Van Beantown naar Tinseltown: Betts, Price naar LA

De Boston Red Sox hebben de kogel door de kerk geramd en aan alle speculatie een einde gemaakt. Voormalig MVP en sterspeler Mookie Betts is naar de Los Angeles Dodgers gestuurd in een trade tussen drie teams (Red Sox, Dodgers, Twins). Betts (27) draagt het laatste seizoen van zijn huidige contract dus het Dodger Blue. De outfielder hoeft niet alleen op het vliegtuig te stappen. Ook linkshandige werper David Price (34) verruilt Beantown voor Tinseltown. De Red Sox sturen naar verluidt ook nog de helft van het contract van de veteraan (een slordige $14,5 miljoen) mee naar Hollywood.
In ruil voor de twee sterren ontvangt Boston 24-jarige Dodgers-outfielder Alex Verdugo en 21-jarige Twins-pitcher Brusdar Graterol. Op hun beurt houden de Twinkies de 31-jarige Japanse werper Kenta Maeda over aan het avontuur. Na overeenkomst maakten de Dodgers direct nog een tweede trade. De club stuurde outfielder Joc Pederson naar stadgenoot Angels in ruil voor Luis Rengifo, om zo onder de luxury tax uit te komen en een plek in de line-up te maken voor Betts.

DODGERS TOPFAVORIET VOOR TITEL

Met de trade voor één van de beste outfielders in baseball positioneren de Dodgers zich met stip als titelkandidaat. De ploeg die al jaren een gevaarlijke outsider of één van de favorieten is, beschikt nu waarschijnlijk over de beste lineup van alle 30 teams. Met alle respect voor de titelverdedigers uit Washington, of up-and-coming ploegen als de Braves of Phillies, maar de Dodgers zijn loaded. Het feit dat LA in staat was twee sterren binnen te halen zonder één van hun sterprospects (Gavin Lux, Dustin May, Keibert Ruiz) te moeten laten gaan, maakt de deal nog mooier voor Team Hollywood. In één klap is het teleurstellende off-season, zonder toevoegingen van grote namen, vergeven en vergeten. De vlag kan uit in Chavez Ravine en halfstok in San Diego, Phoenix, San Francisco en Denver.
Als kers op de taart stuurt Boston dus ook nog geld mee met hun twee sterren. Als de Dodgers tenminste $14,8 miljoen ontvangen voor het overnemen van de rest van het contract ($32 miljoen te gaan), blijft de club — dankzij het wegtraden van Pederson — ook nog onder de luxury tax. Daarbij heeft de club goede ervaringen met werpers zoals Price: oudere, langzaam verminderende lefties wiens werklading goed onder controle moet worden gehouden. Het lukte ze al eens met Rich Hill, er is geen reden om te denken dat het met Price niet zou lukken. Met genoeg understudies in de rotation (Buehler is de ace, Kershaw/Wood/Price/May/Urias roteren) is dit een low-risk move.
De Dodgers hebben nu een jaar de tijd om Betts te overtuigen in LA te blijven en na dit seizoen een contractverlenging te tekenen. Doet hij dat niet, dan is er nog geen man overboord. Dan krijgen de Dodgers nog gewoon een bonuskeuze in de draft van 2021. Flawless victory.

RED SOX HAKEN AF?

Voor Boston is de trade een teken aan de wand. Wanneer een schatrijke club als de Red Sox anticipeert z’n sterspeler niet te kunnen of willen behouden, is er iets anders aan de hand. Dit is niet goed voor Boston en niet goed voor baseball. We hebben allemaal gezien hoe leuk het is als clubs er tijdens de winter voor gaan. De Yankees, Angels, White Sox, Twins en Reds hebben het off-season kleur gegeven. De Red Sox zouden in dat rijtje moeten staan, maar in plaats daarvan is de club opnieuw verwikkeld in een schandaal, staat hun succesmanager op straat, is hun kleine club-icoon weer kapot en zijn ze nu twee van hun grootste sterren kwijt, en waarom? Om onder de luxury tax threshold te komen? Daar win je geen prijzen mee.
Natuurlijk, het is leuk om een talent als Verdugo aan je team toe te voegen en hij heeft genoeg positieve kanten. Hij is jong, hij staat nog jaren onder clubcontrole en hij kan heel goed honkballen. Toch, de jonge Mexicaan is veelvuldig geblesseerd geweest en zijn prospectglans van een paar jaar geleden is redelijk afgenomen. Hetzelfde geldt voor Graterol, die een straaljager in zijn arm heeft, maar als starter tot nu toe niet uit de verf is gekomen. Het wordt algemeen aangenomen dat hij spoedig in de bullpen terechtkomt. Niet bepaald een sterwaardige return, als je ook nog een smak geld meestuurt.
Boston gaat een nieuwe fase in. De club behoort nu fors tot de tweede rang in de American League. Met het inleveren van de ca. 10 wins van Betts en Price en veel vraagtekens rondom de club zelf zullen de Bostonians moeten vechten om in de Wildcard Race te blijven.

TWINS EN ANGELS DOEN GOEDE ZAKEN

Als laatste waren daar nog de twee clubs die meesurften op de grote golven. De Twins verstevigden hun rotatie met Kenta Maeda, die in LA al jaren geen echte voet aan de grond kreeg. Na seizoenlang als ‘zesde starter’ te zijn aangewezen, krijgt de Japanner nu een vast plekje bij de eerste vijf van Minnesota. Dat was een onderdeel waar de Twins zeker nog wel wat aan moesten doen, aangezien achter Berrios en Odorizzi de spoeling ineens heel dun en onzeker werd (Bailey, Hill, Dobnak, de geschorste Pineda). Met Maeda — die slechts $3 miljoen per jaar kost — is er nu een betrouwbare nummer drie toegevoegd, ten koste van een bullpenarm in Graterol.
De Angels voegden eerder dit off-season Anthony Rendon aan de ploeg toe en heeft natuurlijk met Mike Trout en Shohei Ohtani nog twee absolute supersterren rondlopen. Het binnenhalen van Joc Pederson geeft de ploeg nog meer sterallure. Het inleveren van Luis Rengifo, een 22-jarige infielder die afgelopen seizoen voor het eerst meedraaide, kon de club zich veroorloven.

Coverfoto: Greg M. Cooper-USA TODAY Sports

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen