Championship Game 2018: Clemson sloopt Alabama


De fans van Alabama zullen diep in hun geheugen moeten graven om bij een vernederende uitslag te komen die vergelijkbaar is met die van maandagnacht. Na een schitterende eerste helft moesten de Crimson Tide voor het eerst sinds een lange tijd weer eens een nederlaag slikken. Clemson won dankzij een fantastische derde kwart met 44-16 van Alabama. Het derde nationale kampioenschap uit de historie van de universiteit is een feit.


EERSTE HELFT: FOUTEN TAGOVAILOA


De problemen van Alabama begonnen al vroeg in de wedstrijd. De eerste drive van de Crimson Tide resulteerde in een pick-six. Tua Tagovailoa ging uiteindelijk 22-34 voor 295 yards, twee touchdowns en twee interceptions, maar maakte een slordige indruk. Het idee van deze play is dat Jerry Jeudy (nr 4) de pass ontvangt en een block krijgt van DeVonta Smith (nr 6).
De pass van Tagovailoa is echter te ver achter Jeudy. Clemson CB A.J. Terrell (nr 8) anticipeert fantastisch en weet tussen Jeudy en de bal te komen. Daarna is het een koud kunstje om de bal naar de endzone te begeleiden.

OPNIEUW IN DE FOUT

Nadat beide teams vervolgens een paar touchdowns uitwisselen en de verdedigingen even niks in te brengen hebben (21-16), gaat het in het begin van het tweede kwart opnieuw fout. Tagovailoa gooit weer een interception. En opnieuw is het het een fout van Tagovailoa zelf. Tua verwacht dat CB Trayvon Mullen (nr 1), uiteindelijk defensive MVP van de Championship Game, man-to-man blijft spelen tegen TE Irv Smith Jr (nr 82). Maar Mullen doorzien de play en zakt terug in coverage.
Op het moment dat Tagovailoa de bal gooit zal hij al geweten hebben dat hij fout zat. Jerry Jeudy (nr 4) had geen schijn van kans tegen drie verdedigers. Tagovailoa gooide de bal ook nog eens te diep voor zijn receiver. Clemson zou tijdens de drive die volgde een touchdown scoren en op een 28-16 voorsprong komen.

FUMBLE

Clemson heeft de wedstrijd na dit moment onder controle. Om een dramatische eerste helft van Tagovailoa nog wat dramatischer te maken, fumbled hij ook nog eens de bal. Ook deze fout is, weliswaar niet alleen, aan hem te danken. Ondanks dat de agressieve blitz van Clemson teveel blijkt te zijn voor de O-Line van Alabama, staart Tagovailoa constant naar de rechterkant. Geen enkel moment zien we het hoofd naar links bewegen.
Dit is precies waar de blitz vandaan komt. Opnieuw is het CB Trayvon Mullen (nr 1) die Tagovailoa pijn doet. Dit keer niet alleen in figuurlijke, maar ook in letterlijke zin. Tagovailoa heeft geluk dat de bal opgepikt wordt door zijn O-Line. Toch vat het de eerste helft van de QB goed samen. Clemson zou vervolgens nog een field goal maken, waardoor de Championship Game na de eerste helft 31-16 stond. Het ergste moest toen nog komen voor Alabama.


TWEEDE HELFT: CLEMSON DOMINANT


In het derde kwart zou de aanval van Clemson pas echt exploderen. De jonge en dus onervaren secondary van Alabama kreeg geen hulp van de D-Line. Alabama wist Clemson QB Trevor Lawrence gedurende het duel amper onder druk te zetten. Trevor Lawrence gooide 20-32 met als resultaat 347 yards en drie touchdowns. De freshman QB werd dan ook meer dan terecht gekozen tot offensive MVP van de Championship Game.
In het derde kwart was vooral de connectie met mede-freshman Justyn Ross zeer indrukwekkend te noemen. De receiver wist in totaal zes ballen te vangen voor 153 yards en een touchdown. Zijn langste reception (74 yards) was een touchdown. Hierdoor kwam Clemson vroeg in het derde kwart op 37-16. Toch waren het de twee vangballen die daarop volgde die volop de aandacht kregen. En terecht ook.

CONCENTRATIE

Tijdens de eerste vangbal staat hij tegenover CB Josh Jobe (nr 28), een onervaren freshman. In eerste instantie verdedigt Jobe zijn mede-freshman goed. Eigenlijk doet de cornerback van Alabama niks fout. Toch weet Ross met zijn snelheid op de eerste meters genoeg afstand te nemen om vervolgens de pass van Lawrence op spectaculaire wijze te vangen. Wat vooral opvalt is de concentratie van de jonge receiver. Tevens gooit Lawrence deze bal op een plek waar alleen zijn receiver bij kan komen. Beter wordt het niet, zowel van de QB als van de receiver.

De eerstvolgende actie daarna is nog spectaculairder. Opnieuw staat Ross tegenover Josh Jobe. Daar waar Jobe de vorige keer goed verdedigde, raakt hij Ross dit keer kwijt wanneer de receiver kruist met zijn teamgenoot Hunter Renfrow (nr 19). Toch blijft Jobe vervolgens nog aardig bij dankzij zijn wendbaarheid en weet hij dicht op Ross te blijven.
Wat Ross daarna doet is buitenaards goed. De bal wordt alles behalve perfect gegooid door Lawrence. Desalniettemin weet Ross met zijn wingspan de bal te vangen. Om vervolgens ook nog eens de concentratie te hebben om met één been binnen het veld te blijven is iets wat we veteranen meestal zien doen. Ross is een freshman.

Nadat deze drive resulteerde in een touchdown voor WR Tee Higgins (6 catches, 81 yards en een TD) was het ineens 44-16 in het voordeel van de Tigers. Het duel leek toen al wel beslist te zijn. Aan het begin van het vierde kwart werdt alle hoop van Alabama de kop ingedrukt.

CLEMSON DEFENSE

Alabama lijkt aan het begin van het vierde kwart op weg naar een touchdown. Het lijkt de laatste kans te zijn om het duel levend te houden. Tua Tagovailoa (nr 13) besluit op 4th en goal (2 yard line) zelf te rennen naar de linkerkant van het veld. Hij heeft veel steun van onder meer zijn receivers, die voor hem moeten blokken. Toch weet DL Clelin Ferrell erdoorheen te komen en Tagovailoa neer te halen.
De toekomstige NFL-speler moest opstaan toen bekend werd dat DL Dexter Lawrence niet zou spelen. Deze beslissende tackle zorgt ervoor dat zijn draft stock misschien nog wel wat verder omhoog gegaan is. Het vat ook goed samen hoe de verdediging van Clemson maandagnacht op het veld stond. Van begin tot eind een fantastische prestatie, met een nul op het bord voor Alabama in de tweede helft en een nationaal kampioenschap als beloning.


CONCLUSIE


Alabama werd gedurende de wedstrijd op elk front afgetroefd. De aanval van de Crimson Tide was niet zo explosief als dat we die kennen. Dit kwam mede dankzij de fantastische verdediging van Clemson, maar ook dankzij fouten van QB Tua Tagovailoa. De D-Line van Alabama kon geen druk uitoefenen op Trevor Lawrence, waardoor de QB van Clemson de onervaren secondary van de Crimson Tide constant kon aanvallen met zijn vlijmscherpe passes. Dit zorgde ervoor dat Alabama weer eens weet wat verliezen is.

De kans is groot dat we rond deze tijd volgend jaar weer praten over deze twee universiteiten. Daar waar er verdedigend wel wat spelers zullen vertrekken, blijft het merendeel van de aanval nog een seizoen. Tel daar de sterke recruiting class van beide universiteiten bij op en de concurrentie zal het weer lastig krijgen. Georgia, Oregon, Oklahoma, Ohio State, Michigan, Florida en Texas zullen waarschijnlijk weer moeten vechten om een plek in de play-offs, om vervolgens te verliezen van de twee powerhouses van de afgelopen vijf jaar.

(Top & Cover Photo: Mark Rebilas / USA Today Sports

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen