NBA Recap: derde nederlaag Warriors, Hornets stoppen verliesreeks

Dat de Golden State Warriors (36-3) aan een historisch seizoen bezig zijn is ondertussen in elke uithoek van de wereld bekend. In hun missie om het 72-10 record van de Chicago Bulls te verscherpen worden de Dubs af en toe toch wel eens betrapt op een schoondheidsfoutje hier en daar. Zo werd afgelopen nacht bijvoorbeeld onverwachts verloren van de Denver Nuggets (15-24) met 112-110.

Nou ja, ‘onverwachts’.. De Warriors lieten de laatste weken net iets te vaak een nonchalante indruk achter en de blessures en (mentale) vermoeidheid spelen natuurlijk ook een cruciale factor. Zo kreeg Draymond Green rust van Coach Luke Walton en mag hij het komende duel ook een snipperdag gebruiken om verder te herstellen. Zonder Green, maar wel met Harrison Barnes (18 PTS, 7-17 FG), zagen de Warriors de Nuggets sterk beginnen aan de wedstrijd.
Hoewel de Nuggets het eerste kwart voor hun rekening namen was het Golden State dat het tweede kwart naar zich toe trok en de kloof tot één punt bij de rust wist te verkleinen: 54-55. Voor Denver was Danilo Gallinari van goudwaarde met vijftien punten in de eerste helft. Hij zou de wedstrijd eindigen met 28 punten (17-19 FTS!) en vijf rebounds.

Het derde kwart gingen Curry en co nog wel door op hetzelfde elan maar het waren de Nuggets die met een 19-5 tussensprint in de laatste zes minuten van het derde kwart uiteindelijk met een voorsprong van tien punten het slotkwart ingingen. De energie die Green elke wedstrijd, zonder uitzondering, weet te brengen werd duidelijk gevoeld door de Warriors. Zoals menig Denver fan zonder twijfel vreesde was het Chef Curry die in de slotperiode het heft in eigen handen nam en zijn team naar de W wilde sleuren.
De MVP ging, haast traditiegetrouw, helemaal los en scoorde 20 punten in het slotkwart. Met nog 37 seconden te gaan hadden Warriors de Nuggets daar waar ze ze wilden: met een 109-107 tussenstand en de bal in de handen van Curry (38 PTS, 9 AST, 8 TO!) konden ze gelijkmaken of een voorpsrong nemen. Curry verloor de controle over de bal en de Nuggets profiteerden met twee freethrows. Klay Thompson (17 PTS, 7-13 FG) wist nog een clutch driepunter te scoren maar na een zoveelste Gallinari vrijworp, miste Thompson de potentiele game-winner. Voor de Dubs een derde nederlaag na een ietwat slordigere periode, voor de Nuggets ongetwijfeld nu al het hoogtepunt van het seizoen.

Totale off-day Atlanta
Wie dacht dat de Atlanta Hawks (23-16), na de overwinning zaterdagavond tegen de tweede gerangschikte Bulls uit de Eastern Conference, eindelijk eens consequent op niveau zouden beginnen te spelen, kwam al snel bedrogen uit: een zware 107-84 nederlaag in Charlotte (18-20).
De Hawks verliezen hun zestiende wedstrijd van het seizoen, zeven daarvan tegen teams met een losing record. In de imponerende overwinning op Chicago afgelopen zaterdag was All-Star Al Horford nog goed voor 33 punten, maar vannacht wist de getalenteerde center tegen de Hornets amper twee miezerige puntjes en twee rebounds te noteren. Die rampzalige offensieve productie was Horford’s slechtste statline (1-4 FG, 2 REB, 4 TO) sinds de lente van 2011, toevallig (of niet?) tegen diezelfde Hornets.

Daar waar de Hawks met wat positief momentum naar vannacht konden toeleven, zat dat volledig anders voor de ondermaats presterende Hornets. Michael Jordan’s team verloor maar liefst zeven opeenvolgende wedstrijden, mede door blessures van Michael Kidd-Gilchrist en center Al Jefferson, maar die neerwaartse spiraal leek vannacht doorbroken te zijn met een puike wedstrijd waarin Charlotte van het begin tot het einde wist te domineren.
De collectieve off-day voor coach Mike Budenholzer zijn troepen was te bemerken in de boxscore: Paul Millsap was de enige Hawk met dubbele cijfers in punten. Kyle Korver (2-6 FGS) probeerde zonder al te veel resultaat zijn dusver matige seizoen nieuw leven in te schieten, terwijl Jeff Teague (9 PTS, 3-10 FGS, 2 AST) nogmaals een onopvallende en ietwat onproductieve avond beleefde.

De Hawks konden welgeteld éénmaal de leiding nemen en dat was toen Millsap de score opende met nog 11:33 te gaan in het eerste kwart. Met een wederom sterk spelende Kemba Walker (23 PTS, 5 AST, 3 STL), tien dimes van Nicolas Batum en mooie bijdrages van zowel Jeremy Lin als Cody Zeller stonden de Hornets bij de rust een tiental punten voor: 36-45. In het derde kwart bouwden ze de voorsprong uit tot 22 punten en uiteindelijk 35 in het slotkwart, waardoor coach Steve Clifford zijn bank vijf minuten voor het eindsignaal nog eens wat garbage time kon gunnen.