MLB: De voorspellingen van de redactie


Het MLB-seizoen is inmiddels weer begonnen en de eerste verrassingen dienden zich al aan. Doordat de stilte voor de storm deze winter lang aanhield, werd het pas laat duidelijk hoe de rosters eruit zouden gaan zien. En zelfs nu nog wachten Craig Kimbrel en Dallas Keuchel op een club die toehapt. Toch wagen wij als redactie ons ook dit jaar weer aan voorspellingen.
Gaan de Red Sox op herhaling of weten de Dodgers dit jaar wel de volle buit binnen te halen? Tot wat zijn de Phillies en Padres in staat, nadat zij deze winter de portemonnee trokken? Betaalt Mike Trout het vertrouwen van de Angels terug? En welke nieuwe sterren dienen zich komend jaar aan? Dit en meer lees je hieronder in onze voorspellingen.

AL EAST

Waar de Yankees deze winter vooral hun rotation versterkten, hielden de Red Sox zich de afgelopen tijd rustig. Toch zijn de titelverdedigers nog steeds licht favoriet. Met huidig MVP Mookie Betts en ace Chris Sale binnen de gelederen zijn zij ook in ‘19 het team to beat. Op de redactie zijn de meningen verdeeld. Zes van de redacteuren zien Boston als favoriet, terwijl de andere vijf dit jaar de Yankees de divisie winst zien pakken. Het lijkt dus op een two horse race uit te draaien, maar misschien dat de Rays dit feestje kunnen verstoren. Maar dan zou ook dit jaar weer alles op zijn plek moeten vallen voor de club uit Florida. Onderin lijken de kaarten al geschud te zijn. De Blue Jays hebben het geluk dat de Orioles nog zwakker zijn en zullen waarschijnlijk als vierde eindigen.

AL CENTRAL

De Indians hebben de AL Central al enkele jaren in hun macht en dat is ook terug te zien in onze voorspellingen. Maar liefst acht van de redactieleden zien de Tribe ook dit seizoen de divisie winnen. Toch zien enkelen dit jaar de Twins als geduchte outsider. Enerzijds heeft de ploeg uit de Twin Cities zich danig versterkt, anderzijds worden de Indians geteisterd door een blessuregolf.

De geblesseerde Francisco Lindor zal node gemist worden tijdens de beginweken. foto: Getty Images

De andere ploegen lijken voor spek en bonen mee te doen. De White Sox hebben de weg naar boven ingeslagen, maar grepen naast de grote vissen tijdens dit offseason en lijken nog in ieder geval een jaartje geduld te moeten hebben. Wel werd al duidelijk dat Eloy Jimenez dit jaar in Chicago start, wat hem meteen een favoriet voor de Rookie of the Year maakt. De Tigers zullen nog wel de Royals achter zich weten houden, maar de kans dat ze mee gaan doen om de play-offs lijkt gering. Met het wegvallen van Salvador Perez lijkt er in Kansas weinig te genieten komend seizoen.

AL WEST

Als er één team unaniem de divisiewinst wordt toegeschreven, dan zijn het de Houston Astros. Hoewel ze een paar startende werpers zijn kwijtgeraakt, moeten rebound jaren van José Altuve en Carlos Correa de club ook dit jaar weer kanshebber voor de World Series maken. Om plek twee gaat het wel heel spannend worden. Zowel de Athletics als de Angels en de Mariners krijgen stemmen voor plek twee tot en met vier. Van de drie zijn net als vorig jaar de A’s favoriet onder de redactieleden. Zij houden de Angels nipt achter zich. De Mariners worden in onze voorspellingen derde. De Rangers lijken dus het lelijke eendje in de AL West. De rotatie van de Texanen zou in 2012 hoge ogen hebben gegooid, maar lijkt nu aan een stevige verjongingskuur toe.

AL WILDCARDS

In de strijd om de Wild Card lijkt de AL East oververtegenwoordigd. Van de Yankees en de Red Sox gaat de ploeg die de divisie niet weet te winnen aan de haal met de Wild Card. En ook de Rays worden meermaals genoemd. Andere kanshebbers zijn de Athletics en de Angels en de redactieleden die denken dat de Twins de AL Central winnen, zien de Indians de play-offs via de achterdeur bereiken.

AL MVP

Mike Trout mag zich volgens de redactie op gaan maken voor zijn derde MVP-Award. Hoewel het altijd leuk is om voor een outsider te gaan, kunnen 8 van de 11 redactieleden niet om de beste speler in de MLB heen. Opvallend is dat regerend MVP Mookie Betts op geen enkele stem mag rekenen. De resterende stemmen gaan naar Giancarlo Stanton en Alex Bregman.

Gaat Mike Trout zijn derde MVP titel binnen slepen? foto: Getty Images

AL CY YOUNG

Ook in deze categorie wordt de huidige Cy Young Blake Snell door geen enkel redactielid getipt als winnaar. De meeste stemmen gaan uit naar Chris Sale, terwijl ook Trevor Bauer en Justin Verlander meerdere kruisjes achter hun naam krijgen. Tenslotte is er ook nog één iemand die Corey Kluber naar huis ziet gaan met de prijs.

AL ROY

Nadat Eloy Jimenez vlak voor Opening Day een meerjarig contract in Chicago mocht ondertekenen, werd zijn naam snel door het gros van de redactie ingevuld als favoriet. Alleen de nu nog geblesseerde Vlad Guerrero Jr. van de Toronto Blue Jays zou het hem nog wel eens moeilijk kunnen maken. Mocht Vlad Jr. er inderdaad in slagen om Eloy af te troeven, dan zou hij meteen iets presteren wat zijn vader nooit lukte.

NL EAST

De Phillies wonnen de strijd om Bryce Harper, maar de slugger was zeker niet de enige versterking van de club uit Philadelphia. In the City of Brotherly Love mag dus zeker gedroomd worden van successen. De Nationals zagen hun superster dus vertrekken naar een divisierivaal, maar zij beschikken ook dit jaar weer over een sterke selectie, met vooral een imponerende rotatie. En wat te denken van regerend divisiekampioen de Braves? Zij voegde met Donaldson ervaring toe aan hun talentvolle equipe. De redactie verwacht dat de Phillies aan het langste eind zullen trekken, voor de Nats, gevolgd door Atlanta. De Mets lijken het kind van de rekening te worden in deze sterke divisie, terwijl het een lang jaar dreigt te worden voor de fans in Miami.
NL CENTRAL
Net als in de NL East lijkt het druk te gaan worden aan de top van deze divisie. De rivalen uit Chicago en St. Louis zullen met jaloezie hebben gekeken naar de play-offs van hun divisiegenoten uit Milwaukee. De Cardinals haalde met Paul Goldschmidt een grote vis in huis, terwijl de Cubs vooral zullen hopen dat hun sterren komend seizoen fitter voor de dag komen dan het afgelopen jaar. De redactie ziet in de Birds en de Brewers de favoriete voor de divisiewinst, waarbij de club uit Missouri met een neuslengte de Brew Crew aftroeft. De Cubs zouden dus genoegen moeten nemen met een derde plek. De Reds hebben ook een bijzonder actieve winter achter de rug, maar de verwachting is dat zij het moeten doen met de vierde plaats. Weinigen zien de Pirates verder komen dan laatste.

NL WEST

In San Diego hebben de komst van Manny Machado en de top prospects die steeds nadrukkelijker aan de deur kloppen ervoor gezorgd dat er langzaamaan weer gedroomd mag worden van honkbal in oktober. Maar of ze het de Dodgers dit jaar al lastig kunnen maken, lijkt de redactie nog niet waarschijnlijk. Dan zullen het eerder de Rockies zijn die de regerend NL Champion van de troon zullen stoten, al ziet de meerderheid de club uit LA toch weer deze divisie pakken. De Diamondbacks lijken het slachtoffer te worden van de groeispurt van de Padres. Zij moeten na het vertrek van onder andere Goldschmidt een stapje terug doen. De oudjes in de Bay zullen het allemaal gelaten aanzien. Hen wordt erg weinig kansen toegedicht door de redactie.

Manny Machado en Fernando Tatis Jr. van de Padres. Kan dit nieuwe duo het de Dodgers lastig maken? foto: AP Photo/Orlando Ramirez

NL WILD CARD

De verwachtingen van de redactie voor de National League liggen beduidend dichter bij elkaar dan die in de American League. Geen enkel team komt bijvoorbeeld in de buurt van de verwachte dominantie van de Astros. Maar na het nodige rekenwerk komen we op de volgende Wild Card-winnaars: de Rockies (tweede achter LA) en de Nationals (tweede achter de Phillies). Dat zou betekenen dat de Brewers, Cubs en Braves naast de play-offs zouden grijpen. Maar zeker Milwaukee zou ook zomaar de divisie kunnen winnen.

NL MVP

In deze categorie is een speler die van team is veranderd de grote favoriet van onze redacteuren. We hebben het niet over Bryce Harper, die wel één keer genoemd wordt. Het is Paul Goldschmidt die door vier schrijvers in de favorietenrol wordt gedrukt. De huidige MVP, Christian Yelich staat daar vlak achter met twee stemmen. Andere hitters die ook nog genoemd worden zijn Javier Baez, Freddie Freeman en het duo uit Philadelphia: Bryce Harper en Rhys Hoskins.

Paul Goldschmidt in het uniform van zijn nieuwe ploeg, de St. Louis Cardinals. foto: Michael McLoone / USA Today Sports

NL CY YOUNG

Ook hier is het opvallend dat de Cy Young van afgelopen seizoen, Jacob deGrom van de New York Mets geen enkele keer genoemd wordt. Op zich is dat niet erg als je in dezelfde divisie pitcht als Max Scherzer. Deze drievoudige Cy Youngwinnaar komt nu ook het meest vaak naar voren als grootste kanshebber. Een andere naam die meer dan één keer in het overzicht aanwezig is, is de ace van de Phillies Aaron Nola. Ook durft er iemand zijn denkbeeldige geld op Walker Buehler te zetten. De werper van de Dodgers had een ijzersterk volledig eerste seizoen en is de nieuwe hoop nu Kershaws dagen geteld lijken.

NL ROY

Veel liefde voor de nieuwe korte stop van de Padres, Fernando Tatis Jr. Nadat de club uit de westkust hem definitief aan het MLB roster toevoegde, werd hij bij de redacteuren de grote favoriet. Hij kreeg maarliefst vijf stemmen en dat zijn er beduidend meer dan zijn achtervolgers. Één van die achtervolgers is de Braves werper Touki Toussaint, maar die start dit jaar niet in de Majors. De overige stemmen gaan naar outfielder Victor Robles van de Nationals en divisiegenoot Pete Alonso, de nieuwe eerste honkman van de New York Mets.

WORLD SERIES MATCHUP

Vanuit de American League wordt vooral een goede postseason run van de Houston Astros verwacht. Enkele andere genoemde namen zijn de Twins en de Yankees, maar dat lijken meer outsiders te zijn vooralsnog. In de National League worden voornamelijk drie ploegen naar voren geschoven. De Dodgers, de Phillies en de Brewers kunnen zomaar in de Fall Classic verschijnen als je het de redactie vraagt.

WORLD SERIES WINNAAR

Ook hier zijn de meningen verdeeld over, maar de Astros en de Phillies lijken de grootste kanshebbers te zijn. Vooral de Phillies komt relatief vaak naar voren als World Series overwinnaar. Of de Astros de dynastie met succes verder gaan uitbouwen of dat de nieuwe line-up van de Phillies uiteindelijk ook een prijs pakt blijft allemaal nog maar de vraag. En het zal nog tot oktober duren voordat we daar een antwoord op krijgen.

(coverfoto: USA Today)

1 REACTIE

  1. Hey Mike en Jasper,
    Een kort berichtje n.a.v. de MLB Podcast van gisteren. Kunnen jullie de site waarop we de MLB Podcast kunnen aanmelden voor de ‘NL Podcast Awards’ samen met de URL van de MLB Podcasts ergens op jullie site plaatsen zodat het voor alle luisteraars wat makkelijker is om deze actie ook te doen? Dat komt de respons waarschijnlijk ook ten goede. Dan kunnen jullie in de volgende Podcast weer verwijzen naar dit artikel zodat we allemaal kunnen stemmen op jullie ‘Greatest Show’ 😉
    Peter Jongeneel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen