Trae Young: de nieuwe Steph Curry?


In 18 wedstrijden 48 punten, 43 punten en 43 punten scoren. Drie keer wist freshman Trae Young de 40 punten te overschrijden dit seizoen. Niemand had rekening gehouden met het fenomeen van de Oklahoma Sooners, maar na twee maanden kent iedereen in de basketbalwereld de 19-jarige point guard.

VERRASSING

Begin november kwamen de voorspellingen van de kenners weer binnendruppelen. De conclusies waren duidelijk: Duke is de grote favoriet, de ACC is de sterkste conference en Marvin Bagley III gaat domineren. Niemand zag echter aankomen wat er in de twee maanden en 19 wedstrijden daarna zou gaan gebeuren. Trae Young werd wel gezien als een potentiële NBA-speler, omdat hij in high school ook regelmatig opviel. Toch werd Young door niemand in de gaten gehouden in zijn eerste seizoen en werd hij nergens genoemd tussen grote talenten als Marvin Bagley, Mohamed Bamba, DeAndre Ayton en Miles Bridges. 
Net als Young werden ook de Oklahoma Sooners niet veel genoemd. De universiteit ontbrak in de pre-season top 25 AP Poll. Toch zou ook Oklahoma, mede dankzij Young, een sterke start kennen en uiteindelijk een plek in de lijst veroveren.

ONGEKENDE WEDSTRIJDEN

De eerste keer dat de mensen kennis maakten met Trae Young was op zondag 26 november 2017. Nadat hij tegen Omaha (15 punten, 10 assists), Ball State (22 punten, 13 assists), Arkansas (28 punten) en Portland (33 punten) al indruk had gemaakt, kwam hij pas echt in beeld tegen de Oregon Ducks. Hij scoorde 43 punten en schoot 50% van het veld (11-22).
Young liet in deze wedstrijd al zien dat hij beschikt over ongekende range, wat de vergelijking met NBA-superster Stephen Curry op gang bracht. Tegen de Ducks schoot Young 4-11 van achter de driepuntlijn (36%) en was hij in één klap officieel in beeld bij alle scouts en fans in Amerika.

GEEN REM

Daarna ging hij gewoon vrolijk door met driepunters binnen schieten en assist geven voor Oklahoma. Tegen North Texas (32 punten, 10 assists), UTSA (28 punten), USC (29 punten), Wichita State (29 punten, 10 assists), Northwestern State (26 punten, 22 assists) en Northwestern (31 punten, 21 assists) blonk hij opnieuw uit. Toen de Big 12 begon, was het bij iedereen wel duidelijk dat Trae Young een naam was om in de gaten te houden. Iedere tegenstander begon zich aan te passen aan zijn speelstijl, maar niks tot op de dag van vandaag is het geheime recept om de 19-jarige af te stoppen nog niet gevonden. Sterker nog, hij lijkt alleen nog maar beter te zijn geworden sinds de start van conference play.

BIG 12

In de Big 12 deed de tiener er nog een schepje bovenop. Tegen TCU begon hij conference play met 39 punten en 14 assists. Daarna scoorde hij 27, 29 en 27 punten tegen Oklahoma State, West Virginia en Texas Tech. Tegen Oklahoma State wist hij zelfs bijna een triple-double te pakken (27 punten, 10 assists en 9 rebounds). In het duel met Kansas State kende hij zijn minste wedstrijd van het seizoen. Young scoorde 20 punten, werd veel gefould en schoot maar 38% van het veld. Daar tegenover stonden op 13 en 20 januari zijn twee beste wedstrijden in het shirt van de Sooners.
Tegen TCU wist hij in een overtime-zege (102-97) 43 punten te scoren, 11 rebounds te pakken en zeven assists te geven. Hij schoot 56% van zowel het veld als van de driepuntlijn. Tijdens deze wedstrijd kwam ook zijn positionering voor het eerst echt goed aan bod. Zijn 11 rebounds geven aan dat hij over een goed inschattingsvermogen en inzicht beschikt. Het is ongekend knap om met zijn lengte (1.88 meter) tussen al die grote kerels 11 rebounds te veroveren.
Zijn beste wedstrijd speelde Young afgelopen zaterdag tegen Oklahoma State. In een nederlaag (83-81 in overtime) scoorde hij 48 punten. Hier had hij wel 39 schoten voor nodig (36%). Hij schoot 40% van achter de driepuntlijn en was 12-12 van de free throw lijn. Hiermee wordt, naast zijn turnoverratio, ook meteen het grote risico van de speelwijze van Young duidelijk. Hij is namelijk erg zelfverzekerd van zichzelf en deinst niet terug om vanaf de middellijn een driepunter te schieten of risicovolle passes te geven.

TURNOVERS

Young kan op twee punten nog progressie boeken. Zijn grootste valkuil is het aantal turnovers per wedstrijd. Hij eindigt menig wedstrijd met meer dan vijf (gemiddeld 5.3), iets wat zelfs voor een freshman te hoog is. In de NBA zou hij met afstand de leider zijn in dit klassement (DeMarcus Cousins, 5.0). Deels ligt dit aan zijn teamgenoten, die soms de bal gewoon niet goed vangen. Toch zijn negen turnovers tegen TCU en 12 turnovers tegen Kansas State de statistieken die afdoen aan de rest van zijn fantastische stat sheet.
Dit doet niets af van het feit dat Young wel degelijk kan passen en oog voor zijn medespelers heeft. Hij geeft gemiddeld bijna 10 assists per wedstrijd en beschikt dus wel degelijk over goed inzicht en precisie.
Scoren is echter geen enkel probleem. Young scoort gemiddeld 30.3 punten per wedstrijd, schiet 45% van het veld (20 schoten per wedstrijd) en 40% van de driepuntlijn (bijna 11 schoten per wedstrijd). Toch is er ook nog wat werk te verzetten wat betreft zijn schotselectie. Er zijn namelijk momenten dat hij bijna vanaf de middenlijn probeert raak te schieten, terwijl er een verdediger vlak voor zijn neus staat en er betere opties zijn. De vergelijking met Curry is echter niet onterecht, gezien zijn ongelimiteerde range.

JUMPSHOT

De grootste reden voor deze vergelijking is zijn jumpshot. Net als Curry is Young niet heel groot of sterk/gespierd. Hij past zijn jumpshot daarop aan. Net zoals Curry springt hij niet erg hoog op het moment dat hij gaat schieten. Hij transformeert al zijn momentum van het puntje van zijn schoenen naar de toppen van zijn vingers. Hierdoor kan hij van grote afstand schieten en is hij meestal ook succesvol.
Ook zijn release point is anders dan bij andere (NBA) spelers. Young laat de bal meestal op de hoogte van zijn neus gaan, terwijl andere spelers de bal net boven hun hoofd laten gaan. Naast Curry heeft ook Damian Lillard zo’n laag release point. Ook de sway aan het einde van zijn schot (de houding na het schieten) valt bij de Sooner op. Net zoals veel andere scherpschutters komt hij niet op dezelfde plek terecht als waar hij zijn schot neemt, maar beweegt hij met zijn voeten naar voren en laat hij zijn schouders rusten na het loslaten van zijn schot.

VOLWASSENHEID VS KANSAS

Afgelopen dinsdagnacht liet Trae Young ook nog eens zien dat hij leert van zijn fouten en niet bang is om in the clutch zijn team te leiden. Hij scoorde 26 punten, liet betere schotselectie zien (7-9, 2-3 van de driepuntlijn) en gaf negen assists. Ook maakte hij een paar free throws aan het einde van de wedstrijd (10-12 in totaal) en gaf hij de beslissende pass op Brady Manek, die de beslissende driepunter binnenschoot. Tijdens deze wedstrijd liet hij zien tegen een goede verdediger (Devonta Graham) ook gewoon zijn schoten te kunnen maken. Grote verschil met zijn vorige wedstrijd was dat hij zijn schoten beter uitkoos en verstandige beslissingen maakte.
Wat in ieder geval duidelijk is, is dat we Trae Young wel eens terug kunnen gaan zien in de NBA-Draft aankomende lente. Gelukkig kunnen de fans van Oklahoma nog ruim twee maanden genieten van zijn talent en gaan we hem waarschijnlijk terugzien tijdens March Madness.

Top photo: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen