Triple double voor Harden bij debuut, Orlando verliest Fultz

Het NBA-seizoen 2020-21 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.

10 JANUARI – 16 JANUARI


DE STAND


Atlantic Division: 1. Boston Celtics (8-3), 2. Philadelphia 76ers (9-5), 3. Brooklyn Nets (8-6), 4. New York Knicks (5-8), 5. Toronto Raptors (4-8)

Central Division: 1. Milwaukee Bucks (9-4), 2. Indiana Pacers (8-4), 3. Cleveland Cavaliers (6-7), 4. Chicago Bulls (4-8), 5. Detroit Pistons (3-9)

Southeast Division: 1. Orlando Magic (6-7), 2. Charlotte Hornets (6-8), 3. Atlanta Hawks (5-7), 4. Miami Heat (4-7), 5. Washington Wizards (3-8)


IN DE SPOTLIGHTS


HARDEN BEGINT STERK BIJ BROOKLYN

James Harden heeft indruk gemaakt bij zijn debuut voor de Brooklyn Nets. Na een rumoerige week maakte de guard zijn debuut tegen de Orlando Magic en was meteen goed voor 32 punten, 12 rebounds en 14 assists. Harden is de eerste speler in de geschiedenis van de NBA met een 30-point triple-double in zijn debuut. Brooklyn won uiteindelijk met 115-122.

De trade voor James Harden hield de NBA de afgelopen dagen druk. Nadat de guard zijn vertrekwens bij de Houston Rockets de vorige week extra kracht bijzette na een uitspraak op een persconferentie, ontstond er een strijd tussen Brooklyn en Philadelphia als de twee grootste kanshebbers om Harden binnen te halen. Uiteindelijk trokken de Nets aan het langste eind in een trade van vier teams, waarbij Harden naar New York City trok.

Voor de Nets was het sowieso al een succesvolle week, want na een matige seizoenstart werd er drie keer op rij gewonnen. Allereerst werden de Denver Nuggets verslagen. Een achterstand van 18 punten werd omgezet in een 116-122 zege, dankzij 34 punten van Kevin Durant. Eén dag later stond de eerste stadsderby op de kalender tegen de New York Knicks. Ondanks dat Brooklyn maar 9 spelers beschikbaar had door de trade van Harden werd er relatief eenvoudig gewonnen: 116-109. De laatste wedstrijd van de week tegen de Orlando Magic werd dus ook gewonnen, waarbij niet alleen Harden uitblonk. Durant was namelijk ook goed voor 42 punten en 5 assists.

ANTETOKOUNMPO LEIDT BUCKS NAAR ONGESLAGEN WEEK

De Milwaukee Bucks kennen vooralsnog een wisselvallig seizoen. De favoriet van de Eastern Conference begon met slechts zes overwinningen uit tien wedstrijden. Deze week werd er echter orde op zaken gesteld door alle drie de wedstrijden te winnen. Aan de hand van Giannis Antetokounmpo werden de Orlando Magic, Detroit Pistons en Dallas Mavericks allemaal in uitwedstrijden verslagen.

De Griek leidde de Bucks in alle drie de wedstrijden wat betreft het scoren van punten, maar soepel gaat dat niet altijd. Giannis schoot in de drie wedstrijden 11 van zijn 27 vrije worpen raak, wat uitkomt op slechts 40.7%. Tegen de Mavericks schoot hij zelfs maar één van de tien pogingen raak. Antetokounmpo is nooit de beste vrijeworpschutter geweest. Vorig seizoen schoot hij een career-low van 63.3%, maar schiet dit jaar nog minder raak met een percentage van 57.5 procent op tien pogingen per wedstrijd.

Wel kende The Greek Freak een sterke week wat betreft de andere statistieken. Hij scoorde 22, 22 en 31 punten in de drie wedstrijd en behaalde daarnaast gemiddeldes van 8.3 rebounds, 5 assists, 2 blocks en 1 steal per wedstrijd. Ook schoot hij 55.8% van zijn schoten raak en vanaf de driepuntslijn wist hij iets meer dan 40% raak te schieten.


DE TEGENVALLER


MAGIC VERLIEZEN WEDSTRIJDEN EN FULTZ

De Orlando Magic hebben een zeer lastige week achter de rug. De ploeg van coach Steve Clifford begon sterk aan het seizoen met zes zeges en twee nederlagen, maar hebben sindsdien vijf keer op rij verloren. Deze week gingen ze onderuit tegen de Milwaukee Bucks, Boston Celtics en Brooklyn Nets. Daarnaast verloren ze ook Markelle Fultz, die vorige week zijn voorste kruisband afscheurde.

Sinds het wegvallen van Fultz heeft rookie guard Cole Anthony zijn honneurs waargenomen. Hoewel hij dat doet met gemiddeldes van iets meer dan veertien punten per wedstrijd, loopt het nog niet allemaal even soepel. De jonge guard lijdt veel balverlies en kent ook nog moeilijkheden wat betreft schotkeuzes. Zijn snelle speelwijze is zijn kracht, maar het komt hem vooralsnog duur te staan en het lijkt allemaal wat overhaast. Het zal voor hem belangrijk zijn om zich snel aan te kunnen passen aan zijn nieuwe rol als starter, nu Fultz het gehele seizoen niet meer in actie zal komen.

Wie wel nog steeds imponeert is Nikola Vucevic. De Montengrijnse center is al bezig aan zijn tiende jaar in de NBA en blijft zichzelf enkel verbeteren. Dit seizoen is hij goed voor bijna 23 punten, 11 rebounds en 4 assists per game. Ook doet hij dat met een schotpercentage van 51.3% en hij schiet bijna drie driepunters per wedstrijd raak, aan een percentage van 42.7%. Ook deze week was de Vuc weer op dreef, want hij liet in de wedstrijden tegen Milwaukee (28 pts, 13 reb, 5 ast) en Brooklyn (34 pts, 10 reb, 7 ast, 5 stl) zien uit welk hout hij is gesneden.


SPELER VAN DE WEEK


De SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week is Kevin Durant. De sterspeler van de Brooklyn Nets kende een zeer sterke week, waarbij hij met de Nets drie van de vier gespeelde wedstrijden wist te winnen. Hij noteerde gemiddeldes van 34.5 punten, 6.8 rebounds en 7 assists per wedstrijden, tegen schotpercentages van 59% van het veld en 51.9% van achter driepuntslijn.

In de debuutwedstrijd van Harden tegen de Orlando Magic, liet Durant zien al goed in het spelletje te passen met The Beard. Hij scoorde 42 punten, pakte 4 rebounds, gaf 5 assists en deed dit met een schotpercentage van boven de zestig procent op zowel twee- als driepunters. Daarnaast was hij ook foutloos vanaf de vrijeworplijn.


VOORUITBLIK


Aankomende week staan er weer mooie wedstrijden op de agenda. Het is vooralsnog hopen dat alles door kan gaan, met toenemende besmettingen in en rondom de NBA, maar er zijn meerdere mooie wedstrijden gepland voor deze week. Maandagnacht is er bijvoorbeeld al de wedstrijd tussen de Brooklyn Nets en Milwaukee Bucks en mogelijk maakt Kyrie Irving dan weer zijn rentree, na twee weken afwezigheid. Verder ontmoeten de Boston Celtics en Philadelphia 76ers elkaar op woensdagnacht en vrijdagnacht. Het zijn de eerste twee ontmoetingen tussen de teams, maar hun spel in de andere wedstrijden beloofd veel goeds voor deze double header.

Top- en coverfoto: Sarah Stier/Getty Images

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen