2021 NFL Draft DL Prospects: Levi Onwuzurike

Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. Na een break van een week is het tijd om te beginnen aan de verdedigende posities. We trappen af met de defensive lineman, misschien wel de minst ingevulde positie van de aankomende NFL Draft. Naast Barmore is Levi Onwuzurike de andere kanshebber op een status als first round pick.


LEVI ONWUZURIKE – WASHINGTON

Leeftijd: 23 | Lengte: 1.90 m | Gewicht: 130 kg | Senior


Levi Onwuzurike heeft er drie speeljaren bij Washington opzitten, waarvan twee als starter. In 2018 en 2019 gingen zijn statistieken, zeker qua tackles, er op vooruit. Onwuzurike is niet de pass rusher die Barmore is, maar als het aankomt op run defense blinkt Onwuzurike elke wedstrijd uit. Zijn power rush bezorgde veel PAC-12 QB’s tevens veel problemen. In 2020 kwam Onwuzurike niet in actie. Ondanks dat hij heeft zich bij veel scouts en in veel lijstjes genesteld als DL2 in deze DL class.

THE GOOD: RUN DEFENSE | POWER RUSH | KRACHT | LOWER BODY STRENGTH | ACTIEF | DOORZETTINGESVERMOGEN | BLESSUREGESCHIEDENIS

Laten we beginnen met de absolute kracht van Onwuzurike: zijn run defense. Daar waar het zeker nog consistenter kan (stond soms verkeerd gepositioneerd of timede verkeerde), is hij een beter run defender als Barmore. Met zijn kracht en formaat kunnen RB’s heel lastig door Onwuzurike heen komen. Zeker als hij plotseling ineens voor je neus staat.


Maar zijn beste trade is misschien wel zijn timing. Hij weet meestal goed mee te lopen met de line of scrimmage (zijn atletisch vermogen komt hier goed tot uiting) en komt bijna altijd op het juiste moment van zijn block af om de RB te stoppen. Dit maakt hem als run defender nu al heel erg goed.


PASS RUSH

Daar waar zijn pass rush vooral qua statistieken en variatie niet in de buurt komt van Christian Barmore, is Onwuzurike zeker wel een factor. Het is niet altijd terug te zien in de statistieken, maar in de PAC-12 forceerde hij vaak QB’s uit de pocket te rennen of gehaaste throws te maken. Dit deed hij vooral door zijn snelheid/atletisch vermogen vanaf de snap te gebruiken of door constant actief te blijven, ook wanneer hij in eerste instantie in zijn momentum wordt tegen gehouden.Zijn andere manier van pass rush is zijn pure kracht (waarover hij meer beschikt dan Barmore). Er waren zat momenten waarop hij de center/guard achteruit duwt richting zijn eigen QB. Deze techniek verklaart deels ook waarom hij minder sacks heeft (is voorspelbaarder en dus makkelijker tegen te houden dan bijvoorbeeld de techniek van Barmore), maar er zullen zeker een paar momenten per wedstrijd zijn waarin hij het OL op deze manier lastig maakt. Vooral zijn lower body strength helpt hier enorm bij. Met zijn voeten kan hij constant zijn tegenstander naar achter blijven duwen. Of dit in de NFL ook zo zal zijn, is natuurlijk nog even afwachten.

BLESSUREGESCHIEDENIS

Net zoals Christian Barmore heeft Onwuzurike eigenlijk geen blessuregeschiedenis. Hij moest tijdens de afgelopen Senior Bowl wel even toekijken met een lichte blessure, maar net zoals bij Barmore (knie) is dit niet iets waar scouts zich al te druk over zullen maken. Al met al (voor beide spelers) een goede situatie.

THE BAD: VOORSPELBARE PASS RUSH | CONSISTENTIE |ALLEEN PAC-12 WEERSTAND GEHAD

Het is, zoals hierboven wel duidelijk is, zeker niet zo dat Onwuzurike geen factor is in pass rush. Hij weet QB’s onder druk te zetten, zonder dat dit daadwerkelijk in de statistieken terug is te zien. Toch is Onwuzurike ondanks zijn atletisch vermogen voorlopig nog gelimiteerd als pass rusher. Dit komt vooral omdat hij voorspelbaar is. Onwuzurike beschikt niet over de armtechniek die bijvoorbeeld Barmore wel al onder de knie heeft. Als hij erlangs komt, is dit vanwege zijn atletisch vermogen of puur op kracht. Als hij eenmaal gestopt is, blijft het wel constant in beweging maar weet hij er op basis van techniek amper tot niet meer langs te komen. Dit zal in de NFL moeten verbeteren om zijn voorspelbaarheid op dit gebied te verminderen.


Daarnaast zal Onwuzurike ten opzichte van bijvoorbeeld Barmore wat consistenter moeten worden. Het scheelt absoluut niet veel, want statistisch gezien zit hij (op sacks na) al behoorlijk in de buurt van Barmore. Verschil is wel dat Barmore dit deed vs tegenstanders in de SEC en in de playoffs, terwijl Onwuzurike het deed tegen teams als California en Oregon State. Met al het respect van de wereld, maar qua niveau is dat wel een groot verschil.

Onwuzurike heeft zichzelf ondanks dat hij in 2020 niet in actie kwam bij veel mensen stevig gemanifesteerd als DL2 in deze class. Ons gaat het nog wat te ver om hem boven het pure talent van Barmore te zetten, maar Onwuzurike zal voor een lange tijd een starting DL zijn in de NFL.

Photo: M. Samek, 247Sports

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen