CFB Update #7 | #2 Georgia en #6 West Virginia verliezen ongeslagen status


Afgelopen weekend stond week zeven van het College Football-seizoen op het programma. Georgia, West Virginia en Colorado zijn niet meer ongeslagen, terwijl Auburn, Penn State en Wasington ook verloren. We nemen alle hoogtepunten en dieptepunten van het afgelopen college football-weekend met u door!


WEDSTRIJDEN VAN HET WEEKEND


WASHINGTON 27 – 30 OREGON

Het komt niet vaak voor dat er een PAC-12 wedstrijd op de zaterdagavond (Nederlandse tijd) te zien is, maar afgelopen weekend werd er voor de topper tussen Washington en Oregon een uitzondering gemaakt. Washington was bezig zich na de nederlaag tegen Auburn (week 1) goed te herstellen. De laatste vijf duels werden, in de meeste gevallen, eenvoudig gewonnen. Vooral de aanval onder leiding van QB Jake Browning, RB Miles Gaskin en WR Aaron Fuller maakt indruk dit seizoen. Dit was tegen Oregon niet anders. Net zoals in de vorige duels wist Washington weer in de buurt van de dertig punten te komen. De aanval deed het als collectief prima, maar dit collectief bleek niet genoeg te zijn voor de overwinning.
Het was namelijk de verdediging die geen antwoord kon formuleren op Oregon WR Dillon Mitchell (8 catches, 119 yards en een TD) en RB CJ Verdell (29 carries, 111 yards en 2 TD’s). QB Justin Herbert, door vele gezien als de best beschikbare QB in de draft van 2018, hoefde niet eens op zijn best te zijn (18-32, 202 yards en 2 TD’s). Voor Washington betekent de 27-30 nederlaag de tweede van het seizoen en een einde aan een goede reeks. Voor Oregon geldt dat het na de bye-week goed begonnen is aan een pittig programma in de PAC-12. Oregon had zich nog niet tegen een topploeg bewezen dit seizoen (verloor met 31-38 van Stanford). Dit hebben de Ducks nu wel gedaan door van concurrent Washington te winnen.

GEORGIA 16 – 36 LSU

Misschien wel de grootste verrassing van afgelopen weekend was de pittige nederlaag van Georgia. Toch zullen de mensen die de Bulldogs dit seizoen hebben zien spelen niet per se verrast zijn dat Georgia niet meer ongeslagen is. Ondanks dat het dit seizoen zeker niet slecht ging, was het soms zowel verdedigend als aanvallend te zien dat het nog niet helemaal liep zoals de trainers dat wilden. Georgia was dan wel 6-0 voorafgaand aan dit duel, maar een echte test hadden QB Jake Fromm en de Bulldogs nog niet gehad. De eerste test bleek meteen te lastig te zijn.
De LSU Tigers hadden eerder tegen Auburn (22-21 zege in week 3) al bewezen dat ze lastige wedstrijden kunnen winnen, maar tijdens week zes werd er op bezoek bij Florida toch voor het eerst dit seizoen verloren (19-27). LSU was duidelijk niet van plan dit nog een keer te laten gebeuren. De start van de Tigers was zo indrukwekkend (0-16 na de eerste helft) dat het duel na de eerste dertig minuten eigenlijk al klaar was. Pas in het vierde kwart stortte Georgia definitief in, vooral dankzij de nog enigszins productieve running game van de Bulldogs.
De verdediging van LSU was fantastisch, QB Jake Burrow maak het hele seizoen al weinig fouten (15-30, 200 yards) en de running game was ongelooflijk succesvol tegen de Bulldogs (bijna 300 rushing yards). Vooral RB Clyde Edwards-Helaire was de hele wedstrijd succesvol (19 carries, 145 yards). QB Burrow (2 TD’) of RB Nick Brossette (1 TD) mochten het na zijn harde werk meestal afmaken. Dit bleek de winnende formule te zijn voor de LSU Tigers, die nu serieus over de play-offs mogen dromen, terwijl Georgia uit de top vier tuimelt.

MICHIGAN STATE 21 – 17 PENN STATE

Penn State maakte de eerste vier duels van het seizoen veel indruk. De aanval wist in de eerste vier duels 45, 51, 63 en 63 punten te scoren tegen weliswaar matige universiteiten. QB Trace McSorley wist zijn aanval naar een 4-0 start te leiden, terwijl RB Miles Sanders de gedrafte Saquan Barkley voorlopig meer dan prima vervangt. Toch ging het twee weken geleden in eigen huis fout toen de eerste test daar was (26-27 tegen Ohio State). Na de bye-week vorige week hoopte de fans van de Nittany Lions hun oude team weer terug te zien op bezoek bij Michigan State. Dit bleek niet het geval.
Ook tegen de Spartans was de aanval van Penn State niet fantastisch, maar ook niet het probleem. Trace McSorley (19-32, 192 yards en een TD) en Miles Sanders (17 carries, 162 yards en 1 TD) speelden meer dan prima. In de tweede helft was de aanval van Penn State alleen plots niet zo productief meer (drie punten maar in de tweede helft). Het was de verdediging van de Nittany Lions die een niet in vorm zijnde aanval van de Spartans niet wist te stoppen.
Vorige week wist Michigan State maar 19 punten te scoren tegen Northwestern, maar deze week kwam die aanval weer enigszins tot leven. QB Brian Lewerke (24-52, 259 yards en 2 TD’s) was niet heel accuraat, maar zijn connectie met WR Felton Davis III (8 catches, 100 yards en 2 TD’s) was uitstekend. Combineer dat met de uitstekende verdediging van de Spartans en je hebt de oorzaak van de tweede nederlaag op rij van Penn State. Ohio State lijkt op deze manier al vroeg een concurrent in de Big Ten East kwijt te zijn en zich volledig op een strijd met Michigan te kunnen focussen.

UCF 31 – 30 MEMPHIS

Tot slot ook nog wat aandacht voor de AAC, de beste conference in college football buiten de power five. Voorafgaand werd het duel tussen UCF en Memphis gezien als de wedstrijd tussen de twee beste teams in de AAC. Voor UCF is dit ook werkelijkheid geworden. Ook dit seizoen is UCF ongeslagen begonnen (6-0), maar net zoals vorig seizoen heeft het ook dit seizoen nog niet echt een test gehad. Dit had Memphis moeten zijn, maar de Tigers zijn niet zo goed aan het seizoen begonnen. Voorafgaand aan dit duel was Memphis 4-2 dankzij nederlagen tegen Navy en Tulane, zeker geen goede football-teams.
UCF ging dus ook als grote favoriet dit duel in, maar had het toch knap lastig. De running game van Memphis is onder leiding van RB Darrell Henderson (31 carries, 199 yards en een TD tegen UCF) het hele seizoen al goed. Ook de minder geworden verdediging van UCF had hier geen antwoord op. Het is de connectie tussen QB Brady White en zijn receivers en de verdediging van de Tigers die ervoor zorgt dat het team nu 3-3 is. UCF QB McKenzie Milton speelde aardig (17-29, 296 yards en een TD), terwijl RB Taj McGowan een breakout game had (4 carries, 81 yards en 2 TD’). WR Gabriel Davis (6 catches, 128 yards en 1 TD) speelde ook uitstekend.

VERDEDIGING ZORGENKINDJE UCF

Met de huidige aanval van UCF hoeft de verdediging niet zo goed te zijn als vorig seizoen. Toch baat het zorgen dat er gemiddeld meer dan twintig punten per wedstrijd wordt opgegeven dit seizoen tegen niet zo hele goede universiteiten. Vooral in de laatste twee weken (Cincinnati en South Florida) wordt het interessant om te zien of dit fataal kan zijn. De drie ongeslagen ploegen in de AAC komen elkaar dan pas tegen om uit te gaan maken wie er waarschijnlijk tegen Houston zal spelen in de AAC Championship-game.


VERLIEZERS VAN HET WEEKEND


WEST VIRGINIA EN COLORADO NIET MEER ONGESLAGEN

Na Georgia waren er nog twee teams die hun ongeslagen start als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen afgelopen weekend. West Virginia was dankzij QB Will Grier en zijn aanval fantastisch aan het seizoen begonnen. De eerste drie duels in de Big 12 werden relatief eenvoudig gewonnen dankzij 35, 38 en 42 punten van deze aanval. Zaterdag was het tegen Iowa State voor het eerst dit seizoen dat West Virginia onder de dertig punten bleef. Will Grier speelde zijn slechtste wedstrijd dit seizoen (11-15, 100 yards een TD en een interception) en in totaal wist West Virginia maar 14 punten te scoren.
Iowa State, dat zelf ook bekend staat om hun aanval, bleek verdedigend gezien zijn zaakjes prima op orde te hebben. De aanval van Iowa State was vorige week al in vorm tegen Oklahoma State (48-42 zege) en wist die lijn door te trekken tegen de Mountaineers. Debutant QB Brock Purdy (18-25, 254 yards en 3 TD’s) en WR Hakeem Butler (6 catches, 107 yards en een TD) wisten elkaar de hele wedstrijd feilloos te vinden. Toch was RB David Montgomery met 29 carries, 189 yards en 1 TD samen met de verdediging de voornaamste reden dat Iowa State met 14-30 wist te winnen. Voor beide teams staat er een bye-week op het programma voordat ze beide beginnen aan het zware gedeelte van het Big 12-programma.

COLORADO FAALT TIJDENS EERSTE TEST

Colorado was verrassend genoeg ook ongeslagen begonnen aan het seizoen, maar wie kijkt naar de tegenstanders die de Buffaloes hebben verslagen weet dat dit een vertekend beeld geeft van de ploeg. De enige zege van waarde was die op Arizona State tijdens week zes (28-21). De eerste echte test zou komen tegen USC, dat na een matige start zijn vorm gevonden heeft (laatste drie duels gewonnen na een 1-2 start). Colorado zou vooral verdedigend gezien falen voor deze eerste test.
Colorado wist twintig punten op het bord te zetten, maar het explosieve duo QB Steven Montez en WR/RB Laviska Shenault Jr. werd aardig in toom gehouden door de Trojans. Aanvallend gezien scoorde USC 31 punten tegen Colorado, vooral dankzij de passing game. QB J.T. Daniels speelde prima (17-34, 272 yards en 3 TD’s) en de connectie met WR Michael Pittman Jr (5 catches, 144 yards en 2 TD’s) was uitstekend. Deze combi bleek genoeg te zijn om Colorado van zijn ongeslagen status te beroven (20-31). Voor beide teams geldt dat ze hun bye-week al gehad hebben. Met deze wedstrijd is het zware gedeelte van het programma voor beide universiteiten dan ook begonnen.

WISCONSIN KANSLOOS TEGEN MICHIGAN

De topper die nooit een topper was. Voorafgaand aan dit duel was Michigan gezien de vorm van beide teams de grote favoriet. Na de nederlaag tegen Notre Dame in week 1 wist Michigan al zijn duels te winnen. De weerstand was weliswaar niet groot, maar toch werd er alleen tegen Northwestern niet met overtuiging gewonnen (20-17). Wisconsin daarentegen kent een wisselvallig seizoen. Met een 4-1 record begonnen de Badgers aan het duel tegen Michigan, maar de nederlaag tegen BYU (week drie) in eigen huis was zeer pijnlijk. Voor beide teams was dit de eerste echte test van het seizoen.
Michigan slaagde met vlag en wimpel voor deze test. Wisconsin had aanvallend niks in te brengen gedurende de wedstrijd. RB Jonathan Taylor (17 carries, 101 yards) kende een aardig duel, maar de rest van de ploeg was zowel aanvallend als verdedigend vrij matig. Michigan daarentegen was vooral in de tweede helft uitstekend. QB Shea Patterson (14-21, 124 passing yards, 90 rushing yards en een TD) en RB Karan Higdon (19 carries, 105 yards en een TD) waren de sterren zaterdagnacht. De verdediging van Michigan wist twee turnovers te forceren en kregen maar 13 punten tegen. Michigan zou met 38-13 winnen en mag zich volgende week tegen Michigan State weer gaan bewijzen. Voor Wisconsin geldt dat het nu twee nederlagen heeft geleden en het zwaarste gedeelte van het seizoen nog moet beginnen.

AUBURN en MIAMI VLIEGEN UIT DE TOP 25

Net zoals voor Wisconsin is het voor Auburn en Miami geen goed seizoen. Beide universiteiten kennen op ze minst een wisselvallig seizoen en verloren afgelopen weekend opnieuw. Dit heeft zowel Auburn als Miami hun plek in de top 25 AP Poll gekost.
Auburn verloor tijdens week zes kansloos van Mississippi State en kwam daardoor op twee nederlagen. Na zaterdagavond bleken de Tigers er al drie aan de broek te hebben. Tennessee wist Auburn in eigen huis met 30-24 te verslaan dankzij hun aanval. Auburn presteert het hele seizoen al matig aan de verdedigende kant van de bal en ook tegen de Volunteers was het weer raak. Dertig punten werden er opgegeven tegen Tennessee, dat niet bekend staat om zijn aanval. Auburn was aanvallend gezien prima, maar de 24 gescoorde punten bleken niet genoeg te zijn. Met drie nederlagen dit seizoen mogen we de Tigers momenteel zien als grootste teleurstelling in het college football.
Miami doet het niet veel beter. Bij de Hurricanes is juist het tegenovergestelde gaande van wat er bij Auburn aan de hand is. De verdediging doe het prima dit seizoen, maar de aanval wil maar niet op gang komen. Zo ook afgelopen weekend tegen Virginia, waar er maar 13 punten gescoord werd tijdens een 13-16 nederlaag. Zowel Malik Rosier als N’Kosi Perry presteren matig als quarterbacks dit seizoen en lijken hun ritme niet te kunnen vinden. Dankzij deze matige aanval zijn de Hurricanes nu 5-2 als ze de bye-week ingaan. Daarna zal het zware gedeelte van het schema gaan komen en zal Miami vooral aanvallend gezien moeten gaan verbeteren.


SPELERS VAN HET WEEKEND


HASKINS EN TA’AMU SHINEN

Dwayne Haskins (Ohio State) en Jordan Ta’amu (Ole Miss) presteren al het hele seizoen goed als quarterbacks van hun universiteiten. Ook afgelopen weekend was het voor de twee jonge QB’s weer raak. Dwayne Haskins gooide 33-44 voor 412 yards en 3 TD’s zonder interception in de overwinning tegen Minnesota. Jordan Ta’amu wist 26-35 te gaan voor 387 yards en 2 TD’s tegen Arkansas. Tel daar de rushing yards bij op (17 carries, 141 yards en een TD) en je mag gerust spreken van een succesvolle wedstrijd, al verloor zijn ploeg na overtime wel van datzelfde Arkansas.

Ook Clayton Thorson van Northwestern (41-64, 455 yards en 3 TD’s tegen Nebraska) en David Blough van Purdue (25-36, 377 yards en 3 TD’s tegen Illinois) verdienen een uitverkiezing.

DARRELL HENDERSON BLIJFT PRESTEREN

Ondanks de eerder genoemde nederlaag tegen UCF was RB Darell Henderson weer fantastisch afgelopen weekend voor Memphis. Henderson kreeg 31 carries en ging voor 199 yards en een TD. Ook de eerder genoemde David Montgomery van Iowa State (29 carries, 189 yards en een TD tegen West Virginia) en Alex Barnes van Kansas State (34 carries, 181 yards en 4 TD’s tegen Oklahoma State) speelden fantastisch.

Tot slot ook nog wat aandacht voor wat receivers. WR’s Flynn Nagel van Northwestern (12 catches, 220 yards en 2 TD’s tegen Nebraska) en K.J. Hill van Ohio State (9 catches, 187 yards en 2 TD’s tegen Minnesota) presteerden goed afgelopen weekend.

(Top & Cover Photo: Stephen Lew | USA TODAY Sports)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen