2019 NFL Draft Prospects: Running Backs


Vrijdag 28 april klinkt als een doodnormale dag. Toch is het voor fans, spelers en NFL-teams een dag waarop de toekomst van een NFL-club een nieuwe wending kan krijgen. Elke week zullen wij bij SportAmerika een positie doornemen richting de NFL Draft van 2019. De vijf best beschikbare spelers worden per positie geanalyseerd. In deel twee van de serie bespreken we de running backs.


JOSH JACOBS – ALABAMA

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.78 m | Gewicht: 98 kg | Junior


De running back met de meeste upside is Josh Jacobs. Veel mensen zullen Jacobs pas sinds dit seizoen kennen. De vorige twee jaren speelde hij wel bij Alabama, maar kreeg hij veel minder mogelijkheden. Dit seizoen kreeg hij zowel in de running game als in de passing game bijna twee keer zoveel touches als in 2017. Het is dan ook niet verrassend om te zien dat al zijn statistieken zijn verbeterd ten opzichte van vorig seizoen.

THE GOOD: VEELZIJDIGHEID

Het grote voordeel van Josh Jacobs is dat je als club met hem alle kanten op kan. Hij heeft de kracht om na een tackle extra yards te veroveren en verdedigers aan de kant te zetten. Ondanks dat Jacobs niet de meest atletische running back is, is hij atletisch genoeg om verdedigers op het verkeerde been te kunnen zetten. Jacobs weet zijn balans meestal goed te houden en heeft tevens een paar aardige bewegingen in huis. Jacobs kan ook in de passing game gebruikt worden, waardoor teams minder goed weten wat ze kunnen verwachten als hij op het veld staat. Vorig seizoen heeft hij bij Alabama laten zien dat hij een degelijke route runner is. Hij kan zelfs fantastisch blocken voor ander running backs in de running game.

THE BAD: DEGELIJKHEID

De grote kracht van Josh Jacobs is ook meteen zijn valkuil. Jacobs heeft niet echt een specialiteit. Hij kan alles heel erg goed, maar blinkt in principe niet ergens in uit. Het feit dat dit zijn enige minpunt is kan ook positief opgevat worden. Toch hebben we, vooral in andere sporten, al genoeg voorbeelden gezien van spelers die back-ups worden omdat er spelers zijn die in specifieke onderdelen beter zijn. Jacobs is namelijk geen powerback, maar ook geen wendbare back als bijvoorbeeld Tarik Cohen. Ook kan hij nog verbeteren in zijn blocking in de passing game, maar dit is vooral een kwestie van ervaring.
Toch zal zijn dual threat-kwaliteit hem een goede optie maken voor alle NFL-teams die zo’n speler zoeken en in hun offense verwerkt hebben. Zeker bij de teams die moderne trainers hebben zullen interesse tonen in Josh Jacobs.


DAMIEN HARRIS – ALABAMA

Leeftijd: 22 | Lengte: 1.78 m | Gewicht: 97 kg | Senior


Een ploeggenoot van Josh Jacobs, Damien Harris, is misschien wel de best beschikbare running back. Harris heeft een jaar meer ervaring en is al drie jaar lang een belangrijk onderdeel van de running game van Alabama. Tijdens zijn freshman-seizoen was hij nog niet zo heel succesvol, maar vooral tijdens de drie jaar daarna was hij enorm effectief. Afgelopen seizoen kreeg hij vanwege de vele RB-opties bij Alabama wat minder de bal dan de afgelopen twee seizoenen. Wel werd hij meer in de passing game gebruikt, waar hij ook succesvol bleek te zijn.

THE GOOD: PURE RUNNING BACK

Damien Harris is de meest pure running back die er is in deze draft. Harris is eigenlijk de krachtige, minder wendbare versie van Josh Jacobs met meer ervaring en inzicht. Hij is bijna niet neer te halen, zeker niet als hij op snelheid is. Hij kan als geen ander een paar extra yards veroveren op basis van inzet. Een echte powerback is Harris niet, want daar is hij te wendbaar voor. Toch zullen NFL-teams hem zien als iemand die een paar yards kan pakken als dit nodig is.
Tevens is zijn inzicht fantastisch. Vanwege zijn ervaring weet Harris precies waar, wanneer en hoe hij moet rennen. Hij herkent de gaten in de defensie. Dit inzicht heeft hij ook nodig om zijn mindere explosiviteit te kunnen compenseren. Dit is ook precies waarom Harris als receiver vooral succesvol zal zijn als hij screen passes krijgt en blockers de weg voor hem vrij kunnen maken.

THE BAD: EXPLOSIVITEIT

Harris is namelijk niet zo snel en wendbaar als Josh Jacobs. Dit betekent niet dat Harris niet snel is, in tegendeel. Voor zijn gewicht is hij zelfs sneller dan dat je zou verwachten. Toch ontbreek het bij Harris vooral aan zijn explosiviteit. Het duurt even voordat Harris op snelheid is omdat zijn eerste meters niet bepaald snel zijn. Eenmaal op snelheid is hij lastig te stoppen, maar zeker in de NFL zullen verdedigers minder lang nodig hebben om Harris in te kunnen halen. De vraag is of dit hem de kop gaat kosten op NFL-niveau.
Zijn geringe explosiviteit zorgt er ook voor dat hij in de NFL waarschijnlijk niet als receiver optie gezien zal worden. Andere spelers zijn een stuk explosiever en kunnen sneller het verschil maken ten koste van hun verdedigers.


DAVID MONTGOMERY – IOWA STATE

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.80 m | Gewicht: 99 kg | Junior


David Montgomery heeft de afgelopen twee seizoenen bij Iowa State op een enorm hoog niveau gespeeld. Tijdens zijn freshman-seizoen kwam het er nog niet helemaal uit, maar de afgelopen twee jaar is hij ruim boven de 1000 rushing yards uitgekomen. Zijn touches werden de afgelopen twee seizoenen meer dan verdubbeld en hij maakte daar optimaal gebruik van. In een team dat qua talent niet opgewassen is tegen Alabama wist hij betere statistieken te noteren dan Jacobs en Harris. Dit komt natuurlijk ook omdat Montgomery amper concurrentie had, terwijl Alabama drie goede running backs had. Montgomery was ook iets meer betrokken in de passing game dan de twee running backs van de Crimson Tide.

THE GOOD: BEHENDIG/HERKENT GATEN

Montgomery is de meest behendige back in de draft. In combinatie met zijn inzicht weet hij de verdedigers tot op het laatste moment op het verkeerde been te zetten. Dit doet hij onder meer met een paar heerlijke schijnbewegingen, maar ook met zijn spelinzicht. Montgomery weet waar hij naartoe moet rennen, wat de verdediging gaat doen en reageert daar vervolgens op. Montgomery weet de kleinste gaatjes te vinden. Hij verzamelt niet zoveel yards per carry als Jacobs en Harris, maar hij is wel zeer effectief. Hij heeft ook laten zien dat hij moeilijk neer te krijgen is rondom de line of scrimmage. Zijn balans en doorzettingsvermogen vallen daarbij vooral op.
In de passing game was hij de afgelopen twee jaar ook effectief. Net zoals Harris was hij vooral effectief als hij een screen pass of een korte pass kreeg. Hij kon dan vervolgens met zijn behendigheid minder wendbare verdedigers uitschakelen en nog een paar extra yards oppikken. Of we dit ook zullen zien in de NFL valt nog te bezien, gezien het atletische vermogen van de verdedigers in de NFL.

THE BAD: SNELHEID/RENT VEEL NAAR DE BUITENKANT

Waar het bij Montgomery aan ontbreekt is topsnelheid. Hij is minder snel dan Harris en Jacobs. De explosiviteit is er wel, maar vervolgens ligt zijn topsnelheid gewoon een stuk lager. Dit is ook één van de redenen dat hij minder yards per carry heeft dan de andere running backs. Verdedigers zijn snel bij hem en kunnen snel de running back inhalen om een groot aantal yards te voorkomen.
Wat ook opvalt als je naar zijn highlights kijkt, is dat hij veel naar buiten rent. Hij lijkt het contact met de tegenstander te willen voorkomen en beslist dan om naar de linker of rechter zijlijn te rennen. Dit is meestal niet zoals de trainers het ontworpen hebben en zorgt er tevens voor dat hij minder yards oppikt. Dit is wel iets wat scouts zullen zien en wat hij zal moeten afleren. Hij is namelijk lang en sterk genoeg om dat contact niet te hoeven ontwijken.


BENNY SNELL JR – KENTUCKY

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.80 m | Gewicht: 101 kg | Junior


Benny Snell Jr is de afgelopen drie jaar de vaste running back van Kentucky geweest. Hij wist meerdere universiteit-records te vestigen tijdens zijn drie seizoenen bij de Wildcats en kwam elk seizoen boven de 1000 yards rushing uit. Zijn yards per carry liggen hoger dan die van Montgomery (vergelijkbaar aantal pogingen), net zoals zijn aantal touchdowns. In de passing game wordt hij niet zo vaak gebruikt.

THE GOOD: FYSIEKE RB

Wie een fysiek sterke running back nodig heeft die na contact nog wat extra yards kan oppikken, moet bij Benny Snell Jr zijn. Hij weegt maar drie a vier kilo meer dan de overige RB’s in dit artikel, maar wie naar zijn spel kijkt zal denken dat het veel meer is. Regelmatig weet hij linebackers op de grond te leggen alsof ze 20 kilo wegen en weet hij drie verdedigers van zich af te houden om nog wat extra yard te pakken.
Dit in combinatie met zijn goede inzicht en de goede offensive line van Kentucky zorgde ervoor dat hij zo succesvol was in het CFB. In de NFL zullen de verdedigers nog wat fysiek sterker zijn, maar op dit gebied zal ook Benny Snell zal zich nog verder gaan ontwikkelen. Wat hij ook kan, is blocken. Snell werd bij Kentucky vooral gebruikt in pass protection, wat meestal goed afliep. Of NFL-teams dit ook zullen doen zullen we moeten afwachten, maar hij heeft in ieder geval de kracht om verdedigers lang genoeg bezig te houden.

THE BAD: SNELHEID

Benny Snell is niet de snelste en meest explosieve running back. Hij moet het vooral hebben van een goede O-Line, zijn fysieke kracht en inzet. Wanneer hij los weet te komen en er vandoor kan gaan, wordt hij meestal eenvoudig ingehaald door de snellere verdedigers. Dit zal nog vaker gaan gebeuren in de NFL, die naast snelheid ook veel meer ervaring hebben. Daarnaast is Snell ook niet de meest behendigste. Dit is dan ook meteen een verklaring voor het feit dat hij niet zoveel in de passing game gebruikt werd. De kans dat dit nog zal verbeteren lijkt niet zo groot te zijn.


DARRELL HENDERSON – MEMPHIS

Leeftijd: 21 | Lengte: 1.75 m | Gewicht: 91 kg | Junior


Een running back waar opvallend weinig aandacht aan wordt besteedt, is Darrell Henderson. Zijn freshman-seizoen in Memphis was niet zijn meest succesvolle seizoen, maar in 2017 begon hij zich te verbeteren. Dit bleek een teken aan de wand te zijn. Afgelopen seizoen wist hij bijna de 2000 rushing yards te bereiken met een ongelooflijk aantal yards per carry (8.9). De grootste homerun threat in deze draft verdiend dan ook veel meer aandacht.

THE GOOD: EXPLOSIEF

Er is geen running back in deze draft die explosiever is dan Darrell Henderson. Daarvoor hoef je alleen al naar de statistieken te kijken en die te vergelijken met de andere running backs in dit artikel. Niemand komt in de buurt van zijn 1909 rushing yards, 8.9 yards per carry en 22 touchdowns. Zijn productie is onvoorstelbaar en zijn explosiviteit is niet te matchen door de andere running backs. Zijn snelheid en balans, gecombineerd met zijn fantastische spelinzicht, zorgt ervoor dat hij in de NFL een succesvolle running back kan worden. Daarnaast is Henderson misschien ook een toekomstig wapen als kick/punt returner.
Henderson is ook zeer productief in de passing game. Hij heeft de explosiviteit en snelheid van een receiver. De kans dat NFL-teams hem dan ook in passing game zullen gebruiken is vrij groot. Toch lijkt ook hij gelimiteerd te gaan worden tot screen passes en flat passes, waarna hij zijn explosiviteit en mobiliteit kan gebruiken.

THE BAD: FYSIEK

Toch is er wel een reden dat er niet zoveel gesproken wordt over Darrell Henderson. Fysiek gezien is hij namelijk meer dan vijf kilo lichter dan de andere RB’s in dit artikel. Hij heeft niet de kracht om na contact nog yards te verzamelen en heeft tevens niet de armkracht om verdedigers van zich af te houden. Ook is hij geen goede blocker vergeleken met de andere RB’s. Ook dit komt voornamelijk omdat hij niet de kracht heeft om sterke verdedigers lang genoeg bezig te houden of te blocken in de running game. Het is dus vooral zijn fysieke gesteldheid die ervoor zorgt dat zijn atletisch vermogen en zijn productiviteit sneller vergeten worden.


CONCLUSIE


Josh Jacobs is overal gezien de beste optie in deze draft. Hij is fysiek ijzersterk, heeft snelheid en atletisch vermogen, is een goede blocker en is tevens goed in de passing game. Damien Harris is de minder snelle, maar krachtigere versie van Josh Jacobs met minder skills in de passing game. David Montgomery en Benny Snell zijn puurste running backs in deze draft en Darrell Henderson is de meest productieve optie. Toch heeft hij het meest te bewijzen in de aankomende draft combine vanwege zijn fysieke gesteldheid. Bovendien zijn er nog veel meer running backs die niet ver achter deze vijf zitten en niet in dit artikel genoemd zijn.
De kans dat een van deze running backs de eerste ronde zal halen lijkt echter klein, gezien het feit dat er weinig NFL-teams zijn die op dit moment echt dringend een running back nodig hebben. Vanaf de tweede ronde zal het gevecht om de running backs echt gaan losbarsten.

(Top & Cover Photo: John David Mercer | USA TODAY Sports)
Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen