CFB Update #3 | Wisconsin en Auburn leiden thuisnederlaag

Afgelopen weekend stond de derde week van het College Football-seizoen op het programma. Wisconsin en Auburn gingen thuis onderuit. Het was sowieso het weekend van de verrassingen in het college football. We nemen alle hoogtepunten en dieptepunten van het afgelopen college football-weekend met u door!

WEDSTRIJDEN VAN HET WEEKEND

LSU 22 – 21 AUBURN

Voor zowel LSU als Auburn stond er na het openingsweekend opnieuw een topper op het programma. Beide universiteiten hadden hun eerste top affiche tegen respectievelijk Miami en Washington winnend afgesloten. In week drie zouden ze elkaar ontmoeten. Auburn bleek na 60 minuten als eerste een nederlaag te moeten slikken. Na de eerste helft stond Auburn dankzij twee touchdowns in het tweede kwart met 10-14 voor. Deze voorsprong zouden de Tigers in het derde kwart zelfs nog wat vergroten (13-21) voordat de aanval van Auburn in het vierde kwart compleet stil zou komen te vallen. Aangezien LSU in dit vierde kwart wel een touchdown wist te scoren was het gat met 8.40 te gaan in het vierde kwart nog maar twee punten (19-21). Vervolgens zouden beide teams aanvallend niet zoveel meer laten zien.
De laatste drive van de wedstrijd zou 5.45 duren en zou LSU van de eigen 24 yard line naar de 24 yard line van Auburn brengen. Uiteindelijk zou LSU dankzij een walkoff field goal van Cole Tracy met 22-21 winnen. De connectie QB Joe Burrow (15-34, 249 yards en een TD) en WR Justin Jefferson (5 catches, 97 yards) zou uiteindelijk samen met de verdediging en de field goal de doorslag geven. Voor Auburn kende alleen RB JaTarvious Whitlow een goede wedstrijd (22 carries, 104 yards en een TD).

OHIO STATE 40 – 28 TCU

Daar waar Auburn zijn topper dit weekend niet wist te overleven, lukte dat Ohio State wel. De Buckeyes wisten zaterdagnacht tegen TCU in de tweede helft het verschil te maken. De eerste helft ging gelijk op en eindigde dan ook in een 13-14 tussenstand in het voordeel van de Horned Frogs. In het derde kwart kwam de aanval van de Buckeyes op gang.
Er werden twee touchdowns gegooid door QB Dwayne Haskins (24-38, 344 yards en 2 TD’s). Tussendoor wist Dre’Mont Jones een interception naar de endzone te dirigeren. Zo was de voorsprong van Ohio State plotseling gegroeid. Dankzij touchdowns van TCU aan het begin en het einde van het derde kwart stonden de Buckeyes na een knotsgek derde kwart toch maar met 33-28 voor. Dankzij een goede drive in het begin van het vierde kwart werd de wedstrijd definitief in het slot gegooid. TCU zou geen punten meer scoren en Ohio State zou dankzij de verdediging de 40-28 zege veilig stellen.
Naast Haskins waren ook RB J.K Dobbins (18 carries, 121 yards) en WR K.J. Hill (6 catches, 95 yards en een TD) uitblinkers. Ondanks goede prestaties van TCU QB Shawn Robinson (24-40, 308 yards en een TD), RB Darius Anderson (12 carries, 154 yards en 2 TD’s) en WR Jalen Reagor (7 catches, 98 yards) was de verdediging van de Horned Frogs niet opgewassen tegen Haskins en de Buckeyes.

OKLAHOMA 37 – 27 IOWA STATE

De Oklahoma Sooners kende tot nu toe een foutloze start van het seizoen. Tijdens de zeges op UCLA (49-21) en Florida Atlantic (63-14) was vooral de aanval onder leiding van Kyler Murray indrukwekkend. Afgelopen weekend tegen Iowa State zou dit niet anders zijn. Murray (21-29, 348 yards en 3 TD’s) gooide wederom accuraat en was bijzonder effectief. Mede dankzij de connectie Murray – Marquise Brown (9 catches, 191 yards en een TD) stonden de Sooners na de eerste helft 24-10 voor tegen de Cyclones. Na rust zou de voorsprong vooral geconsolideerd worden door de Sooners. Het derde kwart wist Oklahoma 10 punten te scoren, terwijl Iowa State 14 punten (twee TD’s) op het bord wist te zetten onder leiding van QB Zeb Noland (25-36, 360 yards en 2 TD’s) en WR Hakeem Butler (5 catches, 174 yards en 2 TD’s).
Met ingang van het vierde kwart was het duel dan ook nog niet beslist (34-24). Nadat Iowa State vroeg in het vierde kwart een field goal wist te benutten viel de aanval bij beide universiteiten stil. Drie minuten voor tijd werd er pas weer gescoord, in dit geval door Oklahoma. De Sooners wisten de voorsprong weer naar tien te tillen dankzij een benutte field goal na een drive van zeven minuten. Nadat Noland vervolgens in de slotfase een interception gooide was het duel definitief beslist: 37-27.

VERLIEZERS VAN HET WEEKEND

WISCONSIN ONDERUIT

Naast Auburn waren er nog een paar andere verliezers te noteren afgelopen weekend. De grootste universiteit die hiertussen stond was Wisconsin, dat in eigen huis onderuit ging tegen BYU. Na een interessante eerst helft met twee touchdowns voor beide teams (14-14) ging het in de tweede helft voornamelijk verdedigend fout bij de Badgers. In het derde kwart scoorde BYU een touchdown, waardoor de bezoekers op een 21-14 voorsprong kwamen met alleen nog het vierde kwart voor de boeg. Wisconsin zou in het begin van het vierde kwart antwoorden met hun eigen touchdown, waardoor het 21-21 werd.
De eerstvolgende drive resulteerde in een field goal voor BYU. Deze field goal zou uiteindelijk beslissend zijn. Wisconsin wist daarna namelijk niet meer te scoren (miste een field goal) en moest zo in eigen huis een nederlaag toestaan. Aan RB Jonathan Taylor (26 carries, 117 yards) lag het in ieder geval niet. De passing-offense van Wisconsin en de normaal altijd zo betrouwbare verdediging waren zaterdag niet goed genoeg.

TEXAS VERPULVERT USC

Met de nederlaag van Wisconsin was het nog niet gedaan op het gebied van upsets. USC verloor de topper tegen Texas met 14-37 dankzij een matig presterende verdediging. Het verschil was nog niet gemaakt na de eerste helft (14-16 Texas), maar in het derde kwart ging het volledig mis voor de Trojans. De aanval, die op dat moment onder leiding van QB JT Daniels (30-48, 322 yards) veertien punten had gescoord, kreeg vanaf het derde kwart niks meer voor elkaar.
De verdediging van USC maakte het tijdens het derde kwart nog bonter. Het kreeg twee touchdowns tegen in een tijdsbestek van 12 minuten. Tussen de twee touchdowns door werd er een field goal van USC geblokt door de special teams van de Longhorns die vervolgens voor 50 yards naar de endzone werd gebracht. Na het derde kwart stond ook de eindstand van 14-37 op het scorebord.

NEBRASKA EN FLORIDA STATE

De slechte start van Nebraska en Florida State is misschien wel het meest besproken verhaal in de NCAA op dit moment. Beide universiteiten zijn ontzettend zwak begonnen aan het seizoen en konden ook afgelopen weekend het tij niet keren. Nebraska verloor tijdens het tweede weekend met 28-33 van Colorado en wist afgelopen weekend opnieuw niet te winnen. Troy bleek met 19-24 te sterk te zijn. Vooral de aanval, zonder QB Blake Martinez, had het zwaar.
Florida State is dit seizoen uitgegroeid tot het lachertje van de NCAA. Het toch niet zo goed aangeschreven Syracuse won met speels gemak van de Seminoles (7-30) nadat Florida State tijdens de eerste twee weekenden al goed wegkwam tegen Samford (36-26) en dik verloor van Virginia tech (3-24). Vooral de hashtag van de Seminoles (#DoSomething) zorgde voor hilariteit op Twitter.

UPSET GALORE

Een ander ranked team dat onderuit ging was Arizona State. De Sun Devils gingen met 21-28 onderuit bij San Diego State ondanks een goed lopende aanval. De verdediging was niet in staat het kunststukje tegen Michigan State te herhalen. Maryland verloor afgelopen weekend ook. De Terrapins, die tijdens het openingsweekend nog Texas wisten te verrassen, kregen het niet voor elkaar de 0-2 Temple Owls te verslaan: 35-14.
Andere universiteiten die een opvallend nederlaag leden afgelopen weekend waren: Tulane (24-31 tegen UAB), Tulsa (29-20 tegen Arkansas State), Northwestern (39-34 tegen Akron), UCLA (38-14 tegen Fresno State), Arkansas (44-17 tegen North Texas) en Oregon State (37-35 tegen Nevada). Teveel om op te noemen dus. Het afgelopen weekend werden er net zoveel grote universiteiten verrast als in de eerste twee weken bij elkaar.

SPELERS VAN HET WEEKEND

Tijdens Houston – Texas Tech (49-63) waren het de quarterbacks die alle aandacht opstreken. Daar waar we Houston QB D’Eriq King (30-15, 431 yards en 5 TD’s) al een paar keer besproken hebben, geld dat niet voor de QB van Texas Tech: Alan Bowman. Zijn statistieken waren het meest indrukwekkend van het afgelopen weekend (43-59, 605 yards en 5 TD’s). Uiteindelijk zou Alan Bowman met zijn Red Raiders de wedstrijd met 63 punten en een overwinning afsluiten.

Naast deze twee QB’s waren ook David Blough van Purdue (39-55, 572 yards en 3 TD’s) en Gardner Minshew van Washington State (45-57, 470 yards en 2 TD’s) uitblinkers afgelopen weekend. Het zijn niet de namen die we elk weekend noemen, maar afgelopen weekend stonden ze in de schijnwerpers. Hierbij moet wel gezegd worden dat Blough uitblonk tijdens een nederlaag van Purdue (37-40 tegen Missouri), terwijl Minshew won met Washington State (59-24 tegen Eastern Washington)
Ook RB’s Darrell Henderson van Memphis (233 yards, 2 TD’s), Malcolm Perry van Navy (223 yards en 3 TD’s) en AJ Dillon van Boston College (185 yards en een TD) verdienen een vernoeming. Alle drie de runningbacks wisten deze statistieken te weerleggen tijdens zeges van hun universiteiten.

Tot slot waren er ook drie receivers die boven de 200 yards wisten te behalen afgelopen weekend: Antoine Wesley van Texas Tech (261 yards en 3 TD’s), Olamide Zaccheaus van Virginia (247 yards en 2 TD’s) en Isaiah Hodgins van Oregon State (200 yards en 2 TD’s). Op Hodgins na (35-37 nederlaag tegen Nevada) wonnen al deze receivers hun wedstrijden.

(Cover Photo: C. Cox | Getty Images)