2020 NFL Draft Prospects: Offensive Lineman


Nu het reguliere seizoen voorbij is gaat de focus langzamerhand weer op de NFL Draft. En dus zijn er prospects om te bespreken. De komende twee maanden gaat elke positie onder de loep genomen worden. De drie op papier grootste talenten worden besproken, waarna de rest van de class kort wordt doorgenomen. We zijn alweer aanbeland bij de laatste offensieve positie: Offensive Lineman


TRISTAN WIRFS – IOWA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.96 m | Gewicht: 146 kg | Junior


We beginnen dit artikel met de offensive lineman die van de vijf grote namen in deze draft tijdens de draft combine de beste indruk heeft gemaakt. Tristan Wirfs werd al gezien als prima right tackle, maar na zijn prestaties tijdens de draft combine is zijn stock enorm omhoog gegaan. Zo hoog dat hij door sommige zelfs gezien wordt als de beste tackle (en zelfs offensive lineman in het algemeen) van deze draft. Hoe dan ook, in een ijzersterke BIG Ten conference heeft hij de afgelopen jaren laten zien samen met zijn teamgenoten een ijzersterke offensive line neer te kunnen zetten. Een offensive line waar Iowa QB Nate Stanley enorm profijt van had.

THE GOOD: HANDTECHNIEK | VOETENWERK | MOBILITEIT | CONSISTENTIE | PASS PROTECTION

Voor de mensen die nog twijfelde of hij in de NFL een guard of tackle zou worden, was de NFL Draft Combine wel een uitkomst. In bijna alle drills stond hij bovenaan en blonk hij uit. Zijn atletisch vermogen was tijdens elke drill duidelijk zichbaar, waardoor de twijfel weggenomen werd. Tristan Wirfs is een right tackle. En een tackle die, vergelijkbaar met Andre Dillard vorig jaar, uitblinkt in pass protection.
Nate Stanley, de QB die hij verdedigde in college, was namelijk het meest effectief als hij in de pocket kon blijven. En daar heb je een goede en consistente offensive line voor nodig. Tristan Wirfs was van al deze offensive lineman in de passing game het meest consistent. Amper was hij op een fout te betrappen. Dit komt vooral dankzij zijn elite voetenwerk. Uit het moment (nr 74 onderaan de line of scrimmage) toont hij zijn voetenwerk om bij de snellere verdediger te blijven.

Maar met voetenwerk alleen kom je er natuurlijk niet. Ook zijn handtechniek is meer dan prima te noemen. En als je als tackle beschikt over deze combinatie, is de enige zorg je consistentie. En aangezien Wirfs dit week in week uit liet zien, kan ook die zorg weggenomen worden. Dit is ook de voornaamste reden dat Stanley bijna nooit vanuit de rechte kant van zijn offensive line gesackt werd. Hieronder staat Wirfs (nr 74) rechtsboven in de line of scrimmage.

KRACHT

Want dat zijn voetenwerk, handtechniek en mobiliteit als tackle fantastisch zijn, betekent niet dat hij niet krachtig is. In tegendeel zelfs. Pancakes uitdelen kan hij als geen ander. DE of EDGE rushers die na de helft van de wedstrijd denken: ik ga hem eens op power proberen te verslaan, komen vaak van een koude kermis thuis. En meestal eindigen ze op de grond, zoals hieronder. Wirfs bevindt zich in dit geval rechtsonder in de line of scrimmage.

En het zal u niet ontgaan zijn: al deze highlights zijn vanuit pass protection, zijn kracht en specialiteit. NFL-teams die dus erg afhankelijk zijn van hun passing game of een QB hebben die op zijn best is als hij in de pocket kan blijven en zijn arm kan gebruiken, zullen erg geïnteresseerd zijn in Wirfs. Teams die een mobiele QB hebben of veel gebruik maken van de running game, zullen misschien een andere OL moeten targeten.

THE BAD: INCONSISTENTIE RUN GAME BLOCKING | EXPLOSIVITEIT | OP KRACHT VERSLAGEN

Want daar waar pass protection zijn kracht is, is run blocking zijn grootste verbeterpunt. Als we in pass protection iets zouden moeten noemen, is dat hij nog wel eens te vaak (vanuit zijn stands) wordt verslagen door achteruit gedrukt te worden. Dit heeft echter niet alleen met zijn kracht maar ook met zijn explosiviteit en lengte te maken. Heel lang is hij namelijk niet voor een tackle en zijn explosiviteit (wat je vooral duidelijk ziet als hij linebackers moet blocken in ’the second level’) is ook niet elite te noemen. Dit is ook terug te zien in zijn techniek in pass protection. Maar gezien het gering aantal keren dat dit gebeurde in college en dat wat je er verder voor terugkrijgt, zal het NFL-team dat hem draft dat wel voor lief nemen.
De grote zorg ligt hem dus in de run blocking. Wie naar de highlights van de OL van Iowa kijkt, zal zien dat het merendeel van de run plays wordt gerent naar de linkerkant. Oftewel: niet de kant van Wirfs. En dat heeft een reden. Wirfs is namelijk erg inconsistent als het aankomt op run blocking. De ene keer creëert hij een gat, de andere keer wordt hij verslagen. Wirfs mist vooral de brute kracht om een consistente run blocker te zijn waar je op kunt vertrouwen. NFL-teams die dus een tackle zoeken die ook goed is in de run, zullen niet automatisch bij Wirfs uitkomen. Tenzij zij geloven dat Wirfs hier door middel van training in kan verbeteren natuurlijk.


ANDREW THOMAS – GEORGIA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.96 m | Gewicht: 145 kg | Junior


Is Left Tackle Andrew Thomas een tackle of een guard? Dat is eigenlijk de grote vraag als je kijkt naar zijn film van de afgelopen jaren. Bij Georgia weten ze hoe je een offensive lineman moet trainen, en Andrew Thomas is het volgende product daarvan. Er zijn echter genoeg vraagtekens over zijn positie in de NFL. Want Thomas is misschien wel de beste guard in deze draft, daar waar hij als tackle concurrentie heeft van de hierboven genoemde Wirfs en Alabama tackle Wills.

THE GOOD: VOETENWERK | EXPLOSIVITEIT | LICHAAMSBOUW

Maar voordat we überhaupt over de passing game gaan praten, is het wel van belang om te kijken naar misschien wel zijn beste trade: run blocking. Want Andrew Thomas creëert gaten voor running backs. En op verschillende manieren. Soms met brute kracht bij de line of scrimmage, en soms met zijn voetenwerk en zelfs handtechniek (daarover later meer). Al deze trades zorgen ervoor dat NFL-teams Andrew Thomas ook als guard zouden kunnen zien. Want een guard die zelfs in open space (dankzij zijn atletisch vermogen en de interesse om altijd wat te doen te willen hebben) zorgen ervoor dat hij die positie meer dan prima zou kunnen invullen (hij is #71, aan de linkerkant van de OL).

PASS PROTECTION

Want dit is waar de discussie plaatsvindt. Waarom kan Andrew Thomas een goede tackle in de NFL zijn? Het eerste wat meteen opvalt (zeker in vergelijking met Wirfs) is zijn explosiviteit vanaf de snap. Aan zijn voetenwerk is duidelijk te zien dat hij de explosiviteit heeft die Wirfs mist. Wanneer hij eenmaal contact maakt met zijn tegenstander, is de kans vervolgens redelijk groot dat hij hem vervolgens tot stilstand brengt of gewoon compleet op de grond legt (aan de linkerkant van de OL).

Het is ook meteen de voornaamste reden waarom Thomas in college snelle pass rushers bij kon houden en langs QB’s kon manoeuvreren. Dit liet hij, zo ook tegen de beste spelers in college, geregeld zien. Zelfs als zijn tegenstanders, zoals hieronder, een stuk atletischer en sneller zijn. Zelfs spin moves kunnen Thomas soms niet verslaan (aan de linkerkant van de OL).

Wat Andrew Thomas ook goed maakt, is dat hij twee spelers tegelijkertijd uit kan schakelen. Als er een speler aan de binnenkant is en hij schakelt die uit, switch hij vervolgens moeiteloos naar het volgende slachtoffer. Dit is waar, net zoals hierboven genoemd werd bij zijn kwaliteiten in de running game, zijn geduld en het zoeken naar werk naar boven komen (wederom aan de linkerkant van de OL).

THE BAD: SNELHEID VOOR EEN TACKLE | INCONSISTENTE HANDTECHNIEK

Maar er zijn twee grote problemen die hij in college meerdere malen getoond heeft. Ten eerste, en dit is nogal belangrijk, is zijn handtechniek erg inconsistent. In de momenten van hierboven is zijn handtechniek meer dan prima. Maar er zijn ook momenten (zoals hieronder) waar hij zijn armen te veel laat wapperen en hij het toelaat dat zijn verdediger eerst contact maakt.

Wat je dan vervolgens ziet gebeuren is dat Thomas (en dit gebeurt bij de meeste tackles) zijn balans kwijtraakt en zo naar achter geduwd wordt. En dit is niet omdat hij niet sterk genoeg is (want geloof ons, dat is hij), maar omdat zijn handen gewoon op de verkeerde plaats zitten. Deels is dit aangeleerd door de coaches van Georgia, maar deels is het ook zijn eigen verantwoordelijkheid.

SNELHEID

Maar er is nog een reden waarom hij in de NFL misschien beter als guard dan als tackle uit de voeten kan, en dat is zijn snelheid. Dankzij zijn explosiviteit en voetenwerk wist hij dit in college aardig te verbergen, maar tegen LSU zagen we (zoals hieronder) toch vaak dat hij op snelheid verslagen werd door pass rushers.

En aangezien Thomas in de NFL dit soort weerstand wekelijk tegen zal komen, is dit toch wel een puntje van kritiek te noemen. Want explosiviteit en goed voetenwerk alleen zal in de NFL niet voldoende zijn om een succesvolle tackle te worden.


MEKHI BECTON – LOUISVILLE

Leeftijd: 21 | Lengte: 2.01 m | Gewicht: 167 kg | Junior


We zijn alweer aangekomen bij de laatste offensive lineman die we in dit artikel uitgebreid bespreken, en het is misschien wel de op één na beste in de 2020 NFL Draft. Mekhi Becton, Left Tackle van Louisville, heeft zowel als tackle als guard potentie op NFL-niveau. Zijn pass protection is een beetje moeilijk te analyseren vanwege de speelstijl van Louisville, maar zijn run blocking is uitstekend te noemen. Tevens is hij, vergeleken met de twee spelers hierboven, vijf cm langer en weegt hij nog eens 15 a 20 kilo meer. En toch is hij net zo atletisch als Wirfs en Thomas.

THE GOOD: RUN BLOCKING | ATLEET | LICHAAMSBOUW | LENGTE

Er is waarschijnlijk geen betere run blocker in deze draft. Dit komt mede omdat er bij Louisville enorm veel gebruik wordt gemaakt van de running game of van trick plays. Zelfs de QB van Louisville doet er vrolijk aan mee. Becton kan vanaf de line of scrimmage in zijn eentje een gat creëren (waar de offense van de Cardinals deels ook op gebaseerd is) waar vervolgens de running back fluitend doorheen kan lopen.

In het geval van hierboven kiest de running back er niet voor om zijn kant (links) op te lopen, maar het gat wordt desondanks toch door Becton gecreëerd. En Bector laat het zeker niet na om met zijn lengte, kracht en gewicht tegenstanders ondertussen gewoon helemaal uit te schakelen. In het geval van hieronder (staat aan de linkerkant van de lijn) duwt hij zijn verdediger even twee keer de grond in terwijl zijn running back er langs loopt.

Maar wat Becton zo speciaal maakt, is zijn run blocking in space. Vaak zagen we hem de afgelopen jaren gewoon vooruit gestuurd worden om zo achter de line of scrimmage al de weg vrij te maken. En daar waar we Wirfs in dit soort situaties een beetje verdwaald zagen zijn, weet Becton precies wat hij moet doen. Tevens kan hij dan laten zien dat hij voor iemand van twee meter nog bizar atletisch is ook. Let hieronder op #73, die zijn verdediger blockend zo’n beetje naar de andere kant van het veld begeleid.

PASS PROTECTION

Vanwege de offense van Louisville hebben we niet op consistente basis kunnen zien of Becton een goede pass protector is. Toch zien we bij de spaarzame momenten dat hij in deze positie komt dat hij beschikt over prima voetenwerk. Hij zit qua explosiviteit en techniek een beetje tussen Wirfs (niet zo explosief) en Thomas (extreem explosief) in. Hieronder (aan de linkerkant van de lijn) houdt hij zijn verdediger lang genoeg op zodat de QB de pass naar links kan versturen.

We hebben hem tevens ook een paar keer aan het werk gezien tegen snellere tegenstanders. Ook op deze momenten staat hij zijn mannetje en laat hij zien dat hij explosief en snel genoeg is om dit soort pass rushers ook te kunnen blocken. In het geval van hieronder gebeurt het aan de linkerkant van de lijn.

THE BAD: PASS PRO MET STATISCHE QB?

De grote vraag bij Becton is echter of hij in een offense waar de passing game echt van groot belang is, goed tot zijn recht zal komen. De stijl van Louisville (zie hieronder) betekent dat de offensive line veel beweegt en probeert de tegenstander een bepaalde kant op de duwen. Hierdoor komen de tackles weinig in klassieke pass protection-posities en is het meer een bewegende line van grote, sterke spelers. Een stijl van spelen die ook bij Becton (vanwege zijn mobiliteit en atletisch vermogen) prima past.

Op deze manier komen de beweeglijke QB’s van Louisville het best tot zijn recht. Tevens werkt dit prima als je aanvallende wapens hebt die multifunctioneel zijn en je een offense hebt die veel gebruik maakt van motions. In de NFL zien we vrij weinig teams dit soort offense consistent runnen. En dus is de grote vraag of Becton op consistente basis een goede pass protector kan zijn. De momenten van hierboven laten zien dat hij de tools heeft, maar op het hoogste niveau kun je je geen kleine fouten permitteren.


OVERIGE OL CLASS


We zouden eigenlijk vijf prospect kunnen analyseren, zo sterk is de OL Class van dit jaar. En van alle vijf de spelers is de kans aannemelijk dat ze na de eerste ronde al niet meer beschikbaar zijn. Jedrick Wills is misschien wel de beste OL uit deze class, en we hebben hem niet eens geanalyseerd. Feit is dat Wills eigenlijk de wat consistentere en volwassenere versie is van Wirfs, met hetzelfde atletische vermogen. Wills is op zeker een Left (of Right) Tackle in de NFL, daar waar bij de namen hierboven nog een case gemaakt kan worden als guard. En in tegenstelling tot de spelers hierboven is dat zijn kwaliteiten liggen in de pass protection. Zijn explosiviteit staat buiten kijf en wat betreft zijn voetenwerk vindt je geen betere in deze draft.
En we horen jullie al zeggen: waarom is hij dan niet wat uitgebreider geanalyseerd? Simpelweg omdat er niet zoveel te analyseren valt bij Wills. Hij is, zeker voor een speler uit college, al bizar compleet en amper op een zwakte te betrappen. De drie spelers die hierboven zijn bekeken zijn wat dat betreft een stuk interessanter om te analyseren. Maar dat Wills de NR 1 OL prospect is, is op basis van de beelden bijna een feit.

Austin Jackson (USC) is de andere kanshebber om in de eerste ronde al een NFL-team te vinden. Vergeleken met de vier spelers hierboven wordt er misschien wat minder over hem gesproken, maar ook Jackson is zeker een offensive lineman waar NFL-teams de komende jaren zeker in de running gane nog mee verder kunnen.

OVERIGE OPTIES

In de rondes daarna zijn er genoeg lineman die ook een team gaan vinden. Houdt vooral Isaiah Wilson (Georgia), Trey Adams (Washington), Ezra Cleveland (Boise State) en Prince Tega Wanogho (Auburn) in de gaten. Het niveau-verschil met de eerste vijf namen is echter wel aanzienlijk.

SPORTAM OL RANKING

1: Jedrick Wills | 2: Mekhi Becton | 3: Tristan Wirfs | 4: Andrew Thomas | 5: Austin Jackson | 6: Isaiah Wilson | 7: Ezra Cleveland | 8: Trey Adams | 9: Josh Jones | 10: Prince Tega Wanogho

(Top/Cover Photo: John Bazemore/Associated Press)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen