Wanneer onttroont Steph Curry Ray Allen als driepuntkoning?


Steph Curry is al jaren lang de koning der driepunters in de NBA, maar voordat hij opstond was Ray Allen de onbetwiste nummer één. Wanneer draagt Allen het stokje over?

CURRY vs ALLEN

Curry heeft op moment van schrijven precies 2000 driepunters raak gegooid in zijn carrière. Dit heeft hij bereikt in negen seizoenen. Ray Allen heeft er 2973 in gegooid verspreid over 20 seizoenen. Curry heeft de laatste vijf seizoenen de meeste driepunters gemaakt, wat de langste streak ooit is in de NBA. Ook de records van de meeste driepunters per wedstrijd (13) en per seizoen (402) heeft hij in handen.
Aangezien hij nog geen tekenen van verslapping laat zien, lijkt het erop dat hij het record van Allen gaat pakken. Steph maakt zijn 2000e driepunter in de wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans. Om op die 2000 te komen had de kleine point-guard (maar) 597 wedstrijden nodig. Ray Allen had daar, om hetzelfde aantal te halen, 824 wedstrijden voor nodig. Dat is een verschil van 227 wedstrijden of bijna 3 seizoenen. 

Meeste driepunters in NBA-history (ESPN Stats & Info)

TOP 5

Dit seizoen komt Curry waarschijnlijk de top-vijf binnen op de all-time 3-point scoring list. Met een gemiddelde van 3,6 driepunter per wedstrijd zou hij aan het eind van dit seizoen moeten uitkomen op een totaal van 2205 gemaakte driepunters in negen seizoenen. Ray Allen had er in negen seizoenen ‘maar’ 1486 inliggen. Het verschil is al duidelijk te zien. Het is niet de vraag óf Steph het record gaat breken, maar vooral wanneer hij dit gaat doen.

DE MAGISCHE GRENS

Ray Allen werd op 39-jarige leeftijd de leider in het klassement, na 1300 wedstrijden. Curry is nog geen 30 jaar en heeft nog maar 973 driepunters nodig. Als hij dus het gemiddelde van 3,6 driepunters per wedstrijd aanhoudt, kan het zo zijn dat hij in het seizoen 2020-2021 de magische grens van de 3000 driepunters gaat doorbreken (blessures daargelaten). Stel, Curry gaat — net als Allen– door tot zijn 39e, dan zou hij meer dan 4000 driepunters scoren. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van het vorige record.

EFFICIËNTIE

Er wordt vaak gezegd dat Curry het wel erg vaak probeert vanaf de drie-punt lijn en dat is misschien ook wel zo. De reden dat het gedoogd wordt, is zijn dodelijke efficiëntie. Niemand heeft ooit de NBA geleid in driepunters en zo’n hoog schotpercentage behaald als Curry. Hij staat in die klassementen tevens tweede en derde. Op die manier maakt hij een statement dat hij veel schiet, maar dat ook efficiënt doet. Hij heeft in vijf van zijn eerste acht seizoenen in de top drie van driepuntspercentage gestaan. De kans is dus groot dat hij het zo goed blijft doen.

NUMMER ÉÉN

Curry heeft dus grote kans weg te lopen met meer dan Championships, MVP’s en scoring titles, wanneer hij met pensioen gaat, maar ook als onbetwiste nummer één driepuntschutter. In Warrior-land is de enige vraag of Curry niet met ernstige blessures te kampen krijgt.

(Top photo: YouTube)
(Cover photo: Bob Donnan/USA TODAY Sports)

 

Niels van der Veen
Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen