Prospect Watch 2018: Cincinnati Reds

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de National League Central, bij de Cincinnati Reds.

SNEAKY, MAAR ZORGVULDIG

De Cincinnati Reds doen al een paar jaar niet meer mee in de NL Central. Na play-offplaatsen in 2010 en 2012 en een verloren Wildcardwedstrijd in 2013, is het al vijf jaar tanken en opnieuw opbouwen in Cincy. De eerste paar jaar liep dat niet zo best, maar nu — vijf jaar later — begint zich een sneaky-goed Minor League-systeem af te tekenen.
PROSPECT WATCH 2017: CINCINNATI REDS
Met de promoties van Cody Reed, Amir Garrett, Luis Castillo en Robert Stephenson was er ruimte genoeg voor een aantal nieuwe namen in de lijst. Met een paar uitzonderlijke prestaties in de Minors werd het nog druk aan de onderkant van de lijst. Kunnen de Reds over niet al te lange tijd weer meedoen in de sterke NL Central?

OP HERHALING

Door de vele promoties en talenten in opmars uit de lagere Minors, zien we slechts vier spelers uit de top 10 van vorig jaar terug in de lijst, te beginnen met nummer één Nick Senzel. De derdehonkman bezette ook in 2017 de bovenste trede en heeft niets gedaan om zijn toppositie in twijfel te trekken. De 22-jarige 2016 first round pick (nummer twee overall) splitste zijn seizoen tussen A+ (.305 / .847 OPS) en AA (.340 / .973 OPS). Op het hogere niveau vond hij ook ineens zijn power: 10 homeruns in 209 slagbeurten. Defensief is Senzel ook een geweldenaar, dus dit supertalent zit eraan te komen. 2018 naar Cincinnati?

TYLER, TAYLOR, WINKER, SPY

Ze klinken als een nieuwe John LeCarré-verfilming, maar zijn in werkelijkheid de enige drie andere namen op herhaling: Taylor Trammell (#3), Tyler Mahle (#4) en Jesse Winker (#5) — de ‘spy’ moet je er even zelf bijverzinnen.
Trammell stijgt van plek zeven in 2017 naar de top drie in deze nieuwste editie van de Prospect Watch. De 20-jarige outfielder heeft afgelopen seizoen dan ook niets anders gedaan dan zijn status verhogen. In 491 slagbeurten in Single-A Daytona sloeg de 2016 Draft Pick .281 met 24 doubles, 10 triples, 13 homeruns, 77 RBI’s en 41 (!) steals. Kortom, Trammell is van alle markten thuis en speelt dit seizoen in AA.
Tyler Mahle brak echt door in 2017. Na een sterk 2015 en 2016, deed hij er een schepje bovenop in 2017. In 144.1 Minor League-innings noteerde hij 138 strikeouts en slechts 30 vrije lopen (2.06 ERA) in AA en AAA. Hiermee verdiende hij een call-up naar de Majors die net zo succesvol verliep: vier starts, 20 innings, 14 strikeouts, 2.70 ERA. Mahle wordt een onderdeel van de superjonge Reds-rotation in 2018.
Outfielder Jesse Winker staat al een paar jaar op de lijstjes in Cincy en mocht ook in 2017 debuteren. De lefty swinging slugger verdiende de call-up na .314 (.803 OPS) te hebben geslagen in AAA. Hij bleef nipt onder de rookie-cut-off (121 slagbeurten in de Majors) en sloeg .298 met 7 homeruns in zijn korte tijd in de Majors. Ook hij stroomt in 2018 door naar de Majors.

RECHTERRIJTJE

Op plekken zes tot en met tien vinden we uitsluitend debutanten in de Prospect Watch, te beginnen met Shed Long (alweer zo’n geweldige naam waar de Reds er wel meer van hebben). Long is een infielder die afgelopen seizoen echt doorbrak. Tussen A+ en AA sloeg hij .281 met 16 homeruns en negen steals. Als linkshandige tweedehonkman met power, is er vast wel een rol te vinden voor de 22-jarige. Mocht er dit jaar noodzaak voor een speler op die positie zijn, kan Long zomaar opgeroepen worden.
Catcher Tyler Stephenson is al een paar jaar een gehypte catcher, maar blessures hebben hem van het veld gehouden. Ook in 2017 kreeg hij slechts 295 slagbeurten in Single-A (.278, zes homeruns). Hij moet het nog een keer laten zien in 2018.
Tony Santillan kwam een beetje uit het niets, maar als je als 20-jarige 128 strikeouts in 128 innings gooit in Single-A, doe je iets goed. Met een fastball die de 100 mph aan kan tikken en een vernietigende slider, is de Texaan een interessante werper.

Tony Santillan in Single-A (Dayton Dragons)

Blijven over Jose Siri en Jeter Downs. Siri kwam afgelopen seizoen in het nieuws door zijn 39-game hit streak, maar los daarvan draaide hij gewoon een solide Single-A-seizoen: .293, 24 doubles, 11 triples, 24 homeruns, 46 gestolen honken (!). Kan hij dit in Double-A ook, ligt de weg naar de Majors open.
Downs is een draftproduct uit de eerste ronde in 2017, die in een verkort seizoen in Rookie Ball als 19-jarige prima voor de dag kwam: .267/.370/.424, 6 homeruns, 8 steals. De kortestop is nog wat ruw langs de randjes, maar kan rustig toegroeien naar een volgend seizoen.

CONCLUSIE

Sneaky, die Reds. Under the radar een beetje bouwen aan een heel vermakelijk Minor League-systeem en zelfs als de eerste groep promovendi klaarstaat voor de Majors, staat de volgende groep al klaar om hun plek in te nemen. Als de Reds blijven ontwikkelen zoals het moet, kan er wel eens nóg meer spanning in de NL Central komen

HOUD IN DE GATEN

Rookie Davis (RHP), Stuart Fairchild (OF), Aristides Aquino (OF), Vladimir Gutierrez (RHP), Jimmy Herget (RHP).

Cover photo: Steve Mitchell/USA TODAY Sports


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen