste pass catcher is van deze RB class (samen met Etienne en Felton), anders hadden we nog meer beelden van Williams gehad en had hij zijn statistieken misschien wel kunnen verdubbelen in die categorie.

PASS PROTECTION

Wat hem tot slot misschien wel definitief de RB1 van deze draft class maakt is zijn pass protection. Daar waar Etienne de welwillendheid wel heeft maar het soms nog niet zo goed uitvoert en Harris eigenlijk gewoon een non-factor is in pass protection, mag Williams gezien worden als een van de betere pass protectors van deze RB class. Let op de drie momenten hieronder op de RB, die naast zijn college QB Sam Howell (remember the name) staat.
Juist dit laatste zorgt ervoor dat Williams een every down back is en hij zelfs van waarde kan zijn voor het team als hij qua rushing of passing yards uitgeschakeld is. Dit is bij Etienne en Harris op dit moment niet het geval.

THE BAD: PRESTATIES VS GROTERE UNIVERSITEITEN

Zoals vaak het geval is bij de beste spelers van de draft is het lastig om bij de negatieve dingen iets fundamenteels te vinden. Williams is gewoon extreem compleet en getalenteerd en is tevens nog maar 21 als hij in september zijn NFL-debuut gaat maken.

Als we dan toch moeten gaan muggenziften, dan doen we dat op zijn prestaties vs de grotere universiteiten in college. In de duels vs Clemson (2019) en Notre Dame (2020) bleef hij dik onder de 50 rushing yards en was hij nauwelijks tot niet succesvol. Dit is natuurlijk wel het niveau wat hij in de NFL wekelijk tegen gaat komen. Wie echter de beelden van die wedstrijden terugkrijgt, zal zien dat hij zeker in pass protection (zoals hierboven ook te zien is) zijn steentje bijdroeg. Dus zelfs als Williams als runner niet succesvol is, heeft het zin om hem op het veld te houden.

Conclusie is dat Williams op 21-jarige leeftijd al een enorm complete back is die vanwege de aanwezigheid van Michael Carter niet de statistieken en de first round pick hype heeft die hij eigenlijk wel zou moeten hebben. Williams is zo compleet als een RB maar kan zijn en zal een fantastische NFL-carriere tegemoet gaan. Het NFL-team dat zijn scouting op orde heeft een een RB nodig heeft zal Williams bovenaan zijn lijstje hebben staan.

Photo: Dakota Meyer

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen