Penn State kent valse start, Oklahoma State blijft ongeslagen

Week 8 stond in het teken van de terugkeer van de BIG Ten, dat als vierde grote conference begon aan het seizoen. Penn State kende meteen een valse start, terwijl Michigan, Wisconsin en Ohio State domineerden. Verder in deze recap: Oklahoma State dat de playoff-droom van de BIG 12 levend houdt, Bo Nix die zichzelf revancheert en Rutgers dat Michigan State in zijn hemd zet. 


ACC


#19 VIRGINIA TECH VERSLAGEN DOOR WAKE FOREST

Alle ACC-favorieten (Clemson, Notre Dame, North Carolina, Miami) deden afgelopen weekend hun ding, maar #19 Virginia Tech ging onderuit. De Hokies waren, gezien al hun corona-gerelateerde afwezigen, sterk aan het seizoen begonnen (3-1). Zeges op NC State en Boston College en het lastig maken van North Carolina deed bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Afgelopen weekend ging het echter mis. Wake Forest bleek met 16-23 te sterk.
Hokies QB Hendon Hooker had een wedstrijd om snel te vergeten. Hooker ging 17-33 voor 223 yards, een touchdowns en drie interceptions. Alle drie toevalligerwijs naar dezelfde speler: CB Nick Anderson. In de running game had hij veel meer succes (98 yds), maar dit bleek niet genoeg. De running game van de Deamon Deacons, onder leiding van RB Christian Beal-Smith (129 yds), liep gedurende de wedstrijd constant over Virginia Tech heen. Er waren aan het einde van de wedstrijd nog kansen voor Virginia Tech, maar deze werden niet gegrepen. Het kost de Hokies hoogstwaarschijnlijk hun ranked status op weg naar een match-up met Louisville in week 9.

OVERIGE UITSLAGEN

Syracuse – Clemson (21-47), NC State – North Carolina (21-48), Florida State – Louisville (16-48), Notre Dame – Pittsburgh (45-3), Georgia Tech – Boston College (27-48), Virginia – Miami (14-19)


BIG 12


OKLAHOMA STATE HOUDT PLAYOFF-DROOM LEVEND

De BIG 12 is niet bepaald sterk aan het seizoen begonnen. Texas, Oklahoma, Iowa State en Kansas State (drie van de vier wonnen die weekend allemaal eenvoudig) gingen al vroeg in het seizoen een of twee keer verrassend onderuit. Daardoor is Oklahoma State de enige BIG 12-universiteit die nog ongeslagen is en een realistische kans maakt op de nu al felbegeerde vierde playoff-plek. Daarvoor moeten de Cowboys wel goed door een pittig schema komen. Dit schema begon afgelopen weekend met eem wedstrijd vs #17 Iowa State. Het ging alles behalve makkelijk, maar er werd gewonnen: 21-24.
Vooral in de eerste helft lieten Brock Purdy (19-34, 162 yds en een TD) kansen liggen om een flinke voorsprong te nemen. Drie keer werden de Cyclones in de redzone gestopt, en drie keer werd de daaropvolgende field goal gemist. Mede daardoor stond Oklahoma State met rust zeer onterecht op een 14-7 voorsprong. Aan het einde van de wedstrijd kwamen de Cyclones nog dichtbij de upset en het verpesten van de playoff-droom van Oklahoma State. Purdy wist zijn team met drie minuten te gaan naar de endzone te begeleiden. De onside kick die daarop volgde werd echter recovered door Oklahoma State, waardoor het duel met 50 seconden te gaan beslist was. Uitblinkers bij beide teams waren de running backs. Breece Hall (20 carries, 185 yds en een TD) versloeg Chubba Hubbard (25 carries, 140 yds en een TD) op individueel gebied, maar Hubbard won de wedstrijd. Iowa State kost deze nederlaag waarschijnlijk zijn ranked status, terwijl de Cowboys weer wat omhoog zullen klimmen.

ZWAAR PROGRAMMA

Een goed begin van vier pittige wedstrijden achter elkaar dus voor Oklahoma State. Up next: Texas, Kansas State, BYE en Oklahoma. De drie beste teams in de BIG 12 dus achter elkaar. Ga er maar aan staan.

OVERIGE UITSLAGEN

Kansas – Kansas State (14-55), Oklahoma – TCU (33-14), Baylor – Texas (16-27), West Virginia – Texas Tech (27-34)


BIG 10


PENN STATE KENT VALSE START VS INDIANA

Dan door naar de BIG Ten, dat als vierde conference van de power five is begonnen aan het nieuwe seizoen. De grote favorieten (Wisconsin, Ohio State, Michigan) domineerden hun eerste wedstrijd, maar een andere favoriet kende meteen een valse start. Penn State, gezien als een grote uitdager van Ohio State in hun BIG Ten-divisie, ging vs Indiana meteen onderuit. De Hoosiers hadden daar wel overtime voor nodid: 35-36.
Over de manier waarop Indiana versloeg zal nog veel nagepraat worden. Indiana had gedurende de wedstrijd eigenlijk vanaf het tweede kwart de leiding in handen en Penn State was in het vierde kwart net teruggekomen om die leiding over te nemen. Vervolgens gooit Indiana met nog 2.30 te gaan een interception, waarna de drive die daarop volgt de Nittany Lions met een voorsprong de redzone in helpt. In plaats van na zijn goeie run vlak voor de 1-yard line neer te gaan en de klok uit te laten lopen, besluit RB Devyn Ford (69 yds, 1 TD) de bal met nog een 1.42 te gaan de endzone in te rennen. Met die 1.42 wist Indiana QB Michael Penix Jr (19/36, 170 yds en een TD) wel raad. Hij bracht Indiana succesvol naar de andere kant van het veld, waardoor overtime afgedwongen werd.

OVERTIME CONTROVERSIE

Maar wie dacht dat de controversie daar ten einde zou zijn, zat goed mis. Nadat Penn State een touchdown had gescoord, scoorde ook Indiana een touchdown. De Hoosiers gingen vervolgens voor een 2PT conversion, waarvan menigeen nu eigenlijk nog steeds niet weet of hij nou succesvol was of niet. De bal lijkt de grond te raken voordat de pylon wordt geraakt of de bal over de lijn gaat. Het probleem was alleen dat de call op het veld een succesvolle 2PT conversion was en de beelden niet 100% duiding konden geven over of dit terecht was ja of nee. En dus bleef de call staan en won Indiana met 35-36. Een ongekende slotfase waar nog lang over nagepraat zal worden en die ervoor zorgt dat het duel van volgende week vs Ohio State meteen een must-win is om als Penn State zijnde nog een kans te maken.

RUTGERS ZET MICHIGAN STATE VOOR SCHUT

De tweede verrassing van afgelopen weekend was de overtuigende zege van Rutgers op Michigan State. Niemand wist van tevoren echt wat ze konden verwachten van de Spartans, maar wat Rutgers liet zien hadden zelfs de beste voorspellers niet kunnen voorspellen. De Scarlett Knights overtuigden en wonnen met 38-27.
Het duel was veel minder close dan de einduitslag doet vermoeden. Gedurende de wedstrijd stond Rutgers eigenlijk constant met 15 a 20 punten voor. Dit kwam vooral door de defense, die onder leiding van LB’s Tyshon Fogg (12 tackles) en Olakunle Fatukasi (10 tackles en een fumble recovery) uitstekende speelde. Spartans QB Rocky Lombardi gooide drie interceptions (31/43, 219 yds en 3 TD’s) en wisselde prima momenten af met mindere. Uitblinker bij Michigan State was WR Jayden Reed (11 catches, 128 yds en 2 TD’s). Zijn prestatie was echter absoluut niet voldoende voor een zege. Voor de Spartans staat er nu een wedstrijd met Michigan op het programma. Rutgers gaat komend weekend spelen tegen Illinois.

OVERIGE UITSLAGEN

Illinois – Wisconsin (7-45), Nebraska – Ohio State (17-52), Iowa – Purdue (20-24), Michigan – Minnesota (49-27), Maryland – Northwestern (3-43)


SEC


AUBURN DANZKIJ SETH WILLIAMS LANGS OLE MISS

Tot slot de SEC, waar Auburn wederom de spotlights staat. Dit keer gaat het echter om een zege en niet om een nederlaag. De afgelopen wekend zijn verre van ideaal geweest voor Bo Nix en de Tigers. De universiteit begon 1-2 aan het seizoen, met nederlagen vs Georgia en South Carolina en een moeizame overwinning op Arkansas. Afgelopen weekend vs Ole Miss ging het wederom niet vanzelf, maar er werd wel gewonnen: 35-28.
Dit kwam vooral omdat Bo Nix dit keer een efficiënte wedstrijd speelde (23-30, 238 yds en een TD) en in de slotfase beter game management liet zien. Hij gooide de winnende 42-yard touchdown naar ster WR Seth Williams (8 catches, 134 yds en een TD) en gebruikte daarnaast Tank Bigsby (24 carries, 129 yds en een TD) en Shaun Shivers (11 carries, 60 yds en een TD) veel beter dan voorgaande weken. Ole Miss, dat aanvallend gezien wederom niet lekker liep, had verdedigend gezien geen antwoord op de pass-run combinatie van Auburn. Het is nu de derde nederlaag op rij (1-4) voor de Red Rebels.
Auburn lijkt weer een kans te maken op een ranked status en gaat nu toewerken richting een duel met regerend kampioen LSU. Daarna volgt een bye, waarna het zware gedeelte van het schema pas komt: Mississippi State, Tennessee, Alabama en Texas A&M. Kortom: het wordt er niet gemakkelijker op.

OVERIGE UITSLAGEN

Alabama – Tennesse (48-17), Kentucky – Missouri (10-20), South Carolina – LSU (24-52)

PHOTO: MARC LEBRYK, USA TODAY SPORTS

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen