Dutch Watch: Ozzie Albies en Kenley Jansen al vroeg in vorm

Het nieuwe seizoen is inmiddels alweer ruim een week oud en dus is het tijd om de balans op te maken voor wat betreft de spelers uit het Koninkrijk. Ozzie Albies en Kenley Jansen zijn al aardig bezig. Helaas geldt dat niet voor Jurickson Profar en Jonathan Schoop.

OZZIE ZOEKT BEVESTIGING

Voor Ozzie Albies wordt 2019 een belangrijk jaar. Wat is het ware gezicht van onze kleine landgenoot: de speler die hij was voor de All-Star Game in 2018 of de speler van de tweede seizoenshelft? De tweedehonkman van de Atlanta Braves sloeg vorig seizoen 72 punten binnen. Daarvan noteerde Albies er 55 voor de ASG. Wat homeruns betreft was er ook een groot verschil. Van z’n 24 long balls sloeg Albies er 20 in de eerste maanden van het seizoen. De Braves verwachten veel van hun 22-jarige infielder en de organisatie zal dan ook duimen dat de Albies opstaat die zichzelf een plek in de ASG verdiende.

STROEVE START

Voor Albies en de Braves begon de nieuwe jaargang met een bezoek aan de Philadelphia Phillies; vorig jaar een naaste concurrent in de strijd om de titel in de NL East en dit seizoen de grote favoriet voor die pennant. Waarom de Phillies favoriet zijn, lieten ze in deze serie al zien. Ze legden de zwakke punten van de Braves meedogenloos bloot. De bullpen kreeg flinke klappen van Bryce Harper en consorten en de aanval kon het antwoord niet vinden. Ozzie Albies kwam in elke wedstrijd wel tot een hit, maar bleef zonder RBI of extra-base hit.
In de tweede en de derde wedstrijd bereikte hij daarnaast de honken ook nog met vier wijd. Atlanta vertrok zonder zege uit Philly, maar Albies zal niet geheel ontevreden zijn over z’n eerste wedstrijden. Met een slaggemiddelde van .300 sloot hij dit drieluik af.


Maandag begonnen de Braves aan de serie tegen de Chicago Cubs en dat was in 2018 een favoriete tegenstander van Albies. In 26 at-bats noteerde hij toen 12 hits, 2 homeruns en 5 RBIs. Dit keer was het niet anders. In de eerste wedstrijd vinkte hij maar meteen z’n eerste RBI van het jaar af. Dansby Swanson kon scoren na een infield single van Albies en de eindstand daarmee op 8-0 bepalen.
Ozzie Albies noteerde drie hits in dat duel en deed dit woensdag dunnetjes over. Eén van die hits ging het stadion uit voor zijn eerste homerun van deze jaargang. De Braves wonnen opnieuw en pakten donderdag de bezem er maar bij voor de sweep. Opnieuw kwam Albies door met twee hits, wat zijn totaal op acht bracht in deze serie, maar defensief ging hij de fout in. Desondanks wonnen de Braves eenvoudig met 9-4.

XANDER OP Z’N PLEK IN BOSTON

Het is mooi om Xander Bogaerts te zijn. Eerst won hij in ’t najaar voor de tweede keer de World Series en afgelopen week was hij zowaar even wereldnieuws in Nederland. De kortestop verbond zijn toekomst aan de Boston Red Sox, door — voor veel geld — zijn contract te verlengen. Bogaerts ligt tot 2025 vast met een optie voor nog een seizoen. De komende jaren gaat de kortestop van het Koninkrijksteam bijna 18 miljoen euro per jaar verdienen en daarmee is hij in één klap de bestbetaalde Nederlandse sporter. Deze eer was tot vorige week voor Kenley Jansen van de LA Dodgers. Met deze contractverlenging volgen de Red Sox een trend binnen de MLB en voorkomen ze dat Bogaerts na dit seizoen free-agent wordt.

CHAMPAGNE IN HET LICHAAM?

De regerend wereldkampioen begon het seizoen aan de westkust met een serie tegen de Seattle Mariners. Opening Night werd niet wat de Red Sox er van hadden verwacht. Met 12-4 was de thuisploeg een paar maten te groot, maar Bogaerts was met een honkslag en een double nog wel productief. Vorige week vrijdag, in de tweede ontmoeting, vinkte hij ook maar direct z’n eerste homerun van het nieuwe seizoen af.
In de tweede inning zette onze landgenoot de Red Sox op het bord. Een 6-1 achterstand werd door Boston ongedaan gemaakt en een 3-run homerun van Mitch Moreland in de negende inning bezorgde de Red Sox een 7-6 zege. Helaas voor Bogaerts en de BoSox bleef het daar ook bij, want de laatste twee duels gingen verloren. De kortestop stapte na deze serie met een slaggemiddelde van .188, 3 hits en één homerun in het vliegtuig naar Oakland.

STOTTEREND VAN START

Tegen de A’s werd pijnlijk duidelijk dat de Red Sox de juiste versnelling nog niet gevonden hebben. De wereldkampioen verloor drie van de vier wedstrijden en vertrokken donderdag met een 2-6 record uit Oakland. Xander Bogaerts onttrekt zich een beetje aan de malaise. Boston opende de serie met een 7-0 nederlaag, maar de kortestop was verantwoordelijk voor twee van de vier hits. Zijn derde double van het jaar sloeg Bogaerts in de tweede ontmoeting, maar opnieuw wisten de BoSox niet te scoren.
De 1-0 nederlaag was al de vijfde loss van het jaar. In 2018 deden ze daar 22 duels over. Woensdag wisten de Red Sox de derde wedstrijd wel te winnen, maar Bogaerts had geen aandeel in deze 6-3 zege. Discipline was voldoende om donderdag aan z’n tweede RBI van het seizoen te komen. Met z’n vier wijd liet Bogaerts Mookie Betts scoren, maar de A’s wonnen: 7-3.

SIR DIDI REVALIDEERT, WIKT EN WEEGT

Het was een teleurstellend einde van 2018 voor Didi Gregorius. Niet alleen verloren zijn New York Yankees in de play-offs van aartsrivaal Boston, maar de geboren Amsterdammer liep ook nog een zware blessure op. Gregorius moest de beruchte Tommy John surgery ondergaan en dan weet een honkballer al hoe laat het is. De kortestop is inmiddels aan het revalideren, maar zal waarschijnlijk niet in actie komen in de eerste helft van ’t seizoen.


Het is een trend in de majors dat clubs hun sterren al betrekkelijk vroeg langer vastleggen. De Rockies deden het met Nolan Arenado, de Astros verlengden met Justin Verlander en natuurlijk was daar het monstercontract van Mike Trout bij de Angels. Waarschijnlijk kunnen we binnenkort ook Didi Gregorius in dit lijstje plaatsen. Jon Heyman van MLB Network meldde eind februari dat er, ondanks zijn huidige blessure, een nieuw contract voor Sir Didi aan zit te komen. Ondertussen zijn de Yankees niet bijster sterk aan het nieuwe seizoen begonnen. De Bronx Bombers verloren twee van de drie wedstrijden tegen de zwakke Orioles en staan na zeven wedstrijd pas op drie wins.

KENLEY JANSEN DIRECT BIJ DE LES

Na de verloren World Series tegen de Red Sox brak er voor Kenley Jansen een belangrijke periode aan. Vorig jaar werd hij opnieuw geplaagd door hartritmestoornissen en de closer van de Dodgers besloot in het off-season onder het mes te gaan. In november volgde de ingreep en hij zou 2 tot 8 weken nodig hebben om te herstellen. Daarnaast liet Jansen weten dat hij een nieuw dieet zou gaan volgen. Eind januari meldde een afgetrainde Kenley Jansen zich weer op de heuvel. De Nederlandse closer was ruim 5 kilo kwijt en naar eigen zeggen in prima vorm.
Op 3 maart gooide hij z’n eerste wedstrijd tijdens Spring Training en dat ging, net als de rest van de voorbereiding, goed. Op Opening Day hadden de Dodgers de pitches van Jansen niet nodig. De kampioen van de National League in 2018 legde met 12-5 de Arizona Diamondbacks over de knie. Op vrijdag 29 maart moest de closer wel in actie komen, maar leverde hem noch de Dodgers een resultaat op. In hun eerste marathonpartij van het seizoen verloor LA na 13 innings met 5-4. Jansen had 16 pitches nodig voor een foutloze negende inning. Arizona scoorde het beslissende punt in de 13e met reliever Yimi Garcia op de heuvel voor LA.

BETER BEGIN

De Dodgers begonnen vorig jaar hopeloos aan het seizoen en dat gold ook voor Kenley Jansen. Hij moest tot de negende wedstrijd wachten op z’n eerste save. Dit jaar is de start van de Dodgers beter en heeft ook Jansen al zijn eerste saves te pakken. Zijn ploeg had zowel de eerste als de derde wedstrijd in de serie tegen de Diamondbacks ruim gewonnen, maar in de vierde mocht Jansen zijn opwachting maken. Met een nipte 8-7 voorsprong ging de closer aan de slag en na 15 pitches en drie snelle nullen was de wedstrijd voorbij. De Dodgers hadden hun derde win en Jansen zijn eerste save.
Dat het met zijn vorm al wel goed zit, bewees Kenley Jansen ook in de serie tegen de San Francisco Giants. De Dodgers begonnen het drieluik met een 4-2 nederlaag, maar in de twee duels die volgden mocht Jansen aan de bak. Dinsdag deed manager Dave Roberts een beroep op z’n closer bij een 6-2 voorsprong en twee honken bezet. Hoewel Jansen geen earned runs op z’n conto kreeg, kwamen de Giants nog terug tot 6-5. Met een double play maakten de Dodgers er echter een einde aan. In de derde wedstrijd had Jansen slechts 14 pitches nodig om een 5-3 overwinningen binnen te slepen. Voor de Nederlandse closer betekende dit z’n derde save van het seizoen. In 2018 had hij dit aantal pas op 22 april te pakken en had hij na zeven wedstrijden al twee blown saves achter zijn naam.

NIEUW BEGIN VOOR JURICKSON PROFAR

Eindelijk bleef Jurickson Profar eens heel. Het voormalige supertalent uit Willemstad had de nodige narigheid achter de rug met tal van blessures, maar in 2018 ging het goed met de veelzijdige infielder. Profar speelde 146 wedstrijden voor de Texas Rangers, sloeg 77 punten binnen en 20 homeruns. Daarbij hoorde een slash line van .254/.335/.458. Hoewel hij over z’n eigen prestaties best tevreden kon zijn, eindigde Jurickson Profar met de Rangers troosteloos onderaan in de AL West. Op 30 september sloot Texas het seizoen af met een wedstrijd tegen Seattle. Dat was de laatste keer dat de fans Profar in het tenue van de Rangers zagen.
In december kreeg de international te horen dat hij z’n koffers kon gaan pakken. Jurickson Profar debuteerde in 2012 al voor de Rangers, miste een paar seizoenen vanwege blessures en werd nu betrokken in een trade naar de Oakland A’s. Eenmaal in Californië werd zijn veelzijdigheid maar weer eens duidelijk. Kenners zagen in hem de nieuwe derdehonkman, manager Bob Melvin zette hem in eerste instantie op het tweede honk, maar daar kwam ook weer verandering in. Matt Olson liep een handblessure op en Profar is één van de spelers die de eerstehonkman zal vervangen tijdens diens absentie.

ALS EERSTE IN ACTIE

Voor Profar en de A’s begon het seizoen een week eerder dan voor de meeste andere teams. Oakland opende het seizoen twee weken geleden in Japan met twee wedstrijden tegen de Mariners. In z’n tweede at-bat voor zijn nieuwe team kwam Profar door met een honkslag, maar dat was zijn enige wapenfeit in deze met 9-7 verloren wedstrijd. Het tweede duel stond vooral in het teken van het afscheid van Ichiro Suzuki. De Japanner hing in zijn vaderland zijn handschoen aan de wilgen en zag zijn Seattle in 12 innings met 5-4 winnen. Verder dan een honkslag kwam Jurickson Profar niet.


Eenmaal terug op Amerikaanse bodem ging het met de A’s een heel stuk beter. Op de officële Opening Day was Oakland met 4-0 te sterk voor de Angels. Profar opende in de tweede inning met een triple en werd vervolgens binnengeslagen door Chad Pinder. In de drie overige wedstrijd, waarvan de A’s er twee wonnen, stelde het aan slag niet veel voor bij Jurickson Profar. Met een slaggemiddelde van .138 zwaaide onze landgenoot de Angels uit en verwelkomde hij de Red Sox.
Helaas voor Profar ging het tegen de titelverdediger niet veel beter. In z’n tweede at-bat mocht hij weliswaar z’n vierde hit bijschrijven, maar hij moest nog altijd wachten op zijn eerste RBI voor de A’s. Zijn ploeggenoten hadden minder moeite met scoren, want de Red Sox werden met 7-0 opzij gezet. De wedstrijd van 2 april was een stuk spannender, maar de uitkomst was hetzelfde. Oakland won met 1-0, maar Profar kwam niet door met een hit.
Dat lukte hem wel in de derde ontmoeting, maar opnieuw kwam hij niet voorbij het eerste honk. Boston deed met 6-3 eindelijk iets terug en leek donderdag de serie zelfs in evenwicht te brengen. Een 3-0 voorsprong werd door de Red Sox niet over de streep getrokken. Mede dankzij de 5 RBIs van Stephen Piscotty wonnen de A’s met 7-3. Profar kon aan slag opnieuw niets bijdragen.

SCHOOP STRIJKT NEER IN MINNESOTA

Ook Jonathan Schoop heeft een hectische periode achter de rug. Tijdens de trade deadline liet hij Baltimore achter zich om met de Milwaukee Brewers een gooi te doen naar de titel in de National League. Dat werd niet wat beide partijen ervan verwachtten en in het off-season pikten de Minnesota Twins de infielder op. Tijdens Spring Training sloeg Schoop de bal nog wel eens het park uit, maar nu het om het echie gaat, houdt het nog niet over wat onze landgenoot laat zien.

VAN DE NUL

In tegenstelling tot Schoop begonnen de Twins goed aan het seizoen. Voor eigen publiek opende Minnesota vorige week donderdag met een 2-0 zege op de Cleveland Indians. De teams kwamen gezamenlijk tot 6 hits en dit pitchers’ duel tussen Jose Berrios en Corey Kluber werd beslist in het voordeel van de Twins-starter. Schoop verscheen twee keer in het slagperk, maar bereikte de honken niet.
In de tweede ontmoeting kwam de infielder drie keer aan slag en twee keer werd hij getrakteerd op een strikeout. De Twins verloren deze wedstrijd met 2-1, maar sloegen keihard toe in de derde en laatste wedstrijd (9-3) van de serie. Jonathan Schoop sloeg zijn eerste hit van ’t seizoen in de vierde inning en werd door Byron Buxton over de thuisplaat geslagen. Een inning later was het de beurt aan Schoop om een RBI te noteren. Zijn double stelde CJ Cron in staat te scoren.


Zijn derde hit van het jaar volgde in de eerste wedstrijd tegen de Kansas City Royals. Met twee uit bereikte Schoop na een infield single het eerste honk, maar hij was zelf even later de derde uit. Zijn Twins toonden veerkracht in dit duel, want de ploeg kwam drie keer terug van een achterstand. Een single van Nelson Cruz was in de tiende inning beslissend. Met z’n derde RBI hielp Cruz Minnesota aan een zwaarbevochten 5-4 zege.
Manager Rocco Baldelli, bezig aan zijn eerste grote klus in de majors, hield Schoop afgelopen woensdag aan de kant. Zonder de inbreng van onze landgenoot wonnen de Twins opnieuw nipt van de Royals: 7-6. De prestaties van Jonathan Schoop zijn nog niet om over naar huis te schrijven, maar zijn ploeg doet het met 4 wins in 5 wedstrijden uitstekend.

SIMMONS EN ANGELS ZOEKENDE

Met de LA Angels ging het niet zo best in 2018, maar Andrelton Simmons kan desondanks terugkijken op een goed seizoen. De kortestop van Curaçao won voor het tweede jaar op rij een Gold Glove en dit was z’n vierde in totaal. Met .292 noteerde hij z’n hoogste slaggemiddelde in zijn loopbaan en nooit eerder sloeg hij 75 punten binnen. Toch hadden Simba en de Angels meer verwacht dan de vierde plaats in de AL West. Het huwelijk tussen de club en manager Mike Scosia liep op de klippen en het is nu aan Brad Ausmus om de Angels voor het eerst sinds 2014 weer eens naar de play-offs te leiden. Al zal dat in deze divisie nog lastig zat worden.

GEEN HERHALING

Met een 8-game hitting streak schoot Simmons vorig seizoen uit de startblokken. Hij voegde daar nog 7 RBIs aan toe en een zeer respectabel slaggemiddelde. Dit jaar openden de Angels het seizoen tegen de Oakland A’s. Op Opening Day bereikte Simba één keer het eerste honk na vier wijd, maar hij en de Angels hadden weinig in te brengen. Met 4-0 ging de eerste wedstrijd van het jaar verloren.
Een dag later was er meer succes. Na een 2-0 achterstand kwamen de Halos sterk terug in de achtste inning. Simmons sloeg met een single twee runs binnen en hielp LA daarmee aan een 4-2 voorsprong. Uiteindelijk stond er 6-2 op het scorebord na 9 innings. Daarmee moesten ze het in LA ook doen. In de derde wedstrijd kwam Simba nog wel door met een RBI-single, maar drie van de vier wedstrijden in de serie gingen naar de A’s.


De Angels vervolgden hun road trip in Seattle met een tweeluik tegen de Mariners. Die ploeg was met 5 wins in 6 wedstrijden sterk aan het seizoen begonnen en de Mariners trokken dit door tegen de Halos. Op 1 april viel er weinig eer te behalen voor Simmons. Twee keer werd hij met drie slag naar de dug-out gestuurd en ook zijn ploeggenoten konden geen potten breken. Dit alles resulteerde in een 6-3 nederlaag.
In de tweede wedstrijd sloeg Simmons z’n vierde hit van ’t prille seizoen. De bezoekers namen een voorsprong, maar konden deze niet vasthouden. Klappen in de zesde en de achtste inning bezorgden Seattle een 2-1 zege en de Angels hun vijfde nederlaag. Donderdag verloren de Angels niet alleen de wedstrijd, maar ook hun kortestop. Simmons haakte na twee innings af met een rugblessure en zag de Texas Rangers met 11-4 winnen.

Coverfoto: Jayne Kamin-Oncea/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen