Zion 'the Lion' Williamson is uniek in zijn soort


Zion Williamson is nu al zo’n beetje uitgeroepen tot de eerste pick in de 2019 NBA Draft. Elk team dat onderin de NBA bivakkeert wordt nu al met Zion the Lion in verband gebracht. Niet gek, gezien zijn start in het college basketball. De Duke Blue Devil heeft zo’n beetje alles al gedaan wat je op een veld kan doen. Een profielschets van de toekomstige NBA-ster. 


ACHTERGROND


Zion Williamson werd op 6 juli 2000 geboren in Salisbury, North Carolina. Voordat hij überhaupt een basketbal aanraakte, speelde hij eerst voetbal en American football. Toen hij vijf werd, besloot hij basketbal te gaan spelen. Hij begon zich tijdens de middelbare school te ontwikkelen als een point guard. Nadat hij opgegroeid was, moest hij zijn high school-keuze gaan maken. De nu 18-jarige power forward besloot vervolgens naar Spartanburg Day High School te gaan.

HIGH SCHOOL

Daar groeide hij, letterlijk en figuurlijk, uit tot een five star recruit met betrekking tot de 2018 class. Tijdens zijn freshman-seizoen groeide hij van 1.75 naar 1.91. Deze ontwikkeling zou zich in de jaren daarna voortzetten, vooral in de breedte. Willamson werd steeds sterker en begon steeds meer te wegen. Daarna begon hij er ook achter te komen dat hij aardig hoog kon springen en dat hij daardoor goed kon dunken. De ontwikkeling van het lichaam van Zion Williamson ging zo snel, dat hij al snel een power forward werd met de balbehandeling van een point guard. Dit is iets wat we ook in college terugzien.
Hij wist Spartanburg Day High School – een kleine high school – drie keer achter elkaar state champion te maken. Hij kreeg zelfs een onderscheiding tijdens zijn senior-seizoen (South Carolina Mr. Basketball). Ook wist hij tweede te worden in de Mr. Basketball USA-verkiezing. Williamson kreeg tijdens zijn high school-periode vooral aandacht vanwege zijn dunks. Hij zou uiteindelijk als McDonald’s All-American-speler high school verlaten en naar college gaan.


COLLEGE


Net zoals J.T. Barrett en Cam Reddish koos Zion Williamson voor de Duke Blue Devils. Tot nu toe stelt de power forward niet teleur. Daar waar de Blue Devils 19-2 zijn en zoals verwacht bovenin meedoen, steelt Williamson samen met Barrett wekelijks de show. 22.3 PPG, 9.0 RPG, 2.3 APG, 2.1 SPG en 2.0 BPG. Dit zijn de gemiddelde statistieken van Zion Williamson tot nu toe dit seizoen als freshman. Daarnaast schiet hij 69% van het veld en 29% van de driepuntlijn.
Dat laatste is wel belangrijk om te vermelden en is tevens angstaanjagend voor de toekomst. Samen met zijn free throw percentage (67%) was het bereik van zijn schot zijn grootste ontwikkelingspunt. De 27% die hij op dit moment schiet van de driepuntlijn lijkt niet fantastisch, maar toch zal Williamson niet ontevreden zijn. Het is namelijk het eerste seizoen dat hij echt actief driepunters schiet. Zijn situatie is een beetje vergelijkbaar met die van Giannis Antetokounmpo: Als hij zijn driepunter weet te vinden, is er niemand meer die hem kan stoppen.
De laatste spelers die we met deze explosiviteit en kracht zagen spelen, waren Dominique Wilkins en Charles Barkley. Williamson is – als dit al mogelijk is – misschien nog wel krachtiger dan Wilkins en Barkley. Zijn combinatie van kracht, lenigheid en explosiviteit is nog nooit eerder vertoond op een basketbalveld. Daar komt dan zijn balbehandeling nog eens bij. Een unieke samenstelling.
Zijn beste wedstrijd dit seizoen was tegen Syracuse. In de OT-nederlaag wist hij 35 punten, 10 rebounds, 4 blocks, een assist en een steal te noteren. Toch zijn er ook bij Zion Williamson duidelijk sterke en zwakke punten aan te wijzen.


GROOTSTE KWALITEITEN


De grootste kwaliteit van Zion Williamson is, zonder enige twijfel, zijn explosiviteit. Als je Zion Williamson in een moment wil samenvatten, is het moment van hieronder wel geschikt. Tegen Virginia liet hij binnen vijf seconden zijn, kracht, balbehandeling en explosiviteit zien.

Zion Williamson kan zijn explosiviteit ook combineren met soepele lay-ups die je normaal van guards ziet. De forwards die hem moeten verdedigen hebben meestal geen antwoord op zijn snelle, explosieve en fysieke spel. Fysiek sterke forwards worden verslagen dankzij zijn snelheid en behendigheid. Minder sterke en snellere forwards verslaat hij gewoon simpelweg door zijn fysieke kracht te gebruiken. Daarom zal Zion Williamson, tegen welke tegenstander dan ook, in de pick & roll extreem effectief zijn. Als daar dan nog een consistent jumpshot bijkomt, wordt het lastig om Williamson überhaupt tegen te houden.

Toch is er nog iets wat Zion Williamson zo speciaal maakt. Zoals al eerder opgemerkt was hij op de middelbare school een point guard. Dit is ook bij Duke nog steeds te merken aan zijn balbehandeling. Soms verliest hij nog de controle over de bal omdat hij – zoals elke jonge speler – nog wel eens te enthousiast is. Dit is natuurlijk allemaal onderdeel van het leerproces. In de meeste gevallen loopt het af zoals hieronder.


VERBETERPUNTEN


Ook voor Zion Willamson geldt dat er nog punten zijn waar hij kan verbeteren. Zijn grootste probleem op dit moment, is zijn driepunter. Hij schiet momenteel 28% van de driepuntlijn, wat acceptabel is als je voor het eerste echt driepunters aan het schieten bent. Toch zijn al deze driepunters meestal wijd open, wat het normaal gesproken makkelijker zou moeten maken. In de meeste gevallen resulteert het echter in schoten zoals hieronder.

Verdedigers forceren hem om driepunters te schieten, en meestal laat hij zich nog verleiden om deze driepunters ook daadwerkelijk te nemen. Zijn tegenstanders lopen letterlijk weg als Williamson in de buurt van de driepuntlijn komt. Het belangrijkste voor zijn tegenstander is dat hij een aanval van Williamson naar de basket kan tegenhouden. Zoals we bij zijn sterke punten hebben gezien lukt dit niet altijd, maar op deze manier maak je het hem een stuk moeilijker om bij de basket te komen en daag je Williamson uit om een schot te nemen dat hij – en Duke in het algemeen – liever niet neemt. Het resultaat is meestal niet best.

Net zoals bij de Greek Freak in de NBA zal hij een consistent driepuntschot moeten gaan ontwikkelen. Maar zoals Antetokounmpo het ook nog steeds lukt om naar de basket te komen, zal ook Williamson hier in blijven slagen. Zelfs als de verdediging zich, zoals hierboven, zich aanpast aan de kwaliteiten van Williamson. De vraag is wanneer hij een consistent jumpshot kan ontwikkelen waar straks NBA-teams rekening mee moeten houden. Aan de voorbeelden hieronder is te zien dat de potentie er is, maar vooral zijn houding nog wat verbetering nodig heeft.

(Top & Cover Photo: Gerry Broome/ The Associated Press)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen