Thunder en Jazz op stoom, Harden in MVP vorm en David Stern overleden


Het NBA-seizoen 2019-20 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en we blikken vooruit op de aankomende week.


25 DECEMBER – 4 JANUARI


DE STAND

Northwest Division:
1: Denver Nuggets (24-11), 2: Utah Jazz (23-12), 3: Oklahoma City Thunder (20-15), 4: Portland Trail Blazers (15-21), 5: Minnesota Timberwolves (13–21)
Pacific Division:
1: Los Angeles Lakers (28-7), 2: Los Angeles Clippers (25-12), 3: Phoenix Suns (14-21), 4: Sacramento Kings (13-23), 5: Golden State Warriors (9-28)
Southwest Division:
1: Houston Rockets (24-11), Dallas Mavericks (22-13), San Antonio Spurs (14-20), Memphis Grizzlies (14-22), New Orleans Pelicans (12-24)

IN DE SPOTLIGHTS

OKLAHOMA CITY THUNDER BLIJVEN MAAR WINNEN

De Oklahoma City Thunder hebben een ijzersterke periode achter de rug. Die run begon al in het oude jaar en hebben ze meegenomen naar het nieuwe jaar. Van de laatste 10 wedstrijden werden er maar liefst negen winnend afgesloten. Ook tegen moeilijke tegenstanders als de Clippers, Raptors en Mavericks werd er gewonnen. De Thunder, 20-15, zijn uitstekend op weg in het westen. Met een zevende plek in deze conference zouden ze zelf in de playoffs kunnen halen. Het lijkt erop dat we in dit artikel iets te pessimistisch waren met de voorspelling.
‘Grote’ man aan de kant van de Thunder is Chris Paul. Zo was hij in de wedstrijd tegen de Bulls (109-106 winst) goed voor 30 punten, 10 rebounds en 8 assists. Ook in de wedstrijd tegen de Toronto Raptors (98-97) was hij goud waard voor de Thunder met 25 punten, 11 rebounds en 8 assists.

JAZZ WINNEN VIJF WEDSTRIJDEN OP RIJ

In de Northwest division is het niet alleen maar de Oklahoma City Thunder die in vorm zijn. Ook de Utah Jazz gaan als een speer. Van de laatste 13 wedstrijden werden er maar twee verloren, (tegen de Thunder en de Heat) en wonnen ze de laatste vijf wedstrijden op rij. In de periode wonnen ze vooral tegen de zwakke broeders van de NBA, maar wonnen ze ook van de Blazers en werden de Clippers ruim verslagen.
Grote mannen tijdens deze reeks zijn zonder enige twijfel Donovan Mitchell en Rudy Gobert. Mitchell scoort over deze periode gemiddeld 26 punten per wedstrijd met belangrijke optredens tegen de Blazers en Clippers (35 en 30 punten). Gobert was belangrijk in de wedstrijden tegen de Atlanta Hawks (20 punten, 13 rebounds) en tegen de Detroit Pistons (13 punten en 19 rebounds).

DE TEGENVALLERS

OVERLIJDEN DAVID STERN

Het klinkt raar om het overlijden van David Stern bij de tegenvallers te zetten. Maar toch kunnen we er niet omheen. Stern, oud NBA-commisioner, is op 1 januari op 77-jarige leeftijd overleden. Hij kwam in 1984 aan het hoofd van de NBA te staan en bleef daar tot 2014. Stern, oud-jurist, kreeg van alle kanten lof over zijn optreden in die 30 jaar. Sommigen zeggen dat hij de sport heeft gered. Toen hij begon waren er 23 teams in de NBA, maar hij bracht dat in verloop van tijd naar 30. Omdat de populariteit van de NBA niet aan de andere Amerikaanse sporten kon tippen, moest hij daar ook verandering in brengen. Dat deed hij onder andere door niet de teams, maar de spelers centraal te laten staan. Zijn visie was dat je dan meer rivaliteit kreeg wat weer voor hogere inkomsten zorgde, omdat er meer mensen de wedstrijden wilden zien. Ook maakte Stern de NBA wereldwijd. Hij zorgde ervoor dat de competitie in meer dan 200 landen te volgen is. Daardoor kwamen er ook meer spelers uit het buitenland in de NBA te spelen. Maar zijn grootste prestige project was toch wel het opzetten van de vrouwencompetitie (WNBA) in 1996.

SPELER VAN DE WEEK

James Harden is door SportAmerika verkozen tot de Western Conference speler van de week. De shooting guard van de Houston Rockets kende een enorm sterke week met gemiddeldes van 41 punten, 8 rebounds en 7,6 assists. Harden schoot daarnaast 59% van zijn schoten raak, en maar liefst 58% van zijn driepunters leverden punten op. Harden was ook belangrijk door een triple-double (44-11-11) te noteren tijdens de winst (118-108) op de Philadelphia 76ers. De Rockets wonnen alle drie de wedstrijden die ze speelden na kerst.

VOORUITBLIK

Aankomende vrijdag is het weer zover: de Los Angeles Lakers spelen hun derde wedstrijd tegen de Dallas Mavericks. En deze wedstrijd staat natuurlijk in het teken van de match-up Lebron James vs Luka Doncic. De wedstrijd begint om 03:45 uur en word gespeeld in Dallas. Verder spelen de Portland Trail Blazers een zware week met vier wedstrijden. Ze spelen uit tegen de Miami Heat, de Toronto Raptors, de Minnesota Timberwolves, waarna ze in eigen huis de week afsluiten tegen de Milwaukee Bucks.

Top- en coverfoto: Andrew Innerarity/Reuters

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen