Bowl Games 2019: Oregon verslaat Wisconsin, Alabama langs Michigan

Bowl Games 2020: Oregon verslaat Wisconsin, Alabama langs Michigan
De afgelopen week zijn er weer flink wat bowl games gespeeld en dus is het tijd om terug te blikken. Met onder meer de Rose Bowl en de Sugar Bowl.


CITRUS BOWL: MICHIGAN 16 – 35 ALABAMA


Het was even wennen. Zowel voor de spelers, fans en trainers van Alabama als voor de buitenwereld: Alabama niet in de CFP. De Crimson Tide moesten het op nieuwjaarsdag doen met de Citrus Bowl, voor andere mensen een waardevolle prijs maar voor Alabama hooguit een troostprijs. De Crimson Tide mochten het opnemen tegen Michigan, dat het seizoen behoorlijk in vorm wist af te sluiten. En dus dacht iedereen van tevoren dat dit wel eens een spannend duel kon gaan worden. En dat was het ook. T/m het vierde kwart.
Aan het begin van het vierde kwart stond het namelijk ‘maar’ 21-16 in het voordeel van Alabama. Het duel golfde, in zoverre dat kan, op en neer en beide universiteiten konden het verschil op het scorebord niet vergroten. Tot het in het vierde kwart dus anders werd. Michigan scoorde zelf namelijk niet in dit vierde kwart en werd door de Alabama defense in toon gehouden. De tot dan toe succesvolle running game van de Wolverines (Zach Charbonnet 84 yds en Hassan Haskins 61 yds) werd uitgeschakeld en Shea Patterson kon met zijn arm het verschil niet maken.
Ondertussen scoorde Alabama twee touchdowns, waarvan de laatste met nog een minuut te gaan. Daardoor won Alabama uiteindelijk met 16-35. Mac Jones speelde een uitstekende wedstrijd (16-25, 327 yds en 3 TD’s), net zoals WR Jerry Jeudy (204 yds en een TD) en RB Najee Harris (136 yds en 2 TD’s). Maar iedere Alabama-fan is in afwachting van de aankondiging van Tua Tagovailoa. Vandaag (maandag 6 januari) vindt de persconferentie plaats waarin hij bekend zal maken of hij nog een jaar blijft of toch de 2020 NFL Draft in zal gaan.


OUTBACK BOWL: MINNESOTA 31 – 24 AUBURN


Dan door naar het duel waarvan van tevoren veel van werd verwacht: Minnesota – Auburn. En het duel stelde niet teleur. Minnesota zal met een dubbel gevoel de Outback Bowl gespeeld hebben. Enerzijds zullen de Golden Gophers heel blij zijn met het onverwacht succesvolle seizoen, anderzijds waren ze ook bijzonder dichtbij de playoffs. Toch moesten ze het doen met de Outback Bowl. Een bowl waar Auburn, dat het zwaarste schema van afgelopen seizoen achter de rug heeft, dus de tegenstander was.
Er was kwalitatief gezien eigenlijk weinig tot geen verschil te merken tussen de Golden Gophers en de Tigers. Auburn had gedurende het duel problemen met zijn offense. Bo Nix, de QB van de Tigers, speelde een aardige wedstrijd (17-26, 176 yds en een TD) maar nam weinig risico en speelde vrij risicoloos voor zijn doen. De running game was bij Auburn ook uitgeschakeld door de ijzersterke Minnesota defense.
Minnesota was juist succesvol in de running game. Met Mohamed Ibrahim (140 yds en een TD) en Rodney Smith (69 yds) liepen over de ijzersterke DL van Auburn heen. De passing game, die de Golden Gophers uiteindelijk de zege zou bezorgen, bestond voornamelijk uit de combi QB Tanner Morgan (19-29, 278 yds en 2 TD’s) – WR Tyler Johnson (204 yds en 2 TD’s). Mede dankzij deze combinatie scoorde Minnesota in het vierde kwart de winnende touchdown, waardoor de Golden Gophers met 31-24 wonnen.


ROSE BOWL: OREGON 28 – 27 WISCONSIN


De mooiste, oudste en meest historische bowl games van het seizoen: de Rose Bowl. Oregon en Wisconsin waren de universiteiten die dit seizoen in het schitterende stadion mochten spelen. En de wedstrijd was van begin tot eind spannend. Wisconsin heeft het hele seizoen in de top 25 gestaan, maar deed nooit echt mee om de CFP. Oregon daarentegen deed tot het uitduel vs Arizona State volop mee en had de CFP ook gehaald als het daar niet had verloren. Maar dat gebeurde wel en dus moeten de Ducks het doen met de Rose Bowl.
Maar die Rose Bowl wisten ze dan wel te winnen. En dat zonder dat Justin Herbert, die zijn laatste duel in het shirt van Oregon speelde, een fantastische wedstrijd op de mat legde. Sterker nog: de hele offense van Oregon was alles behalve productief. Het was de defense en de benen van Justin Herbert (3 rushing TD’s) die Oregon uiteindelijk naar een 28-27 overwinning brachten. Bij Wisconsin speelde running back Jonathan Taylor (94 yds) zijn laatste duel voor de Badgers. En hij kon niet de impact maken waarop hij had gehoopt. De passing game was wat succesvoller, maar ook Jack Coan en zijn receivers konden niet genoeg productie leveren om Oregon te verslaan. Het was een late rushing touchdown (8 minuten te gaan) van Justin Herbert (30 yard) die Oregon op 28-27 bracht en uiteindelijk het duel besliste.


SUGAR BOWL: GEORGIA 26 – 14 BAYLOR


Tot slot het duel dat vooral in het teken stond van defense. Zoals van tevoren ook was verwacht. De Sugar Bowl tussen Georgia en Baylor was tevens ook alles behalve spannend. Georgia was namelijk veel beter. En dat zal de teleurstelling bij Baylor alleen maar doen toenemen. De Bears hadden nu namelijk bij een zege op Oklahoma (tijdens de BIG 12 Championship Game) gewoon de CFP kunnen spelen. Onverwacht, maar het kon wel. Maar Baylor verloor in OT. Georgia was er zo mogelijk nog dichterbij en stonden tot het laatste weekend zelfs op de vierde plek. De nederlaag vs LSU (in de SEC Championship Game) was echter genoeg om de Bulldogs van die vierde plek af te halen en daar Oklahoma (dat Baylor versloeg) neer te zetten. En zo kwamen beide universiteiten terecht op een plek waar ze eigenlijk niet wilden zijn: de Sugar Bowl.
In de Sugar Bowl kon Baylor pas in de tweede helft aanvallend gezien echt wat produceren. Verdedigend gezien hadden de Bears geen antwoord op Jake Fromm (20-30, 250 yds en 2 TD’s), WR George Pickens (175 yds en een TD) en RB Zamir White (92 yds en een TD). Mede daardoor ziet de 26-14 uitslag er nog aardig uit, maar het schets een verkeerd beeld van de wedstrijd. Bij Baylor was de running game non existent en kon ook QB Charlie Brewer (24-41, 211 yds en een TD) pas laat wat uitrichten tegen de wederom ijzersterke Bulldogs defense. Denzel Mims (75 yds en een TD) en Trestan Ebner (70 yds) waren nog een soort van productief, maar het hield niet over en het was zeker niet genoeg voor de zege.


OVERIGE UITSLAGEN


En dan hebben we de grootste en belangrijkste besproken, maar zijn er nog zat bowl games over. Want er zijn er nog maar twee te gaan. Hierbij de overige uitslagen van de afgelopen weken:
Western Kentucky 23-20 Louisville, California 35-20 Illinois, Florida 36-28 Virginia, Virginia Tech 30-37 Kentucky, Florida State 14-20 Arizona State, Navy 20-17 Kansas State, Wyoming 38-17 Georgia State, Utah 10-38 Texas, Boston College 6-38 Cincinnati, Indiana 22-23 Tennessee, Ohio 30-21 Nevada, Southern Mississippi 13-30 Tulane.

(Top/Cover Photo: Kirby Lee / USA TODAY Sports)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen