Ongeslagen week voor Miami, Raptors winnen vijf duels op rij

Het NBA-seizoen 2021-22 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en een vooruitblik op de aankomende week.


28 oktober – 3 november


EASTERN CONFERENCE STAND

 1. Miami Heat: 6-1
 2. Philadelphia 76ers: 6-2
 3. Chicago Bulls: 6-2
 4. Toronto Raptors: 6-3
 5. Brooklyn Nets: 5-3
 6. Washington Wizards: 5-3
 7. New York Knicks: 5-3
 8. Cleveland Cavaliers: 5-4
 9. Charlotte Hornets: 5-4
 10. Milwaukee Bucks: 4-4
 11. Philadelphia 76ers: 3-2
 12. Atlanta Hawks: 4-4
 13. Boston Celtics: 3-5
 14. Indiana Pacers: 3-6
 15. Orlando Magic: 2-7
 16. Detroit Pistons: 1-6

IN DE SPOTLIGHT


HERRO SCHIET HEAT NAAR ZEGES

De Miami Heat zijn on a roll. Met drie overwinningen kwamen ze deze week ongeslagen door. Toch was het vooral de manier waarop die indruk maakt. Zo werden de Charlotte Hornets, Memphis Grizzlies en Dallas Mavericks allemaal met 15 punten of meer verslagen.

Uitblinkers in het team van coach Erik Spoelstra zijn Jimmy Butler en Tyler Herro. Butler noteerde gemiddeldes van 27.3 punten, 7 rebounds, 6 assists en 2.3 steals per wedstrijd. Dit deed hij zeer efficiënt, met een schotgemiddelde van 57.1%. Ook Herro was zeer secuur, want hij schoot 11 van zijn 20 driepunters raak in deze drie wedstrijden. Hij was gemiddeld goed voor 24.3 punten en 5 assists.

Met name de zege tegen de Dallas Mavericks springt in het oog. Ondanks dat Dallas zijn sterspeler, Luka Doncic, 33 punten wist te scoren, kon Miami hem enigszins onder controle houden. De Sloveen had ‘maar’ 5 assists en een schotpercentage van 41.7%. Herro was topscorer bij Miami met 25 punten, maar met 22 punten en 13 rebounds was ook center Bam Adebayo erg belangrijk voor de Heat.

NIPTE ZEGES BRENGEN RAPTORS NAAR ONGESLAGEN WEEK

Dat het met de controleren van de zenuwen van de Toronto Raptors wel goed zit, hebben ze deze week aangetoond. De ploeg van Nick Nurse wist al haar vier wedstrijden te winnen, maar deden dit allemaal met een maximale voorsprong van maar negen punten.

De eerste wedstrijd van de week tegen de Orlando Magic stond in het teken van het duel tussen Scottie Barnes en Jalen Suggs, de nummers 4 en 5 uit de afgelopen NBA draft. Beiden scoorden 21 punten, maar Barnes trok uiteindelijk aan het langste einde met de Raptors: 109-110. In de 113-104 zege tegen de New York Knicks die daarop volgde, was het OG Anunoby die zijn team terugbracht van een achterstand van 15 punten. De forward scoorde 36 punten en pakte ook nog 6 rebounds.

In een, laten we het netjes uitdrukken, slordige wedstrijd, werden de Indiana Pacers verslagen met 97-94. De week werd wel weer in stijl afgesloten, want in een spannende wedstrijd werden de Washington Wizards in eigen huis verslagen: 109-100. Fred VanVleet was topscorer voor de Raps, met 33 punten tegen een schotpercentage van bijna 60 procent. De Raptors hebben nu een winning stream van vijf wedstrijden.


DE TEGENVALLER


‘NEW YEAR, SAME ME’ IN DETROIT

Verrassend is het niet echt, maar het loopt allemaal nog niet zo goed bij de Detroit Pistons. Met zes nederlagen na zeven wedstrijden staat de ploeg laatste in de Eastern Conference en ondanks het grote talent van Cade Cunningham lukt het de nummer 1 pick van de NBA Draft nog niet om zijn potentie te laten zien.

Waar de Houston Rockets met Jalen Green of de Orlando Magic met Jalen Suggs en Franz Wagner al glimpen zien van het talent dat ze in huis hebben gehaald, wachten ze in Detroit nog op Cunningham. In zijn eerste wedstrijd van het seizoen tegen de Magic, die werd gewonnen door Detroit, schoot de point guard maar één van zijn acht schotpogingen raak en scoorde hij dus maar twee punten. Tegen de Milwaukee Bucks was hij goed voor twee rake schoten vanuit het veld, maar de rookie had hier wel 14 schotpogingen voor nodig: een schotpercentage van 14.3%.

Het wil voorlopig nog niet vlotten met Cunningham en de Pistons. De rookie werd zeer rustig gebracht, maar maakt nog geen indruk na twee wedstrijden. Gemiddeldes van 4 punten en 4.5 rebounds per wedstrijd, maar vooral zijn schotpercentage van 13.6% en 14 gemiste driepunters maken het pijnlijk. Het seizoen is nog lang en het zijn pas twee wedstrijden voor Cunningham, maar het is duidelijk dat het toch wat beter moet als ze wedstrijden willen winnen.


SPELER VAN DE WEEK


DEMAR DEROZAN

Het is vooralsnog een zeer succesvol seizoen voor de Chicago Bulls, met zes zeges na acht wedstrijder. Uitblinker voor de Bulls is DeMar DeRozan, die deze week verkozen is tot de SportAmerika Eastern Conference Speler van de Week. Met 31.5 punten per wedstrijd was hij topscorer van de hele Eastern Conference en hij deed dit ook nog tegen een goed schotpercentage van 58.5%.

Met name in de gewonnen wedstrijd tegen de Boston Celtics maakte de forward indruk. Hij leidde zijn ploeg met 37 punten en 6 rebounds terug van een achterstand van 19 punten, om de wedstrijd uiteindelijk winnend af te sluiten: 128-114


VOORUITBLIK


Het NBA seizoen zit voorlopig vol met verrassingen. De Chicago Bulls, New York Knicks, Washington Wizards en Toronto Raptors presteren allemaal een stuk beter dan verwacht, terwijl juist de Milwaukee Bucks, Boston Celtics en Indiana Pacers veel meer tegen vallen dan verwacht. Aankomende week staan er veel serieuze testen voor deze teams op de planning. Zo nemen de Knicks het twee keer op tegen de Philadelphia 76ers en de Milwaukee Bucks, spelen de Bulls tegen de 76ers en de Brooklyn Nets en spelen de Milwaukee Bucks onder andere ook nog tegen de Washington Wizards en de Philadelphia 76ers. Genoeg topwedstrijden dus op de planning aankomende week!

Coverfoto: Michael Reaves/Getty Images

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen