SportAmerika Football Pool: Van der Geest langszij in week 17

Dolphins vs. Patriots - Ryan Fitzpatrick


Wekenlang voerde Robin van Grieken de SportAmerika Football Pool aan, maar aan het eind van het reguliere seizoen kwam dat ten einde. De man wiens voorsprong op een gegeven moment vijf punten was, zag Dennis van der Geest (niet de judoka) in week 17 langszij komen. De play-offs en Super Bowl gaan uitwijzen wie de winnaar wordt. De weekwinnaar was Frank Metsemakers. Hij was in staat om 12 van de 16 duels goed te voorspellen. En dat in de wispelturige week 17. Er waren twee deelnemers die het aantal punten (47) tijdens het MNF-duel tussen de Seahawks en 49ers goed voorspelden: Gijs Essink en Matthijs Groenewoud. Laatstgenoemde liep in op beide koplopers en geldt de komende weken als gevaarlijke outsider.


De top 25 na afloop van het reguliere seizoen in de SportAmerika Football Pool
De top 25 na afloop van het reguliere seizoen

In de laatste week van het reguliere seizoen komen we altijd opmerkelijke uitslagen tegen. Teams die al zeker zijn van hun plekje in de wild card of play-off ronde geven hun basisspelers rust en willen de tweede en derde keuze aan het werk zien. Dat was het geval bij de Buffalo Bills, de Minnesota Vikings en, in mindere mate, de Houston Texans. Zo kon het gebeuren dat de Jets, Bears en Titans tegen de verwachting van onze deelnemers in wonnen.

BROWNS EN PATRIOTS VOLDOEN NIET AAN VERWACHTINGEN

Daarbij hebben we ook nog de reguliere verrassingen. De disfunctionele en ongeïnspireerde Browns verloren van de Bengals. Het team dat bij de volgende draft als eerste mag kiezen. Voor head coach Freddie Kitchens en general manager John Dorsey betekende dit het laatste duel voor de Browns. In New England herhaalde Miami het kunstje van vorig seizoen: de Patriots verslaan. Voor quarterback Ryan Fitzpatrick betekende dit dat hij nu met ieder AFC East team van New England wist te winnen. De Patriots moeten voor het eerst dit decennium naar de wild card ronde. Daar wachten de opgeleefde Titans.

DOUG MARRONE GRIJPT LAATSTE STROHALM

De laatste upset was de overwinning van de Jaguars op de Colts. Wellicht gaf hier de motivatie van head coach Doug Marrone de doorslag. Een sterk optreden zou voor hem de laatste strohalm zijn. Gardner Minshew II leidde de Jacksonville offense naar een afgetekende overwinning op de geplaagde Colts. In Indianapolis zal men op zoek gaan naar een duurzaam alternatief op de quarterback-positie. Met Andrew Luck vormde het team een serieuze kandidaat voor een Super Bowl run. Na zijn vertrek raakte dit al gauw buiten bereik.
Geen van deze teams kon rekenen op veel steun in de SportAmerika Football Pool. Het voorspellen van upsets blijft een kunst. Dit maakt het extra knap dat een aantal van onze deelnemers continue in de bovenste regionen verblijft.

MINDER DUELS, GROTERE VRAAGTEKENS

In de SportAmerika Football Pool voorspellen we ook de duels in de play-offs. In het reguliere seizoen zagen we wekelijks veel verschuivingen. Nu gaat het aankomen op diepere analyses en kleinere nuances. De teams liggen dichter bij elkaar en kleine dingen gaan het verschil maken. Vooral in de AFC. Neem de ontmoeting tussen de Bills en Texans. De een met een superieure defense en de ander met een sterke defense. En dan het duel tussen de Patriots en Titans: de een wint van de Bills, maar verliest een week later van de Dolphins en de ander maakt een stormachtige ontwikkeling door na het opstellen van Tannehill. In de NFC is het iets eenvoudiger. De Saints zijn net als vorig jaar een Super Bowl kandidaat en lijken veel te sterk voor de Vikings. In Philadelphia nemen de zwakke Eagles het op tegen de Seahawks die zich ook hebben ontpopt tot Super Bowl outsider.
Er zijn dus genoeg kansen om op concurrenten in te lopen en net even dat plekje hoger te pakken. Vooral in de top van het klassement. Daar zullen de komende weken spannender zijn dan dat we tijdens het reguliere seizoen voor mogelijk hadden gehouden. Advies nodig? Onder de afbeelding lees je de voorspellingen van onze redactie.

Picks van de top 25 van week 17 in de SportAmerika Football Pool
Picks van de top 25 van week 17


WILD CARD ROUND VOORSPELLINGEN


Buffalo Bills @ Houston Texans

Toon Aerts: de Texans verslaan de Bills. Ik verwacht geen « high-scoring game », maar wel denk ik dat de offensieve vuurkracht die de Texans bezitten, zelfs zonder Will Fuller, voldoende is om de Bills in eigen stadion af te houden. Het wordt wel een zeer nipte strijd!
Ton de Vries: Texans verslaan de Bills. Het mogelijke gemis van Will Fuller gaat gevoeld worden in Houston. Toch denk ik niet dat de Bills de aanvallende wapens hebben om on the road deze wedstrijd te winnen. Ik verwacht de Texans in deze.
Luuk Dokter: Buffalo wint. De Texans hebben een betere offense, maar de defense maakt geen indruk. In de zes duels zonder Will Fuller won Houston er slechts één. Hij lijkt vandaag niet te spelen. Het enige vraagteken voor Buffalo is het optreden van quarterback Josh Allen. Scoort zijn offense meer dan 15 punten, dan wint Buffalo.

Tennessee Titans @ New England Patriots

Toon Aerts: de Patriots verslaan de Titans. Ik geloof nog steeds in Bill Belichick in januari. Hij is de beste coach in de NFL en kan als geen ander zichzelf en zijn team voorbereiden op eender welke tegenstander. Kijk maar naar de onverwachte Super Bowl-run van vorig seizoen. Ik denk dat de Titans, die weliswaar een schitterende tweede seizoenshelft hebben gespeeld, te kort zullen komen en verslaan zullen worden door de omstandigheden in Foxborough.
Ton de Vries: Patriots verslaan de Titans. Veel speculatie over mogelijk de laatste wedstrijd van Tom Brady afgelopen week. Ik denk dat Bill Belichick gewoon weer een manier gaat vinden om de Titans te ontmantelen. Meeste statistieken wijzen op een voordeel voor de Titans maar ervaring leert om niet tegen Brady/Belichik in te zetten tijdens de playoffs.
Luuk Dokter: ik wil graag zeggen dat de Titans winnen, dus dat doe ik maar. Derrick Henry is de rushing leader van het reguliere seizoen en Ryan Tannehill manifesteert zich als één van de beste NFL-quarterbacks. De defense van de Titans is ook erg sterk. Voldoende om de Patriots te doen wankelen en omver te gooien.

MINNESOTA VIKINGS @ NEW ORLEANS SAINTS

Toon Aerts: de Saints verslaan de Vikings. Dit lijkt mij een no-brainer. De Saints spelen in de eigen Superdome en daar lijkt Drew Brees altijd dat tikkeltje meer onverslaanbaar. Twee van de drie verliespartijen van de Saints kwamen weliswaar thuis, toch denk ik dat ze in de play-offs daar zo goed als onklopbaar zijn. Het is een beetje het Foxborough van de NFC. Ik ga vol voor een zege van de Saints.
Ton de Vries: Saints verslaan de Vikings. Een hard gelag voor de ploeg uit New Orleans dat ze de wild card round moeten spelen. Ik verwacht echter een blowout win. De ploeg verkeert in topvorm en ze zijn mijn kandidaat voor de Super Bowl. Michael Thomas is niet te stoppen en Alvin Kamara begint er steeds beter in te komen. Momenteel zie ik maar één ploeg meer punten scoren in een play-off wedstrijd: de Ravens.
Luuk Dokter: deze is voor de Saints. Ze spelen thuis en hebben ook dit jaar een ongekende offense. Brees, Kamara, Thomas: ongenaakbaar. Met Kirk Cousins under center blijft de Vikings offense wispelturig.

SEATTLE SEAHAWKS @ PHILADELPHIA EAGLES

Toon Aerts: de Seahawks verslaan de Eagles. Ik zie het echt niet gebeuren dat er hier een upset gebeurt. De Eagles lijken mij te zwak en komen uit de met stip zwakste divisie in de NFL. De Seahawks mogen dan wel hun laatste twee wedstrijden verloren hebben, ze hebben simpelweg veel meer talent op het veld staan en dat moet voldoende zijn om de Eagles te kloppen.
Ton de Vries: Seahawks verslaan de Eagles. Ik vertrouw op Russell Wilson in dit geval. De Eagles hebben een mooie run neer gezet de laatste weken en Boston Scott is het konijn uit de hoge hoed gebleken. Een playoff duel winnen, zie ik ze niet doen. Daar hebben ze de aanvallende wapens niet voor. Die heeft Wilson wel met DK Metcalf en Tyler Lockett. Ik denk dat de Seahawks in de tweede helft weg gaan lopen.
Luuk Dokter: de Seahawks winnen dit. In feite hebben ze een extra bye week, want er is geen enkele reden dat de Eagles iets te zoeken zouden hebben in de play-offs. De ziekenboeg zit vol in Philadelphia en het ontbreekt er aan talent. Seattle laat een wisselvallig seizoen zien, maar dat deert ze niet tegen de Eagles.


Veel succes in de wild card ronde van de SportAmerika Football Pool!


Dit seizoen niet meegedaan, maar wil je vast een account hebben voor 2020? Klik dan hier!

Bron Coverphoto: Maddie Meyer / Getty Images

Luuk Dokter
Luuk Dokter
Adjunct-hoofdredacteur en NFL-eindredacteur. Bij SportAmerika sinds 2017. Studeerde in Upstate New York, dus: "Go Bills!".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen