SportAm Rookie Ladder: LaMelo Ball wins it all!

Het seizoen is razendsnel verlopen en 94 rookies hebben hun eerste volledige NBA seizoen, al dan niet, succesvol afgerond. De draft steals zijn bekend. Spelers als Jea Sean Tate, Tyres Haliburton en Immanuel Quickley kenden allen een top debuut. Voor James Wiseman en Obi Toppon pakte het seizoen een stuk slechter uit. Een aantal teams hebben goede role-players geselcteert waar hun fans jaren plezier van hebben. Maar wie was de beste rookie?


#1 LaMelo Ball /Charlotte Hornets

51 Games / 15.7 pts / 5.9 reb / 6.1 ast / 44% FG / 35% 3FG / 1.6 stl


Aan het begin van het seizoen was het de vraag of LaMelo Ball goed genoeg zou zijn voor de NBA. In tegenstelling tot andere rookies speelde hij niet in college, maar in de Australische basketbal competitie voor de Illawara Hawks.

De Charlotte Hornets zullen uitermate blij zijn dat zij LaMelo als derde keus in de draft konden oppikken. De flashy point guard heeft bewezen over uitzonderlijke skills te beschikken. Zijn passing is uitstekend, zijn ball skills zijn onnavolgbaar en zijn creativiteit zorgen ervoor dat hij veel kansen voor hemzelf en zijn teamgenoten creëert.

Bij de Hornets kreeg hij al snel het vertrouwen en werd Ball als startende point guard in het diepe gegooid. In zijn tiende wedstrijd noteerde hij, als 19-jarige, zijn eerste triple-double. Daarmee is hij de jongste speler ooit in de roemrijke geschiedenis van de NBA!

De ster-kwaliteiten druipen eraf bij de jongste Ball. Hij is het gewend om in de schijnwerpers te staan, schuwt het niet om het laatste schot op te eisen, werkt keihard en heeft zich bewezen als leider.


#2 Anthony Edwards / Minnesota Timberwolves

72 games / 19.3 pts / 4.7 reb / 2.9 ast / 42% FG / 33% 3FG


De #1 draft pick van 2020 heeft alle wedstrijden van de Timberwolves gespeeld. Hij is daarmee de enige rookie van zijn lichting. Ball leidt de groep in punten per wedstrijd. Hij heeft veruit de meeste minuten en schotpogingen ondernomen. En toch eindigt hij als tweede in onze rookie ladder.

Voor de draft was het bekend dat Edwards een eenpersoons aanvalsmachine was. De eerste 17 wedstrijden deed hij dat in de rol van sixth man. Daarna stond hij standaard in de basis. Zoals zoveel rookies kende hij een wisselvallige start, maar gaandeweg het seizoen begon hij sterker en stabieler te spelen. Zijn team moest het lange tijd stellen zonder Karl-Anthony Towns en D’Angelo Russell. Sinds zij zijn teruggekeerd is de efficiëntie van Edwards enorm toegenomen. Eerlijkheidshalve moest hij zijn team dragen terwijl hij daar nog helemaal niet toe in staat was.

Edwards heeft de league getoond een speler te zijn om rekening mee te houden. Hij kan zomaar exploderen en 40+ punten scoren getuige zijn twee uitbarstingen van 42 punten dit seizoen, respectievelijk tegen de Utah Jazz en Phoenix Suns. Niet de minste tegenstander. Daarnaast zijn er maar twee spelers die in hun rookie jaar 40 punten of meer scoorden en dat zijn LeBron James en Kevin Durant. Ook geen kleine namen.

Kortom: Anthony Edwards zal de NBA-fans tijdens zijn carrière gaan trakteren op vele highlights met zijn dynamische dunks. Hij zal zich de komende jaren gaan nestelen tussen de topscorers van de NBA. Al met al genoeg redenen voor de Timberwolves om tevreden te zijn met hun first round draft pick.


#3 Tyrese Haliburton / Sacramento Kings

58 games / 13 pts / 3.0 reb / 5.3 ast / 47% FG / 41% 3FG / 1.3 stl


Modelprof Haliburton kan beschouwd worden als de steal van deze rookie class. De Sacramento Kings selecteerden hem als 12e speler in de draft. Het hele seizoen speelt hij alsof hij al jaren in de NBA rondloopt.

Met zijn lengte en wingspan past hij in het hedendaagse NBA geweld, waarbij het essentieel is om meerdere posities te kunnen verdedigen. Hij heeft een betrouwbaar schot en met name zijn percentage van achter de driepuntlijn is een welkome toevoeging aan zijn aanvallend arsenaal. Hij is een geduldige speler die verstandige keuzes maakt. Het is tekenend dat hij de beste verdediger van zijn team was en altijd in het veld stond in het laatste kwart.

De Kings moeten keuzes gaan maken met wie zij door willen. Met D’Aaron Fox, Buddy Hield, Delon Wright en Tyrese Haliburton hebben ze eigenlijk vier spelers voor twee posities. Laatstgenoemde heeft bewezen dat ze er verstandig aan doen om in ieder geval met hem door te gaan. Fox heeft net een meerjarig max contract getekend en zij lijken tezamen het backcourt van de toekomst te zijn voor de Kings.


#4 Jae’Sean Tate / Houston Rockets

70 / 11.3 pts / 5.3 reb / 2.5 ast / 51% FG / 31% 3FG


Via de Antwerp Giants en Sydney Kings vond Jea’Sean zijn weg naar de NBA. Hij had zich opgegeven voor de draft van 2018, maar werd niet geselecteerd. Na een Summer League-proefperiode bij de Milwaukee Bucks, welke hij moest verlaten met een gebroken vinger, beproefde hij zijn geluk bij onze zuiderburen en in Australië. De Houston Rockets pikte hem aan het begin van het seizoen op als undrafted rookie.

Zijn verhaal vertelt genoeg over het doorzettingsvermogen van Tate. Die vastberadenheid zie je terug in zijn spel. Passie, strijd, commitment. Allemaal synoniemen voor hem als speler.

Het is interessant om te zien hoe hij zich verder gaat ontwikkelen. Hij krijgt genoeg tijd en ruimte bij de Rockets, die volop in een rebuild zitten. Een aantal van zijn skills zijn zeer waardevol. Hij is multifunctioneel als verdediger, is een echte team player en beschikt over een hoog basketbal IQ. Als hij zijn vaardigheden verder kan ontwikkelen lijkt het erop dat hij de vaste small forward voor de toekomst is. In ieder geval als het aan de fans van de Rockets ligt.


#5 Immanuel Quickley / New York Knicks

64 games / 11.4 pts / 2.1 reb / 2 ast / 40% FG / 39% 3FG


Immanuel Quickley boft dat hij onder de hoede van Tom Thibodeau en Derrick Rose wordt genomen. De watervlugge guard leert de fijn kneepjes van het vak van de defense-first coach en deelt het veld onder leiding van veteraan Rose. Er zijn maar weinig rookkies die onder zulke omstandigheden aan hun ontwikkeling mogen werken!

Daarentegen staat “Thibs” er wel om bekend dat je wel moet presteren. Een slappe wedstrijd, een cruciale fout en je kan zomaar voor langere tijd op de bank belanden. Des te knapper van Quickley dat hij zich staande houdt.

Verdedigend werkt hij inmiddels zijn reet eraf en aanvallend is hij mega actief. Met als handelsmerk zijn “floater”. Zijn spel wordt al vergeleken met spelers als Lou Williams, maar dan een variant die wel degelijk kan verdedigen.

Quickley mag hopen op een sterke playoff-run tegen de Atlanta Hawks. Zijn Knicks hebben dit jaar het roer omgegooid en hij heeft daar zeker zijn aandeel in gehad. Het lijkt erop dat de rookie en zijn franchise een rooskleurige toekomst tegemoet gaan.

Photo: Tim Nwachukwu/Getty Images

Ruben Hoppe
Ruben Hoppe
NBA volger van het eerste uur. Diehard Rockets fan sinds Hakeem “the Dream” Olajuwon the paint domineerde. Mag graag op de racefiets zijn kop leeg rijden terwijl Bob Marley hem toezingt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen