NBA Rookie of the Year: tweestrijd in Philly

embiid
Het seizoen zit er bijna op en wordt er al druk gespeculeerd over de verschillende awards in de NBA. Onlangs schreef Justin Kevenaar over twee topfavorieten voor de MVP-titel. Vandaag is het de beurt aan de rookies in de NBA. Al jaren richt Philadelphia zich op talent om zo de weg naar boven te vinden. Met Ben Simmons haalde het aan het begin van het seizoen een mogelijke ROY binnen de gelederen, maar hij kwam het gehele seizoen niet in actie door een blessure. Toch zijn er twee andere spelers van de 76’ers die met de titel aan de haal kunnen gaan.
Joël Embiid
In de minuten en wedstrijden dat hij aanwezig was, ging het bloed van elke Philadelphia 76ers-fan harder stromen en kwam de droom om weer een keer de play-offs te halen weer opbloeien. Geheel terecht. Embiid zorgde voor het spelplezier bij de 76ers. Iets wat allang verdwenen was uit Wells Fargo Center. Zelfs de fans scandeerden hoopvol de woorden ‘Trust The Process‘ na een sterk debuut van de sterke center tegen Oklahoma City Thunder, na twee jaar blessureleed. Niet wetende dat dit het begin was van een sterk, maar te kort eerste seizoen.

In 31 wedstrijden, waarin hij ook had te maken met een restrictie aan minuten, kwam Embiid gemiddeld uit op 20.2 punten, 7.8 rebounds, 2.5 blocks en 2.1 assists per wedstrijd. Het enige probleem waar de man uit Kameroen tegen aanloopt is het lage aantal wedstrijden. 37% van de wedstrijden spelen is over het algemeen niet genoeg om in aanmerking te komen voor de titel, maar zijn prestatie op en uit het veld is wellicht bijzonder genoeg om Embiid toch als ROY door het leven te laten gaan. Vooralsnog zal Joël Embiid zich gewoon moeten voorstellen als de center van Philadelphia tegenover zijn crush, zangeres Rihanna.
Dario Saric
Als ze de befaamde tekst van Sam Hinkie ‘Trust The Process‘ niet scanderen als Embiid aan de bal is, dan kunnen ze dat altijd nog doen voor Dario Saric. De Kroaat werd ook in 2014 gedraft (destijds door Orlando Magic), maar verbleef de jaren daarna in Europa. De contractrechten van Saric gingen uiteindelijk naar Philadelphia en zodoende kan hij in zijn eerste seizoen schitteren aan de oostkust.
Sinds de blessure van Embiid, die het einde van het seizoen betekende voor de center, kwam forward Saric meer en meer op de voorgrond. Vanaf dat moment scoort hij beduidend beter. De 23-jarige Koraat ging van gemiddeld tien naar zeventien punten en pakte ongeveer twee rebounds meer dan voorheen. Het gaf hem in ieder geval al recht op twee ‘kleine’ prijzen. Hij ontving de titel ‘Rookie of the Month’ in februari en maart.
Brogdon & Hield
Is er dan niemand die het twee mannen uit Philly het moeilijk kan maken? Zeker wel! Eén bevindt zich ook in het oosten. Malcolm Brogdon van de Milwaukee Bucks heeft de kwaliteiten om zich tussen de twee bovenstaande mannen te passen. Echter is de guard bij lange na niet zo constant genoeg als Saric en Embiid dit seizoen. Toch laat hij zich wel zien. Verschillende highlight plays passeerde met Brogdon als hoofdrolspeler. Zo noteerde hij al een triple-double tegen de Chicago Bulls en fungeerde de grote Irving en James als figurant bij twee sterke dunks.

In zijn eerste seizoen heeft Buddy Hield al twee teams achter de rug. Hij begon bij de New Orleans Pelicans, maar verruilde de Pelikanen voor de Koningen uit Sacremento. Kort daarvoor sloeg hij nog degene waarvoor hij werd getrade, DeMarcus Cousins, tijdens een wedstrijd in zijn edele delen. Het is maar goed dat ze niet samen spelen in New Orleans. Bij zijn nieuwe ploeg wordt Buddy Hield meer betrokken bij de aanval en is er geen ‘play to-speler’ als Anthony Davis. Dat gaf hem de laatste maand meer ruimte om zijn kwaliteiten te tonen, maar het zal net te kort zijn om de ROY-titel binnen te slepen.

Conclusie
Philadelphia mag zich op gaan maken voor een prijs dit seizoen. Daar heeft het in ieder geval alle schijn van. Normaal is het een individuele prijs, maar de NBA zou de prijs aan de organisatie moeten geven om zowel Saric en Embiid te eren voor hun prestaties. Zodoende blijft er geen discussie over welke van de twee de prijs nou het meest verdiende.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen