NBA Recap: Golden State heerst, boe-geroep in Houston


Amper twee dagen nadat de Warriors (39-4) een pak slaag verkochten aan de Cavs, sloot Golden State vannacht hun roadtrip af door alweer een scalp te pakken in de wedstrijd tegen de Bulls (24-17). In Chicago werd het 125-94.
Coach Luke Walton zag zijn ploeg met een 34-18 uit de startblokken schieten en die voorsprong kwam amper in het gedrang in het verdere verloop van het duel. De ongeïnspireerde Bulls konden wel op een puike prestatie van Derrick Rose (29 PTS, 12-22 FG) rekenen, maar het overduidelijke gebrek aan motivatie en de energie die de geblesseerde Noah dag in dag uit weet te brengen, resulteerde woensdagnacht in een pandoering van jewelste tegen de regerende kampioenen.


De Dubs staan intussen bekend om hun furieuze tussensprintjes, vaak gedirigeerd door een bombardement aan driepunters. Sommige tegenstanders hebben de pech om het slachtoffer te worden van een spurt die vier kwarten aanhoudt. Hoewel de Warriors gisteren uitstekend waren, leek het momentum (heel eventjes) toch te kantelen in het derde kwart.
Draymond Green moest de wedstrijd verlaten nadat hij een (onopzettelijke) slag op zijn oogkas kreeg te verduren in een low-post duel met Taj Gibson. Jimmy Butler ontwaakte uit stand-by modus en maakte 15 van zijn 23 punten in het derde, en Golden State zag zijn voorsprong van 21 punten verdunnen tot 11. Dat bleek het signaal voor Steph Curry (25 PTS, 11 AST, 7 REB) en co om weer een extra tandje bij te steken en de kloof weer uit te bouwen tot 24 punten met een hele resem highlight plays.

Fred Hoibergs team beleefde daarom een vreselijke avond en moest simpelweg de wet van de sterkste ondergaan tegen de Warriors. Met de rampzalige productie van Gasol en Gibson (samen 5 PTS, 2-14 FG) lijkt de tijd toch rijp om Bobby Portis (16 PTS, 7-14 FGS, 8 REB) meer minuten te geven en hem zo doorheen de rookie wall te loodsen. Golden State zet met twee monsterprestaties hun historische kampioenencampagne nog wat kracht bij en kijken alvast uit naar de topper tegen de San Antonio Spurs op 21 januari.


Anti-basketbal in Houston
In een wedstrijd waarin er eigenlijk amper gebasketbald werd kregen de Houston Rockets het deksel op de neus en werd er thuis verdiend verloren van de Detroit Pistons: 123-114.

Interim-coach JB Bickerstaff moet na het uitvallen van zijn starting center (in de eerste minuut van de wedstrijd) alle moed verloren hebben, want wat volgde deed menig NBA-fan de wenkbrauwen fronsen. Aangezien de Rockets halverwege 56-47 in het krijt stonden en niet meer op de diensten van Dwight Howard konden rekenen, hanteerden ze de befaamde Hack-A-Shaq tactiek. Het startsignaal van een verder miserabele avond die absoluut geen reclame voor de sport was.
Ondanks de bizarre Hack-A-Dre strategie en een James Harden triple-double (33 PTS, 17 REB, 14 AST), een NBA-record van 23 (!) gemiste vrijworpen door Andre Drummond (13-36 FTS, 17 PTS, 11 REB) en 59 vrije worpen in totaal voor de Pistons, kwamen de Rockets uiteindelijk toch te kort voor de overwinning. Buiten Drummond waren het Kentavious Caldwell-Pope en Marcus Morris die beiden met 22 punten eindigden en zo hun steentje bijdroegen aan de W in Houston.
Ter ondersteuning van het belachelijke karakter van de strategie van de Rockets: hier zien we sophomore KJ McDaniels vijf opzettelijke fouten begaan in welgeteld negen seconden:

De controversiële tactiek leek aanvankelijk nog vruchten af te werpen doordat Drummond de gemiste vrijworpen bleef opstapelen en Houston daarvan profiteerde om de kloof te dichten in het derde kwart. Detroit coach Stan Van Gundy greep in en gooide back-up center Aron Baynes in de strijd in de plaats van de geplaagde Drummond. De regen aan opzettelijke fouten werd zo een halt toegeroepen met iets meer dan negen minuten te gaan in het derde kwart, en de Rockets konden de totaal ontregelde Pistons (even) op achterstand zetten.
De Motor City boys wisten dit met een 8-0 tussenspurt nog recht te zetten voor het einde van het derde kwart en zetten bij aanvang van het slotkwart nog eens een 12-0 neer om de Rockets definitief af te slaan. Mede dankzij een 10-18 FG vierde kwart, wisten de Pistons aan 48% FG af te werken in een match waar er helemaal geen ritme zat. Bickerstaff’s tactisch plan doet het debat rond de opzettelijke fouten weer opflakkeren want het lijkt stilaan haast ondenkbaar dat Adam Silver en de NBA de fans dit wil blijven voorschotelen.
Grote vraag blijft: moeten de regels worden aangepast of moeten bigs gewoon leren hun vrije worpen te verzilveren?


Score Sheet:
Philadelphia 76ers @ Orlando Magic: 96-87
Miami Heat @ Washington Wizards: 87-106
Cleveland Cavaliers @ Brooklyn Nets: 91-78
Utah Jazz @ New York Knicks: 111-118
Boston Celtics @ Toronto Raptors: 109-115
Golden State Warriors @ Chicago Bulls: 125-94
Detroit Pistons @ Houston Rockets: 123-114
Charlotte Hornets @ Oklahoma City Thunder: 95-109
Minnesota Timberwolves @ Dallas Mavericks: 94-106
Sacramento Kings @ Los Angeles Lakers: 112-93
Atlanta Hawks @ Portland Trailblazers: 104-98
Foto: Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen