2021 NFL Draft EDGE Prospects: Gregory Rousseau

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. De tweede verdedigende positie die we bespreken is DE/EDGE. We beginnen met een van de vele Miami Hurricanes pass rushers in deze draft class: Gregory Rousseau.


GREGORY ROUSSEAU – MIAMI

Leeftijd: 21 | Lengte: 2.01 m | Gewicht: 120 kg | Sophomore


Gregory Rousseau was, als hij wat meer wedstrijdervaring had gehad en tevens in 2020 gewoon had gespeeld, met kop en schouders boven deze EDGE class uitgestegen. De vraagtekens die bij hem heersen zijn namelijk vooral buiten het veld, en niet per se de speler zelf. Rousseau noteerde in 2019, zijn eerste volledige seizoen in college football, fantastische cijfers. Cijfers die hem meteen bij iedereen hoog op het lijstje zette. Probleem is dat dit echter ook zijn enige jaar is en dat hij het beste team in de ACC, Clemson, nooit is tegengekomen. Dit zorgt ervoor dat de rest van deze EDGE class wat dichterbij is gekomen. Rousseau is technisch gezien nog een work in progress, maar qua puur talent is er eigenlijk geen beter in deze class dan Rousseau.

THE GOOD: LENGTE | ELITE RUN DEFENSE | PRIMA PASS RUSHER | CONSTANT ACTIEF | GEEN BLESSUREGESCHIEDENIS

Waar blinkt Rousseau in uit? run defense. Dit zou je niet meteen zeggen, aangezien er in 2019 maar liefs 15.5 sacks achter zijn naam staan. Toch gaat hij, zeker op NFL-niveau, hierin uitblinken. En sommige van deze tackles zijn QB-runs, waardoor het automatisch als sack meetelt. De combinatie van zijn atletisch vermogen en het constant in beweging blijven zorgt ervoor dat hij bijna altijd in de goede positie is om een RB of een QB te stoppen. Als extra-tje doet hij dit dan meestal ook nog eens voor de line of scrimmage. Je verrast Rousseau niet snel met handoffs, dat is in ieder geval zeker.Maar zoals we al zeiden heeft hij dus ook fantastisch inschattingsvermogen. Hij weet meestal precies wanneer hij van zijn block moet komen om een tackle te maken of wanneer hij van pass rush naar een run defense-houding moet gaan.PASS RUSH

Maar: de sacks achter zijn naam zijn natuurlijk geen fluke. Ook op het hogere niveau zal Rousseau zeker tussen de 5 en 10 sacks per seizoen kunnen gaan noteren. Een elite pass rusher is hij, ondanks die statistieken (tegenstanders tellen hierin vooral mee), niet. Echter heeft hij wel degelijk de kwaliteiten om offensive lineman door middel van zijn handtechniek en atletisch vermogen achter zich te laten. Soms is zelfs een double team niet voldoende om het indrukwekkende lichaam van Rousseau tegen te houden.
Dan nog even zijn atletisch vermogen, iets wat wel goed zit en waarom hij in een 4-3 systeem als DE/EDGE prima kan functioneren. Hij kan, wanneer een QB of een RB probeert naar de outside te gaan, prima achtervolgen en tevens zijn handen gebruiken om het zijn tegenstander zo lastig mogelijk te maken.

BLESSUREGESCHIEDENIS

Daar kunnen we heel kort over zijn: in 2018 had hij een fractured ankle die al naar een duel een einde maakte aan zijn 2018-seizoen. Verder is Rousseau amper tot niet geblesseerd geweest.

THE BAD: TECHNISCH NOG BEHOORLIJK RUW | WEINIG WEDSTRIJDERVARING EN WEERSTAND | PURE KRACHT | COVERAGE

Als we puur naar de speler Rousseau kijken, valt er weinig uit te lichten wat negatief is. Je zou het op zijn pure kracht kunnen gooien. Iemand van 2.01 die 120 KG weegt heeft hier hoe je het wend of keert nog wel wat ruimte voor verbetering. In het 4-3 systeem van Miami kwam hij het best tot zijn recht, omdat hij als EDGE niet zijn pure kracht en bull rush maar zijn handtechniek en voetenwerk kon gebruiken. Dit maakt van Rousseau potentieel een 4-3 systeem-only fit. Want zodra hij in een 3-4 systeem meer power moet gaan gebruiken om langs guards te komen, kan hij het lastig gaan krijgen.

Nog een reden waarom hij in een 3-4 bijvoorbeeld niet de OLB-positie zou kunnen invullen, is omdat hij in coverage er alles behalve comfortabel uitziet. Hij mocht het bij Miami zo af en toe doen, en de basisdingen kan hij ook wel uitvoeren, maar qua wendbaarheid hoort hij daar gewoon niet thuis. Een speler die meer dan twee meter is gaat in coverage meestal niet zo goed werken. Plus: het is schreeuwen om het opzoeken van mismatches namens de tegenstander.


Zoals in de intro al verteld is, is het aantal duels dat hij gespeeld heeft ten opzichte van zijn concurrentie niet bepaald indrukwekkend te noemen: 13. Een volledig seizoen, met als beste tegenstander een rondom .500 bungelend Viriginia team dat vooral verdedigend erg goed was. Kortom: echt fantastische weerstand heeft hij in dat ene jaar ook niet gehad. Dit kan de indruwekkende statistieken van Rousseau wel wat naar beneden halen. Daarnaast heeft het ook zijn ontwikkeling tijdens wedstrijden gestopt, iets waar zeker Rousseau als pass rusher (vooral qua techniek) wel baat bij had gehad.

CONCLUSIE

Toch komen die statistieken niet voor niets achter zijn naam te staan en had hij op de D-Line van Miami genoeg concurrentie. Het is dus te gemakkelijk om de statistieken van Rousseau uit het raam te gooien, maar het relativeren van de statistieken is wel nodig. Rousseau is een top 30 pick in deze draft en zal op NFL-niveau vooral in een 4-3 systeem als outside rusher en run defender fantastisch tot zijn recht gaan komen. Als het team dat hem draft de tijd en energie steekt in het ontwikkelen van zijn football IQ en technische vaardigheden, dan kan Rousseau uitgroeien tot een all-pro. De andere kant van de medaille is bij Rousseau echter niet ver weg.

Photo: Mark Brown/Getty Images

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen