Vrijdag 28 april klinkt als een doodnormale dag. Toch is het voor fans, spelers en NFL-teams een dag waarop de toekomst van een NFL-club een wending kan krijgen. Elke week zullen wij bij SportAmerika een positie doornemen richting de NFL Draft van 2019. De vijf best beschikbare spelers worden per positie geanalyseerd. In deel zes beginnen we met de verdediging: Defensive Tackle.
QUINNEN WILLIAMS – ALABAMA
Leeftijd: 21 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 131 kg | Sophomore
We beginnen dit artikel meestal met de best beschikbare speler op de desbetreffende positie, in dit geval defensive tackle. Dit keer kunnen we misschien wel stellen dat we het hebben over de beste speler in de gehele draft. Quinnen Williams stond voorafgaand aan 2018 niet heel hoog op de draft-lijstjes van veel mensen. Amper een week of vier nadat het seizoen begonnen was, had Quinnen Williams deze lijstjes al op zijn kop gezet. Na een tamelijk rustig eerste seizoen explodeerde Williams tijdens zijn tweede seizoen in Alabama. Dankzij zijn fantastische spel als defensive tackle van de verliezend finalist werd hij al snel de best beschikbare defensive tackle in de draft.
THE GOOD: HANDEN EN VOETENWERK/RUN DEFENSE
Het is ongeloofwaardig om te zeggen dat een speler in de draft perfectie nadert, maar als het toch een keer gezegd dient te worden deze draft verdient Quinnen Williams het. Zijn voetenwerk, gecombineerd met zijn explosiviteit en gebruik van zijn handen is bijna alleen met kracht of met penalty’s te stoppen. Voordat je als offensive lineman in positie kan komen staat Quinnen Williams al voor je neus. Vervolgens zie je hem ook maar een paar seconden voordat hij met slimme handbewegingen onder je block door is gegaan en op je QB ligt. Een nachtmerrie voor elke OL.
Run defense is ook niet bepaald een probleem gebleken. We kunnen tal van momenten tevoorschijn halen die laten zien dat Quinnen Williams van geblokt te worden door een OL naar het tegenhouden van een rennende RB of QB kan gaan in het tijdsbestek van een seconde. Williams mist bijna nooit een tackle en rondt deze tackles ook meestal af met een statement. De toepasselijke houding (zie foto bovenaan) volgt.
THE BAD: FYSIEK MAN TEGEN MAN
We hadden dit kopje eigenlijk wel weg kunnen laten, maar zoals eerder gezegd: niemand is perfect. Quinnen Williams weegt als defensive lineman wat minder dan bijvoorbeeld Dexter Lawrence. Waar Quinnen Williams (tegen specifiek guards of centers) wel eens moeite mee heeft, is het achteruit duwen van zijn tegenstander. Als de tegenstander van Williams hem vast heeft, heeft hij soms niet de fysieke kracht om zijn tegenstander vervolgens uit positie of achteruit te duwen. Probleem voor deze offensive lineman is dan vervolgens wel dat Williams altijd bezig blijft en zelfs in dit geval niet uitgeschakeld is. Een echte zwakte is het dus eigenlijk niet.
ED OLIVER – HOUSTON
Leeftijd: 21 | Lengte: 1.90 m | Gewicht: 132 kg | Junior
Lang was Ed Oliver volgens de meeste experts het grootste verdedigende talent in deze draft. Na het fantastische seizoen van Quinnen Williams is hij naar de tweede plek verdreven. Na twee succesvolle seizoenen speelde hij in 2018 maar acht duels voor Houston. Als Ed Oliver alle duels had gespeeld, had hij waarschijnlijk zijn statistieken van de twee seizoenen daarvoor wel overtroffen. Daar waar zijn fysiek bijna exact hetzelfde is als Quinnen Williams, is zijn speelstijl (en wellicht ook positie) compleet het tegenovergestelde.
THE GOOD: FYSIEK/EXPLOSIVITEIT/VOETENWERK
Daar waar Quinnen Williams zijn explosiviteit combineert met fantastische armbewegingen, doet Ed Oliver dit vooral met zijn agressie en atletisch vermogen. Hij is nog wat explosiever dan Quinnen Williams. Op het moment dat zijn tegenstanders in hun blocking stance beginnen te komen is hij er al deels langs, waardoor ze te laat zijn. Offensive linemen zijn meestal niet snel genoeg om Oliver tegen te kunnen houden. Double teams zijn daarom meestal de enige remedie. Toch gaat zelfs dit soms niet snel genoeg. Zijn voetenwerk en fysieke kracht zorgt ervoor dat, als zijn tegenstanders op tijd zijn om hem te blokken, ze meestal achteruit geduwd worden en de QB onder druk gezet wordt.
Mede dankzij zijn explosiviteit en snelheid kwam Oliver aan het eind van het seizoen wat meer in actie als edge rusher. Dit zou in de NFL zo maar eens vaker kunnen gebeuren.
THE BAD: LENGTE/ARMTECHNIEK
Mocht dit het geval zijn, dan zal zijn techniek wel moeten gaan verbeteren. Bij Houston liet hij amper zien over de techniek te beschikken als die van Quinnen Williams of een edge rusher als Nick Bosa. Tijdens de combine deed hij ook oefeningen van linebackers, omdat een paar teams hem dit gevraagd hadden. Met zijn lichaamsbouw, snelheid en inschattingsvermogen zal deze positie waarschijnlijk geschikter zijn. Toch lijkt de kans groot dat hij als defensive tackle in de NFL gebruikt zal worden.
Hierbij komt dan ook meteen een ander vraagteken tevoorschijn: zijn lengte. Hij is minimaal drie centimeter kleiner dan de andere DT’s in dit artikel en heeft niet de wingspan om dit goed te kunnen maken. Hierdoor kijken QB’s makkelijk over Oliver en zijn uitgestoken armen heen en kan hij moeizamer passes blokken. Ook dit is een reden waarom hij in de NFL als linebacker wordt overwogen.
DEXTER LAWRENCE – CLEMSON
Leeftijd: 21 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 154 kg | Junior
Na Quinnen Williams en Ed Oliver ontstaat er een gat met de rest van de beschikbare DT’s. Dexter Lawrence, die de play-offs miste vanwege een mislukte drugstest, lijkt de best of the rest te zijn. Lawrence speelde drie jaar lang als DT voor Clemson. Hij wist tijdens die drie jaar twee keer kampioen te worden. Voorafgaand aan het seizoen stond Dexter Lawrence bij iedereen achter Ed Oliver op nummer twee, maar het fantastische seizoen van zowel Quinnen Williams als Ed Oliver heeft ervoor gezorgd dat er nu zelfs twijfel zijn of Lawrence in de eerste ronde gekozen gaat worden.
THE GOOD: ARMTECHNIEK/KRACHT
Dexter Lawrence is niet te vergelijken met Quinnen Williams en Ed Oliver. Lawrence heeft niet het atletisch vermogen of explosiviteit van Williams en Oliver, maar zijn kracht en arm techniek zijn subliem. Lawrence is onmogelijk tegen te houden als hij zijn tegenstander eenmaal vast heeft gepakt. Hij duwt zijn tegenstanders net zolang naar achter totdat ze tegen de QB of RB aanlopen of hijzelf een tackle kan maken. Dit maakte hem drie jaar lang ook zeer succesvol in de running game.
Hierbij komt dan ook nog eens dat zijn techniek heel erg goed is. Meestal verslaat hij zijn tegenstanders op basis van kracht, maar soms verrast hij met een technische armbeweging die we ook bij Quinnen Williams vaak langs zien komen. Een onvoorspelbare speler dus.
THE BAD: EXPLOSIVITEIT/ATLETISCH VERMOGEN
Dit gezegd hebbende zien tegenstanders hem wel wat makkelijk aankomen. Dit maakt Lawrence dan weer wat voorspelbaarder. Tegenstanders weten dat hij ze alleen op basis van kracht en zijn techniek kan verslaan, waardoor verdedigers zich daar op kunnen instellen. Dit is ook de reden dat Lawrence bijvoorbeeld niet zoveel sacks heeft.
Ondanks dat het zelfs dan soms niet te doen is om Lawrence tegen te houden neemt dit wel wat weg van zijn onvoorspelbaarheid. Omdat hij gewoon simpelweg niet de snelheid, explosiviteit en het atletisch vermogen heeft van Oliver en Williams weten tegenstanders wat ze kunnen verwachten.
CHRISTIAN WILKINS – CLEMSON
Leeftijd: 23 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 136 kg | Senior
Eén van de meest ervaren spelers in de 2019 draft is Christian Wilkins. De senior heeft er bij Clemson vier jaar opzitten en was gedurende die vier jaar constant beslissend. Wilkins deed zo’n beetje alles wat je kon bedenken. Forced fumbles, touchdowns, sacks, tackles for a loss, QB hits, field goal blocks en de lijst gaat maar door en door. Een allrounder zonder een echte zwakke plek met een schat aan ervaring.
THE GOOD: ALLROUNDER/BESLISSEND/ERVAREN
Wilkins is een allrounder die in de vier jaar bij Clemson zo’n beetje het hele arsenaal van een defensive tackle wel heeft laten zien. Hij is snel en explosief en weet offensive lineman soms zelfs voor de bal in de handen van de QB komt al te verslaan. Hij gebruikt naast zijn explosiviteit ook zijn armen om onder of langs een OL te gaan. Wilkins geeft nooit op en zoekt zelfs als hij goed geblokt wordt oplossingen om alsnog impact te hebben op de wedstrijd.
Hij blockt field goals, scoort touchdowns, forceert fumbles en duwt QB’s met gemak op de grond. Een completer plaatje dan Christian Wilkins bestaat er niet in deze draft. Tel daar zijn ervaring en winnaarsmentaliteit bij op en er zullen genoeg teams zijn die eind eerste of begin tweede ronde interesse in hem zullen hebben.
THE BAD: WISSELVALLIGHEID RUN DEFENSE
Het is dan ook behoorlijk lastig om een zwakke plek aan te wijzen. Hij is niet heel wendbaar, maar zoek maar eens een DT die dat wel is. Misschien wel het grootste vraagteken is zijn run defense. Sommige wedstrijden laat hij fantastische dingen zien en anticipeert hij fantastisch op een play. Een week later maakt Wilkins dan weer fouten en staat hij compleet verkeerd gepositioneerd. Dit zal consistenter moeten in de NFL. Ditzelfde geldt eigenlijk ook een beetje voor zijn pass rush. Dit is dan ook de enige reden waarom hij niet dichterbij Quinnen Williams en Ed Oliver staat in de mock drafts.
JEFFERY SIMMONS – MISSISSIPPI STATE
Leeftijd: 21 | Lengte: 1.93 m | Gewicht: 136 kg | Junior
Jeffery Simmons is vanwege een blessure en operatie (torn ACL) wat gezakt in de pikorde, maar de 21-jarige junior wordt door de meeste nog steeds gezien als een pick aan het eind van de eerste ronde. Toch beginnen steeds meer mensen hem als tweede ronde pick te zien. Wie kijkt naar de beelden van de afgelopen drie seizoenen weet dat Simmons de potentie heeft om een top 15 pick te zijn. Drie jaar lang heeft hij bij Mississippi State samen gespeeld met andere goede verdedigers en geleerd van goede en ervaren trainers. Deze lessen zal hij komend seizoen in de NFL in praktijk mogen brengen.
THE GOOD: RUN DEFENSE/REACTIEVERMOGEN/ARMTECHNIEK
Jeffery Simmons is waarschijnlijk de beste run-verdediger in deze draft. Simmons heeft drie jaar lang laten zien running backs compleet uit de wedstrijd te kunnen halen. Mede ook vanwege zijn fantastische reactievermogen weet hij op hand-offs de juiste inschatting te maken. En zelfs als hij in eerste instantie mis zit weet hij op een of andere manier terug te komen en de RB van achter te tackelen.
Wat tevens opvalt is dat Simmons niet per se zijn power maar meer zijn arm techniek gebruikt. Hij is op zijn best als hij een aanloop kan nemen of langs andere teamgenoten kan kruisen om vervolgens te exploderen en tackles uit te voeren.
THE BAD: PASS RUSH/POWER/AFMAKEN TACKLES
Deze tackles zou Simmons wel wat beter af kunnen ronden. Veel scouts zien dat Simmons wel degelijk in de juiste positie komt, maar vervolgens niet zijn tackles afmaakt. Wie zijn spel analyseert bij Mississippi State ziet dat dit inderdaad het geval is. Dit heeft deels ook te maken met het feit dat Simmons wel de fysieke kracht heeft, maar niet de power om bijvoorbeeld OL gemakkelijk opzij te zetten of sterke running backs definitief naar de grond te werken.
Tot slot valt er ook wel wat aan te merken op zijn pash rush. Simmons kreeg in college veel double teams om zijn oren. In het merendeel van de gevallen kon hij hier niet zo goed mee omgaan. De 2.0 sacks die hij afgelopen seizoen heeft genoteerd zijn daar ook wel een bewijs van. Het waren meestal andere spelers die de QB onder druk konden zetten.
CONCLUSIE
Er zijn twee spelers die er overduidelijk bovenuit steken: Quinnen Williams en Ed Oliver. Beide spelers zijn locks voor de top 15 en zijn de beste talenten. Daarachter ligt het wijd open. Wilkins en Lawrence lijken daarachter de beste opties te zijn. Zij mogen hopen op een plek in de eerste ronde. Simmons lijkt vanwege zijn blessure tussen plek 20 en 40 te gaan vallen.
Daarachter zijn er ook nog zat opties die wellicht kunnen concurreren met de bovenste vijf. Vooral Zach Allen (Boston College), Dre’Mont Jones (Ohio State) en Jerry Tillery (Notre Dame) zijn namen die waarschijnlijk na de eerste twee rondes niet meer beschikbaar zullen zijn.
(Top & Cover Photo: Randy Sartin – USA Today Sports)