SportAmerika NBA Rookie Rankings 2018, All-Star Break Edition


De All-Star break is aangebroken, dus heeft iedereen even de tijd om op adem te komen. Dit geeft ons ook de tijd om weer eens te kijken hoe het gaat met de rookies dit jaar en wie volgens ons (nog) steeds aan de leiding gaat in de rookie rankings. Het wordt nog een hete tweestrijd. Wat we in ieder geval wel kunnen stellen, is dat we te maken hebben met een bijzondere lichting rookies. De hype was gerechtvaardigd.


1) BEN SIMMONS [PG/SF/PF] – PHILADELPHIA 76’ers (1)


Ook op dit moment verwachten we dat Ben Simmons aan de haal gaat met de ROY-Award maar zijn voorsprong op de rest is wel kleiner geworden.
Zijn 16 punten, 8 rebounds en 7 assists per wedstrijd lijken dit jaar makkelijk haalbare cijfers voor de rookie. Zijn court-vision is nu al op een level van de allergrootsten en dit lijkt alleen maar te verbeteren. Hij en Joel Embiid zijn het gezicht van de toekomst van Philadelphia, waarbij de Australiër de natuurlijke leider op het veld is en het team volledig naar zijn hand zet.

GROEI

Waar hij nog wel in moet groeien is in de range van zijn schoten. 54% van zijn schoten zijn dunks of layups (382 van de 713 field goal attempt) en als we zijn schotpercentages bekijken zien we een sterke daling tussen de restricted area (70 FG%), the paint (38 FG%) en mid-range (30%). Daarbij schiet hij amper driepunters: slechts 10 pogingen tot nu toe. Dit zien we ook terug in het aantal vrije worpen per wedstrijd. Hij mag slechts 4.4 keer een vrije worp nemen gemiddeld per wedstrijd en maakt er 2.5. Dit komt neer op 56 FT%. Voor iemand die het vooral van zijn lay-ups en dunks moet hebben, moet dit beter.


2) DONOVAN MITCHELL [PG, SG] – UTAH JAZZ (4)


GO-TO GUY

De man die de race toch nog spannend lijkt te maken, Donovan Mitchell, blijft iedere maand een beetje beter worden. In tegenstelling tot Simmons is Spida wel een natuurlijke scorer. Hij is de go-to guy van de Jazz die nog volop in de play-off strijd zijn verwikkeld, dankzij hun winningstreak waarin hij historie schreef door de eerste rookie te worden die de leading scorer van een team was tijdens een dergelijke lange reeks.
De twee wedstrijden waarin hij meer dan 40 punten scoorde, geven aan dat hij de beste aanvallende speler is van alle rookies. Met 19.6 punten, 3.5 rebounds en 3.5 assists per wedstrijd is hij een grote man aan het worden in Utah.
Mitchell laat zien geen probleem te hebben met deze rol.
Zo gaat Donovan Mitchell van iemand die eigenlijk niet naar de NBA wilde (hij wilde eigenlijk terug naar Louisville) naar iemand die het Ben Simmons erg moeilijk gaat maken in de race voor ROY en de winnaar van de Dunk Contest. Het kan verkeren.


3) JAYSON TATUM [SF, PF] – BOSTON CELTICS (2)


LICHTE DALING

Hoe Tatum zich het hele seizoen al staande houdt bij een titelkandidaat is toch erg knap. Na het wegvallen van Gordon Hayward moest hij er toch eerder staan dan verwacht (al zullen ze in Boston erg blij zijn dat de All-Star­ break daar is). Nu kan ook Tatum even op adem komen. Hoewel hij nog steeds een efficiënte speler is in het team zien we ook een daling in de statistieken sinds januari.
Waar hij in tot en met december ongeveer 50 FG% noteerde, is dit in januari en februari gedaald naar 42 FG%. Zijn driepunters en het aantal gepakte rebounds laten een zelfde trend zien.
Zijn usage rate is wel gestegen waardoor de vraag rijst of de criticasters niet gelijk gaan krijgen dat hij (nu) alleen een goede schutter is. De Celtics gaan hem nog hard nodig hebben in de play-offs en die rol voor een rookie is bijzonder. In de race voor Rookie of the year lijkt hij helaas definitief te zijn afgehaakt.


4) LAURI MARKKANEN [PF] – CHICAGO BULLS (-)


NIEUWKOMER

Een nieuwkomer ten opzichte van de vorige Rookie Watch. Deze rookie class blijft maar records in de boeken zetten. Zo was Markkanen de snelste speler ooit die de grens van 100 gemaakte driepunters bereikte na slechts 41 wedstrijden. Hiermee verbrak hij het oude record van Damian Lillard, die er 44 wedstrijden voor nodig had. De Fin laat zien dat hij alles in huis heeft wat de moderne forward in zich moet hebben. Hij heeft een goed schot, kan rebounden en is verbazingwekkend atletisch. Dat laatste verwacht je niet als je hem voor de eerste keer ziet. Zo hebben we na Dirk Nowitzki en Kristaps Porzingis weer een Europese forward die furore kan gaan maken in de NBA.


5) DENNIS SMITH Jr. [PG, SG] – DALLAS MAVERICKS (3)


STIJGENDE LIJN

Kyle Kuzma was hem eigenlijk voorbijgestreefd in deze ranking, maar waar Kuzma zijn stats dalende zijn, heeft Dennis Smith Jr. de stijgende lijn weer te pakken. Schieten is nog steeds problematisch getuige zijn 39 FG% en 68 FT% maar met 3.5 rebounds, 5.7 assists, 1.3 steals en 16 punten per wedstrijd sinds januari hebben ze in Dallas weer wat om naar uit te kijken.
Vanwege de stijgende lijn van Smith Jr. krijgt hij net dat voordeel ten opzichte van Kuzma.

BUBBLE BOYS

Kyle Kuzma (Los Angeles Lakers), De’Aaron Fox (Sacramento Kings), Bogdan Bogdanoviç (Sacramento Kings).

Coverfoto: Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen