Baker Mayfield verovert Heisman Trophy met overmacht


Afgelopen nacht werd de winnaar van de Heisman Trophy bekend gemaakt. De genomineerden waren voorafgaand allemaal hoopvol gestemd, maar de winnaar was geen grote verrassing: Oklahoma’s Baker Mayfield ging er met het beeldje vandoor.
De quarterback van de Sooners (12-1) domineerde het gehele seizoen tegen zo’n beetje elke tegenstander die hij tegenkwam. Hij wist 2398 punten te behalen tijdens het tellen van de stemmen, 1000 punten meer dan de nummer twee Bryce Love (1300). De running back van de Stanford Cardinal hield quarterback Lamar Jackson (793) van de Lousiville Cardinals wel achter zich. De top vijf werd afgerond door running backs Saquon Barkley (304, Penn State) en Rashaad Penny (175, San Diego State)

MAYFIELD VERBETERT ZICH OP ELK VLAK

Dat Mayfield de Heisman Trophy op zijn naam heeft geschreven, komt niet uit de lucht vallen. De QB wist zijn Sooners naar een 12-1 record te leiden. Ook wisten de Sooners de tweede plek te veroveren in de College Football Play-offs. Ondanks dat Mayfield veel aanvallende opties heeft bij Oklahoma, zijn de statistieken nog steeds duizelingwekkend.
Mayfield kwam uit op een 203.8 quarterback-rating, bijna tien punten meer dan vorig jaar. Hij gooide 41 touchdowns (40 vorig jaar) en wist zijn average yards per throw van 11.1 naar 11.8 te brengen. Het meest spectaculaire was zijn verbetering in zijn totaal aantal passing yards. Dit ging van 3965 vorig jaar, naar 4340 dit jaar; een stijging van bijna 400 yards dus. Uit deze statistieken valt op te maken dat zijn uitvoering ruimschoots verbeterd is. Zover zelfs dat het moment aangebroken is dat het niet veel beter kan.
Mayfield gooide dit seizoen vier interceptions minder dan vorig jaar; acht vorig jaar om vijf dit jaar. Ook ging het aantal completed passes en attempts met een flink aantal omhoog. Alleen zijn percentage bleef hetzelfde: 70.9% om 71.0%. Uit deze statistieken valt op te maken dat zijn beslissingen tijdens een wedstrijd nog beter zijn geworden dan vorig jaar. Mayfield is dus in alle onderdelen van een quarterback nog beter geworden.

MOBIELER GEWORDEN

Als het gaat over de rushing yards van Mayfield, was het niet zijn beste seizoen van zijn carrière, maar wel een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Mayfield rende in het totaal voor 310 yards tijdens 85 pogingen. In 2015 rushte hij 100 yards meer dan dit jaar, maar vorig jaar kwam hij maar tot 177 rushing yards in bijna net zoveel pogingen als dit jaar (78). Dit is dus een ruimschootse verbetering.
Ook zijn gemiddelde ging omhoog van 2.3 naar 3.6, wat zelfs hoger is als in zijn beste rushing seizoen in 2015 (2.9). Qua touchdowns kwam hij tot vijf, één minder dan vorig jaar. Deze statistieken laten zien dat Mayfield dus ook mobiel is, iets wat in de NFL bijna een must is. Mayfield is dit seizoen een nog completere quarterback geworden.

TOEKOMST

De statistieken — plus het feit dat Oklahoma dit seizoen sterk presteert — zorgen ervoor dat Baker Mayfield gezien mag worden als de terechte winnaar. Er gaan zelfs al vergelijkingen op met Drew Brees. Eén ding is zeker: Baker Mayfield zal een meer dan solide speler zijn in de NFL.
De Browns, Giants en Broncos zullen allemaal vroeg mogen kiezen in de NFL Draft. Deze NFL teams hebben allemaal een QB voor de toekomst nodig. Daarom is de kans ook redelijk groot dat Mayfield begin volgend jaar in de top 15 van de Draft gekozen zal worden. Hierbij moet wel gezegd worden dat in de Mock-drafts onder meer Jackson, Rosen (UCLA) en Rudolph (Oklahoma State) boven Mayfield worden verkozen. De statistieken vertellen een ander verhaal.

(Top photo: Getty Images)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen