2021 NFL Draft LB Prospects: Zaven Collins, Nick Bolton en de rest

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. We kruipen langzaam maar zeker richting de SportAm Mock Draft. Voordat we dat gaan doen, zijn er echter nog twee posities te bespreken. Deze week staan de linebackers in de schijnwerpers. We sluiten de LB-week af met Zaven Collins, Nick Bolton, Chazz Surratt en de rest van de getalenteerde linebacker class van dit jaar.


ZAVEN COLLINS VS NICK BOLTON


ZAVEN COLLINS: TURNOVERMACHINE EN ALLROUND LB MET VEEL WEDSTRIJDERVARING OP BEDENKELIJK NIVEAU

Zaven Collins werd afgelopen jaar in college uitgeroepen tot beste verdediger van het jaar. Na drie fantastische seizoenen, waarvan zijn laatste seizoen met afstand zijn beste was, besloot hij bij Tulsa weg te gaan en te declaren voor de NFL Draft. Dit doet hij als borderline first round pick.

Zijn kwaliteiten? Run defense en coverage. Zijn football IQ is wellicht het hoogste van alle LB in deze class (Werner zit op een vergelijkbaar niveau) en dit in combinatie met zijn atletisch vermogen zorgt ervoor dat RB’s hem lastig kunnen verrassen. Dit zou hem in een 4-3 of 3-4 systeem ook een prima ILB/MLB maken. Dit komt mede ook omdat zijn coverage meer dan prima is. Hij zit zeker niet op het niveau van Owusu-Koramoa, maar kan er zeker vertrouwt worden. Dit bewees hij afgelopen seizoen met maar liefs drie interceptions, waarvan er twee uiteindelijk een touchdown opleverde.

De beste pass rusher is hij zeker niet (3.5 sacks in zijn eerste 24 wedstrijden), maar afgelopen seizoen liet hij in deze categorie verbetering zien door 4.5 sacks te noteren. Meer dan de twee jaar daarvoor hij bij elkaar verzameld had. Daarnaast heeft Collins ook geen blessurelijst en heeft hij tevens enorm veel ervaring qua wedstrijdritme, zeker vergeleken met de LB om hem heen.

MAAR HOE GOED WAS DE WEERSTAND?

Dat is de vraag. Deze wedstrijdervaring kwam namelijk wel op een wat lager niveau dan de LB om hem heen. Dit is dan ook een groot ‘minpunt’ rondom Collins. Het niveau waarop hij dit heeft laten zien was vrij bedenkelijk te noemen. Zeker niet slecht, maar minder dan de ACC, BIG Ten, PAC-12, SEC of BIG 12. Teams als UCF waren meestal de hoogtepunten van het schema van Tulsa, dat verder tegen universiteiten als Tulane en East Carolina moest spelen. Dat is wel wat anders dan Georgia, Florida, Alabama of Michigan. Toch zullen NFL-teams Collins vanwege zijn profiel aan het einde van de eerste of begin tweede ronde graag willen oppikken.

NICK BOLTON: VEELZIJDIGE LB MET GELIMITEERD ATLETISCH VERMOGEN EN VEEL ERVARING OP HOOGSTE COLLEGE-NIVEAU

Nick Bolton strijdt samen met Zaven Collins voor de status als LB3. In onze ranking wint Collins het net van Bolton, maar het scheelt niet veel. Bolton heeft drie volledige jaren gespeeld bij Missouri zonder grote blessures en tegenover de beste universiteiten in college football.

Zijn grootste kwaliteit is, net zoals bij Collins, zijn combinatie van run defense en coverage. Afgelopen seizoen had hij vijf pass deflections in coverage, het jaar daarvoor zeven. Zeker in zone coverage, maar ook in man-to-man is hij uitstekend. Zijn run defense is daarnaast vooral zo goed vanwege zijn inzicht en explosiviteit. Hij kan door gaten (die RB’s ook zien) schieten en zo voor de RB staan om hem te tackelen. Een 1-vs-1 zal hij niet snel verliezen. Een echte pass rush-specialist is Bolton niet, maar hij is wel beter dan zijn statistieken (2.0 sacks vorig jaar) doen vermoeden.

ATLETISCH VERMOGEN EN LENGTE EEN PROBLEEM?

Wat Bolton wel mist, is wat atletisch vermogen en lengte. Het is in college amper tot geen probleem gebleken, maar in de NFL zou dat wel eens anders kunnen zijn. Voor de rest speelt Bolton soms iets te ongecontroleerd. Hij vliegt, net zoals Owusu-Koramoah, over het veld heen en is eigenlijk altijd in de buurt van de bal te vinden. Soms kost hem dit echter wel wat standaard plays, iets waar hij in de NFL aan zal moeten werken. Professionals zullen hier namelijk maar al te graag gebruik van maken (penalty’s, big plays enz).


OVERIGE LB CLASS


DYLAN MOSES EN CHAZZ SURRATT

Dylan Moses behoort tot de beste coverage LB in deze draft class. Afgelopen seizoen stond hij vooral tegenover slot receivers zoals Elijah Moore en TE’s zoals Kyle Pitts en Kenny Yeboah. En dit deed hij met plezier en op de meeste momenten na behoren. Verder is Moses, nogal belangrijk voor een ILB/MLB, een prima run defender. Zijn pass rush (6 sacks in drie volledige seizoenen) is echter vrij impactloos en zijn blessuregeschiedenis is ook niet misselijk. Hij moest het seizoen 2019 overslaan vanwege een ACL-blessure en had in 2020 ook last van zijn knie. Hier speelde hij echter wel gedurende het seizoen doorheen. Hij heeft al zijn minuten echter op het hoogst mogelijk college-podium (SEC en CFB Playoffs) gemaakt, wat zijn status als 2nd round pick versterkt.

Chazz Surratt is de beste ILB/MLB van deze LB class en waarschijnlijk ook de beste allrounder. Na blessuregevoelige start bij North Carolina als QB besloot hij in 2019 over te gaan op LB. Dit deed hij fantastisch. In zijn eerste seizoen noteerde hij 115 tackles, 15 tackles for a loss en 6.5 sack. Afgelopen seizoen was hij wederom fantastisch en liet hij zien een soliede second round pick te zijn. Surratt kan eigenlijk alles. Hij blinkt uit in coverage, maar is ook een uitstekende run defender en pass rusher (zie zijn aantal sacks en pressures). Een alleskunner dus die puur atletisch gezien misschien niet zo goed is als de rest maar dit goed maakt met zijn positionering en football IQ.

Naast inside linebacker kan Surratt ook prima uit de voeten als outside linebacker. Multifunctioneel dus. Hij zal de positie (die hij nog maar twee jaar speelt) nog wat beter moeten leren, maar over het algemeen heeft Surratt in die twee jaar enorm veel indruk en groei doorgemaakt.

PETE WERNER

Pete Werner is samen met Zaven Collins de LB in deze class met het hoogste football-IQ. Een toekomstige leider van een defense. Werner heeft een paar jaar op het hoogste mogelijk college-niveau (de playoffs) gespeeld en blinkt vooral uit in het zijn van een allround LB. Hij is erg goed in coverage, staat zijn mannetje in run defense en kan ook de QB rushen. Er is, ondanks zijn gelimiteerde atletisch vermogen, weinig wat Werner niet kan en blessure heeft hij ook niet echt gehad. Een ideale pick voor de tweede of derde ronde.

OVERIGE OPTIES

BARON BROWNING EN JAMIN DAVIS

Baron Browning, teamgenoot van Werner bij Ohio State, blinkt vooral uit als coverage LB en pass rusher. Zijn run defense is prima, maar (nog) niet op het niveau van de andere LB in deze draft class. Daarnaast is Browning niet de meest atletische LB van deze draft en mist hij pure snelheid. Hij is waarschijnlijk wel de meest krachtige LB van deze draft en heeft daarnaast veel ervaring in de BIG Ten en in de CFB playoffs. En: weinig blessureleed. Allemaal dingen die in het voordeel Baron Browning spreken.

Jamin Davis is waarschijnlijk de meest underrated LB van deze draft class. Hij heeft flink wat wedstrijdervaring op het allerhoogste college-niveau (SEC) en noteerde tevens fantastische statistieken. Er zijn er maar weinig beter als coverage LB (drie interceptions afgelopen jaar) en run defender. Zijn pass rush is gelimiteerd, maar vraag het aan hem en hij doet het en voert het meestal ook prima uit. Net zoals Zaven Collins en Pete Werner een toekomstig leider. Vraag is wel: was dit ene fantastische seizoen een fluke of was dit de echte Jamin Davis? Die vraag zal in de NFL beantwoord moeten worden.

JABRIL COX JR

Jabril Cox Jr is het meest ruwe talent van deze LB class. Hij maakte afgelopen jaar de overstap van North Dakota State (D2) naar LSU (SEC) en deed het daar prima. Dit levert hem een status op als pick in de tweede of derde ronde. Hij is lang en speelt met een fysieke speelstijl, speelt met veel energie (soms ongecontroleerd) en blinkt vooral uit in coverage. Hij zal zijn positionering en inschattingsvermogen (wat met ervaring alleen maar beter kant worden) nog wel moeten verbeteren om een betere en effectievere run defender en pass rusher te worden.

NFL SPORTAM LB RANKINGS

Photo: Julio Aguilar/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen