Vier team trade brengt Capela naar Atlanta, 76ers blijven maar verliezen


Het NBA-seizoen 2019-20 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en we blikken vooruit op de aankomende week.


29 JANUARI-4 FEBRUARI


DE STAND

Atlantic Division:
1: Toronto Raptors (36-14), 2: Boston Celtics (34-15), 3: Philadelphia 76ers (31-20), 4: Brooklyn Nets (22-27), 5: New York Knicks (15-36).
Central Division:
1: Milwaukee Bucks (43-7), 2: Indiana Pacers (31-19), 3: Chicago Bulls (19-33), 4: Detroit Pistons (18-34), 5: Cleveland Cavaliers (13-38).
Southeast Division:
1: Miami Heat (34-15), 2: Orlando Magic (22-28), 3: Washington Wizards (17-32), 4: Charlotte Hornets (16-35), 5: Atlanta Hawks (13-38).

IN DE SPOTLIGHTS

HAWKS KRIJGEN CLINT CAPELA IN VIER TEAM-TRADE

Al enkele dagen lang zong het gerucht rond dat de Houston Rockets probeerde Robert Covington naar Houston te halen, in ruil voor Clint Capela. Na veel ingewikkelde constructies is er uiteindelijk een trade van vier teams uit ontstaan, waarin Covington naar Houston gaat en Clint Capela naar Atlanta.
De vier teams die deelnamen aan de trade waren de Houston Rockets, Minnesota Timberwolves, Atlanta Hawks en Denver Nuggets. De volledige trade ziet er als volgt uit:

  • Houston ontvangt: Robert Covington, Jordan Bell, 2024 2nd Round Pick van Golden State (allen van Minnesota).
  • Minnesota ontvangt: Malik Beasley, Jarred Vanderbilt, Juancho Hernangomez (allen van Denver), Evan Turner en 2020 1st Round Pick van Brooklyn (beide van Atlanta).
  • Atlanta ontvangt: Clint Capela, Nenê (beiden van Houston)
  • Denver ontvangt: Gerald Green, 2020 1st Round Pick van Houston (beide van Houston), Keita Bates-Diop, Shabazz Napier, Noah Vonleh (allen van Minnesota).

De trade is een ware stoelendans en zal mogelijk niet direct invloed hebben op de teams. De Rockets hebben momenteel naast Isaiah Hartenstein en Tyson Chandler geen centers meer. Met Jordan Bell komt er wel een center bij, maar alledrie lijken niet van het kaliber te zijn om ook in een playoff-wedstrijd het tegen bijvoorbeeld Rudy Gobert of Nikola Jokic op te nemen. Een volgende trade is de komende twee dagen dan ook zeker niet uitgesloten. De Hawks hebben met Capela een zeer sterke center gekregen, tegen een lage prijs. Evan Turner speelde weinig minuten en de pick van de Brooklyn Nets zou hoogstwaarschijnlijk uitkomen rond de 16e plaats.

NUGGETS EN WOLVES

Denver en Minnesota geven beide veel spelers op en krijgen ook veel spelers terug. Meer dan rotatiespelers zullen het niet worden en bijna allemaal hebben ze aflopende contracten (restricted of unrestricted). Het zijn dus vooral moves met het oog op de financiele situatie en misschien wel komende zomer. Beide teams (vooral de Nuggets) zijn volop in de race voor de playoffs, maar maken zich met deze trade daar wel ready voor.

BROOKLYN NETS WINNEN BELANGRIJKE WEDSTRIJDEN

De Brooklyn Nets hebben een succesvolle week achter de rug. De Nets speelden onder andere tegen de Detroit Pistons en Chicago Bulls. Deze wedstrijden kunnen een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke playoff-plekken en waren dus zeer belangrijk. De Nets wonnen uiteindelijk beide wedstrijden en er werd ondertussen ook nog gewonnen van de Phoenix Suns. Enige smet op de week was de nederlaag tegen de Washington Wizards, waarin Kyrie Irving andermaal geblesseerd raakte.
De Nets kennen een zeer turbulent seizoen. De selectie is afgelopen zomer versterkt met onder Kevin Durant, Kyrie Irving en DeAndre Jordan, maar door veel blessures loopt het seizoen niet zoals gepland. De afgelopen wedstrijden leek coach Kenny Atkinson over een fitte selectie te beschikken. Irving scoorde maar liefst 54 punten tegen Chicago met een schotpercentage van ruim 82%. Enkel Michael Jordan en Wilt Chamberlain wisten in de gehele geschiedenis van de NBA meer dan 50+ te scoren en een hoger schotpercentage dan Irving te behalen. Echter raakte Irving in de wedstrijd tegen de Washington Wizards weer geblesseerd, nadat hij zijn knie verdraaide bij het pakken van een rebound. Irving is minimaal één week uitgeschakeld.
Door de zeges op Detroit en Chicago kunnen de Nets dit seizoen niet meer een negatief onderling resultaat behalen tegen deze teams. Bij een eventuele gelijke stand aan het eind van het seizoen wordt er gekeken naar het onderlinge resultaat. Een ding is nu in ieder geval zeker voor Brooklyn: zij kunnen niet meer het onderspit delven op onderling resultaat.

DE TEGENVALLERS

76ERS VERLIEZEN DRIEMAAL OP RIJ

De Philadelphia 76ers hebben een zeer slechte week afgesloten met een nederlaag tegen de Miami Heat. Na nederlagen tegen de Atlanta Hawks en Boston Celtics werd voor de derde keer op rij verloren. Sinds de terugkeer van Joël Embiid wisten de 76ers maar één van de vier gespeelde wedstrijden te winnen.
De eerste wedstrijd van de week, tegen de Atlanta Hawks, werd verloren met 117-127. Trae Young blonk uit bij Atlanta met 39 punten en 18 assists, maar de dertien gemiste vrij worpen deden de 76ers uiteindelijk de das om. De wedstrijden tegen de Boston Celtics en Miami Heat waren daarna een grotere teleurstelling voor de fans van de Sixers. Een schotpercentage van 36.9% leidde een nederlaag van 21 punten verschil in tegen de Celtics: 95-116. Twee dagen later werd er nog ruimer verloren van de Miami Heat: 106-137. De Sixers waren niet opgewassen tegen Jimmy Butler, die goed was voor 38 punten, 7 rebounds en 3 steals.

SPELER VAN DE WEEK

Bradley Beal is door SportAmerika verkozen tot de Eastern Conference speler van de week. De shooting guard van de Washington Wizards werd de afgelopen week niet gekozen tot All-Star, ondanks zijn fantastische statistieken. Deze week bevestigde Beal andermaal waarom dit niet terecht was. Beal behaalde gemiddeldes van 37 punten, 5.7 rebounds, 5.7 assists, 1.7 steals en 1.3 blocks. Daarnaast wonnen de Wizards twee van hun drie gespeelde wedstrijden.
In de met 107-121 gewonnen thuiswedstrijd tegen de Charlotte Hornets kende Beal een zeer sterke wedstrijd. De sterspeler van de Wizards was goed voor 34 punten, 9 rebounds, 9 assists en 6 rake driepunters. Daarnaast schoot Beal 14 van zijn 15 vrije worpen raak en had hij een plus/minus van 14, het exacte verschil in de einduitslag.

VOORUITBLIK

De aankomende week is een ongekend spektakel voor fans van de Eastern Conference. De zes topteams komen volop in actie. Maar liefst negen wedstrijden waarvoor je je wekker zou kunnen zetten of wakker voor zou blijven. Hier onder dan ook een klein programmaboekje.
Donderdag 6 februari:
Indiana Pacers – Toronto Raptors om 01:30 uur.
Miami Heat – Los Angeles Clippers om 04:00 uur.
Vrijdag 7 februari:
Philadelphia 76ers – Milwaukee Bucks om 02:00 uur.
Zaterdag 8 februari:
Toronto Raptors – Indiana Pacers om 02:00 uur.
Zondag 9 februari:
Brooklyn Nets – Toronto Raptors om 01:30 uur.
Maandag 10 februari:
New York Knicks – Atlanta Hawks om 00:00 uur met het mogelijke debuut van Clint Capela
Dinsdag 11 februari:
Brooklyn Nets – Indiana Pacers om 01:00 uur.
Woensdag 12 februari:
Los Angeles Clippers – Philadelphia 76ers om 01:00 uur.
Boston Celtics – Houston Rockets om 3:30 uur.

Top- en Coverfoto: Troy Taormina-USA TODAY Sports

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen