2021 NFL Draft OL Prospects: Rashawn Slater

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Tijdens week vijf krijgen de offensive lineman de aandacht die ze verdienen. We gaan verder met een speler die de top 15 in de aankomende draft ook wel gaat halen: Rashawn Slater.


RASHAWN SLATER – NORTHWESTERN

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 142 kg | Senior


Daar waar Penei Sewell vaak als OL1 wordt gezien en qua talent waarschijnlijk ook terecht bovenaan staat, is Rashawn Slater qua speeltijd en ervaring een stuk verder en volwassener. Daar waar er bij Sewell veel vraagtekens zijn, heeft Slater zich de afgelopen twee jaar bij Northwestern in de kijker gespeeld. Zijn hoogtepunt? Het uitschakelen van NFL 2020 defensive rookie of the year Chase Young. Maar is Rashawn Slater daadwerkelijk zo goed en is hij eigenlijk niet gewoon OL1 in deze draft? Net zoals bij Penei Sewell staat hij bij de gifjes opgesteld als left tackle.

THE GOOD: SNELHEID | VOETENWERK | RUN BLOCKING | ZOWEL TACKLE ALS GUARD

Slater staat bij veel analisten bekend als iemand die zijn fundementals prima op orde heeft. Wie kijkt naar zijn beelden uit 2019, zal ook tot deze conclusie komen. Naast zijn fysieke traits is zijn voetenwerk next-level, en zeker verder ontwikkelt dan het voetenwerk van Penei Sewell. Dit heeft ook Chase Young in 2019 gemerkt.Wat hem tevens al beter maakt als tackle is zijn snelheid en explosiviteit of the snap. Zijn reactievermogen (komen we later op terug) is niet eens van een hoog niveau, maar zijn fysieke skills en voetenwerk zorgen ervoor dat dit (in ieder geval op college-niveau) niet opviel.Er waren zelfs momenten dat Slater met twee spelers tegelijkertijd bezig was. Zijn inzicht is wat dat betreft ook iets om zeker op prijs te stellen. Een tackle die in zijn eentje twee rushers uit kan schakelen is altijd mooi meegenomen.

RUN BLOCKING

Toch is ook Slater, net zoals Sewell, op zijn best als hij in run blocking actief is. Hij creëert gapende gaten waar zelfs de grootste RB nog makkelijke doorheen zou passen. Ook bij dit soort momenten is hij bereid om twee verdedigers uit de weg te ruimen.Tot slot, om te laten zien dat hij qua atletisch vermogen op hetzelfde niveau zit als Sewell, even wat run blocking on the move.

THE BAD: REACTIEVERMOGEN | MIST MOBIELE KRACHT ALS TACKLE

Er zijn echter wel een paar flaws die ervoor zorgen dat hij, net zoals Sewell, misschien op het hogere niveau toch beter als guard dan als tackle uit de voeten kan. Het grootste probleem is dat Slater mobiele kracht mist. Daar waar het, net zoals Sewell, met zijn fysieke kracht wel prima is geldt dat een stuk minder voor zijn mobiele kracht. Hij is hier al wel een stuk verder dan Sewell, maar nog steeds is de consistentie wat dat betreft ver te zoeken. Zeker vs Ohio State bleek dit nogal een probleem te zijn. Hij werd vaak makkelijk naar achteren gedrongen, iets wat de pocket voor de QB van dienst alleen maar verkleind.


Daarnaast is ook zijn reactievermogen zeer inconsistent. Dat klinkt raar, maar zoals hierboven al te zien was heeft hij momenten dat het er goed uitziet en hij met atletische rushers prima meekan. Dit komt echter ook voor een groot deel door zijn vergevorderde voetenwerk en techniek. Zijn reactievermogen is eigenlijk niet snel en consistent genoeg om als tackle uit de voeten te kunnen. Zijn voetenwerk en atletisch vermogen maakt veel goed.De conclusie is bij Slater eigenlijk hetzelfde als bij Sewell. Alhoewel Slater nu al prima als tackle in actie zou kunnen worden vanwege zijn vergevorderde voetenwerk en fundementals, kan hij nog een niveau hoger presteren als guard. De combinatie van zijn kracht en run blocking zouden hem daar, net zoals Sewell, een All Pro-toekomst op kunnen leveren. Slater is dus vrij diverse in te zetten (meer dan Sewell), maar lijkt op NFL-niveau zijn hoogste potentie te kunnen halen als guard.

Photo: Mitchell Layton/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen