2021 NFL Draft QB Prospects: Trey Lance

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. En zoals dat hoort beginnen we deze week met de belangrijkste positie: quarterback. In dit derde artikel gaan we het grootste mysterie van deze QB class proberen te ontrafelen: Trey Lance.


TREY LANCE – NORTH DAKOTA STATE

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 102 kg | Sophomore


De situatie van Trey Lance is, tot op een bepaalde hoogte, te vergelijken met die van Jordan Love vorig jaar. De reden dat hij wel een top 10 pick kan worden en Jordan Love niet, is omdat Lance een dual threat QB is, al betere beslissingen maakt dan Jordan Love maar er tijdens deze NFL Draft ook gewoon heel erg veel need is voor QB’s. Ondanks dit alles heeft Trey Lance, zeker vergeleken met de andere QB-namen om hem heen, nog veel fundamentele dingen die aangepakt moeten worden. Maar talent: check.

THE GOOD: MOBILITEIT | GOEDE PASSER ON THE MOVE | DEEP BALL | WEINIG TURNOVERS

We beginnen maar meteen met zijn grootste wapen: het zijn van een dual threat QB. Er komt atletisch gezien in deze QB class niemand in de buurt van zijn kwaliteiten. Met zijn runs weet hij niet alleen onder druk weg te komen, maar maakt hij de offense een stuk dynamischer en daardoor lastiger te verdedigen. Zijn fysieke gesteldheid zorgt er tevens voor dat hij enorm lastig is om neer te halen.
Maar goed: daar liggen de vraagtekens dan ook niet. De vraag is: hoe zit het met het armtalent van Trey Lance? Net zoals bij Jordan Love is dit talent absoluut aanwezig. Hij lijkt op een ding ook heel erg veel op Jordan Love: hij heeft een fantastische deep ball met prima accuracy en range.Bij de twee plays van hierboven laat hij ook zien dat het, zoals je zou verwachten, met zijn pocket mobility wel goed zit. Hij herkent meestal wel wanneer hij zijn receivers meer tijd moet geven om vrij te komen. Zo af en toe zien we ook goed terug dat hij wel degelijk weet dat het doorlopen van zijn reads (voorbeeld 1 hieronder) en het gebruiken van zijn hoofd om verdedigers op het verkeerde been te zetten (zie voorbeeld 2 hieronder) een belangrijk wapen is voor een QB.Wat Trey Lance al een heel stuk beter doet dan een Jordan Love is het voorkomen van turnovers. Trey Lance verliest nagenoeg nooit de bal (terwijl hij echt heel erg veel heeft gerend), terwijl hij in 19 duels welgeteld 1 interception gooide. En die interception was eerder een kwestie van goed verdedigen dan dat het een fout was van Lance. Kortom: het maken van beslissingen heeft hij al prima onder controle.

PASSER ON THE MOVE

Toch is misschien wel zijn grootste kwaliteit het passen terwijl hij aan het rennen is. Vaak werd Lance gebruikt in play-action passes en passes met rol outs. Simpelweg omdat hij op deze manier gebruik kan maken van zijn atletisch vermogen, maar ook van zijn armtalent. Op deze manier komt Lance het best tot zijn recht.Zijn creativiteit tijdens plays waar hij flink onder druk staat doet ook veel denken aan Deshaun Watson. Zeker iets wat de offense zoveel mogelijk wil voorkomen, maar als je QB deze kwaliteit heeft: mooi meegenomen.

THE BAD: NIVEAUVERSCHIL | BETERE EN CONSISTENTERE POCKET PASSER WORDEN | MINDER FYSIEKE RUNS | MEER SLIDEN

Maar dan zijn er wel een paar grote vraagtekens. Het grootste vraagteken is het niveauverschil. Trey Lance is wat dat betreft de overtreffende trap van Zach Wilson. Lance komt namelijk van DII-niveau, niet van DI. En dan is de stap naar de NFL, of je nou bij de beste DII universiteit speelt of niet, enorm groot. De vraag is dus hoeveel waarde zijn prestaties daadwerkelijk hebben. Lance heeft wat dat betreft ook vooral baat bij het gedraft worden door een NFL-team dat niet van hem verwacht dat hij meteen gaat starten. De Falcons (achter Matt Ryan), Lions (achter Jared Goff) of de Panthers (achter Teddy Bridgewater) zou bijvoorbeeld ideaal zijn.

Maar dat is niet het enige. Want ook technisch gezien heeft Lance nog veel om aan te werken. Zo moet hij een betere en vooral consistentere pocket passer worden. Zijn atletisch vermogen is natuurlijk niet de enige reden dat hij zo vaak play-action en role out plays en throws moet maken. Lance is in de pocket gewoon nog niet ver genoeg in zijn ontwikkeling. Hij moet beter worden in het readen van coverages en het doorlopen van zijn reads (staart nu nog behoorlijk veel naar zijn #1 optie). Het staren zorgt vaak voor momenten zoals hieronder, waarin de defense kan lezen wat Lance wil gaan doen en daarop kan anticiperen.Het laatste wat hij, net zoals bijvoorbeeld Lawrence, echt moet gaan leren is sliden. Lance rent enorm veel, en dat zal in de NFL niet anders zijn. Je haalt de aard nooit uit het beestje. De fysieke manier waarop hij momenteel rent is in de NFL echter vragen om problemen. Hij slide eigenlijk nooit en gebruikt altijd zijn fysieke lichaam om verdedigers van zich af te houden tijdens runs. Kortom: hij rent momenteel als een running back. Plays zoals hieronder kunnen in DII, maar niet in de NFL. Dat is vragen om blessures en een korte carrière.Kortom: Als Lance meteen moet starten en niet de tijd krijgt om de overstap te maken (zie situatie bij de Jets, Colts, Bears of Patriots als niet-ideale bestemmingen), dan kan Lance meteen een flinke tik te verwerken krijgen. Als hij wordt gedraft door een team dat al een QB heeft (een overgangs-QB of een QB als Matt Ryan) en hem een jaar of twee de tijd wil gunnen om achter deze QB zich te ontwikkelen tot een volwaardige NFL-QB, is dat de ideale situatie. Hoe dan ook: Trey Lance is de extreme variant van een ruwe diamant. Een ruwe diamant waarvan niemand nog echt kan inschatten hoeveel hij waard is.

(Photo: Sam Hodde/Associated Press)

Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen