NBA Recap: Curry overdondert OKC, Spurs baas in Houston

curry
Stephen Curry heeft vannacht eens te meer laten zien waarom hij de beste NBA-speler is van het moment. Vooral dankzij zijn weergaloze scores en twaalf (!) driepunters wonnen zijn Golden State Warriors in overtime van Oklahoma City Thunder. In de Chesapeake Arena werd het 121-118.

Lange tijd leek het erop alsof Oklahoma City zou gaan zegevieren tegen de regerend kampioen. De Warriors kwamen al snel in de wedstrijd op tien punten achterstand te staan, en moesten een eindsprint inzetten om extra tijd af te dwingen. Sterker nog: met slechts 14,5 seconden op de klok stond OKC nog een relatief veilige marge van vier punten voor.
Nadat Klay Thompson de achterstand voor Golden State tot twee punten had verkleind, zette de ploeg na de inbound pass gelijk druk op Kevin Durant. Normaal gesproken geen probleem, want de Thunder hadden nog een time-out over. Die werd om onverklaarbare redenen niet gebruikt door coach Billy Donovan, Durant gooide de bal wild weg waardoor Golden State kon onderscheppen – en via ijskoude vrije worpen van Andre Iguodala overtime kon afdwingen.

Toen begon de Curry-show pas daadwerkelijk en bleken zijn dishes net te heet voor Oklahoma. In de reguliere speeltijd had Chef Curry al 34 punten in het netje laten ploffen, maar in de extra tijd voegde hij daar nog 13 punten aan toe, waardoor hij eindigde met 46 punten.
Zeker de laatste driepunter van Steph was van een krankzinnig niveau. De Warriors hadden een time-out, konden dus nog een speciale spelsituatie uittekenen om de winnende punten binnen te schieten, maar dat was kennelijk niet nodig. De bal ging naar Curry, en van een onmogelijke afstand schoot laatstgenoemde zijn twaalfde driepunter én de winnende basket van de wedstrijd raak.

Oklahoma City bleef vanzelfsprekend ontgoocheld achter. Kevin Durant, aan de zijde van de Thunder de absolute uitblinker met 37 punten, 12 rebounds, 5 assists en 2 blocks, kon niet anders dan stamelen dat Stephen Curry “de nodige ballen raak had geschoten”. Je zou het de understatement van de eeuw kunnen noemen.
Het driepuntenbombardement van Curry verdiende namelijk meer lof. Niet alleen evenaarde hij het NBA-record van twaalf, dat hij nu deelt met Kobe Bryant en Donyell Marshall, maar ook heeft hij met nog dertig wedstrijden te gaan zijn eigen seizoensrecord aan driepunters gebroken. Het oude record stond op 286, Curry heeft er nu al 288 gemaakt in seizoen 2015/2016.
curryshooting
Niet alleen dat, Golden State is de snelste ploeg ooit om een plek in de play-offs te behalen. De regerend kampioen van de NBA had er slechts 52 wedstrijden voor nodig. Het enige wat het team onder leiding van coach Steve Kerr nu te doen staat is de Chicago Bulls uit de boeken spelen.
Spurs vernederen Rockets in eigen huis
De donkere wolken pakken zich samen boven Houston. De ploeg van coach J.B. Bickerstaff, afgelopen jaar nog in de Western Conference Finals, ging voor de vijfde keer in zeven wedstrijden onderuit. In het Texaanse onderonsje tegen de San Antonio Spurs werd het 104-94, maar de uitslag had veel afgetekender kunnen zijn.

In het eerste kwart scoorden de Spurs namelijk vijftien punten meer dan de Rockets. Veteraan Tim Duncan kon bovendien een lange neus maken naar James Harden, doordat laatstgenoemde het lijdend voorwerp was van de 3.000e block van The Big Fundamental. Het was overigens zijn enige echte wapenfeit in de wedstrijd.
De honneurs gingen bij de Spurs namelijk naar Kawhi Leonard (27 punten) en LaMarcus Aldridge (26 punten, 16 rebounds). Aan de kant van de Rockets had James Harden weliswaar 27 punten, maar tegelijkertijd ondernam hij ook 25 schotpogingen. Ter vergelijking: Corey Brewer en Jason Terry hadden allebei ‘slechts’ vijftien punten, maar deden dat een stuk efficiënter dan Harden.

De Spurs kwamen dankzij de overwinning op vijftig zeges dit seizoen. Het is al het zeventiende seizoen op rij dat San Antonio vijftig overwinningen of meer behaald, waarmee ze nogmaals onderstrepen wat voor dynastie er in Texas is opgericht. En Houston? Dat staat op het moment achtste. En moet vrezen voor de play-offs.
Score Sheet
Miami Heat @ Boston Celtics: 89-101
Minnesota Timberwolves @ New Orleans Pelicans: 112-110
Portland Trail Blazers @ Chicago Bulls: 103-95
San Antonio Spurs @ Houston Rockets: 104-94
Detroit Pistons @ Milwaukee Bucks: 102-91
Golden State Warriors @ Oklahoma City Thunder: 121-118 (OT)
Memphis Grizzlies @ Phoenix Suns: 106-111
Brooklyn Nets @ Utah Jazz: 98-96
Foto: Getty Images

 1. Toch even wat kleine kanttekeningen:
  “In de reguliere speeltijd had Chef Curry al 34 punten in het netje laten ploffen, maar in de extra tijd voegde hij daar nog 13 punten aan toe, waardoor hij eindigde met 46 punten.”
  34+13=47
  “Niet alleen dat, Golden State is de snelste ploeg ooit om een plek in de play-offs te behalen. De regerend kampioen van de NBA had er slechts 52 wedstrijden voor nodig.”
  Bijna, ze hadden er 52 wins maar in totaal 57 wedstrijden voor nodig.
  Hoe dan ook, geweldige prestatie van Curry, en daar ging het om natuurlijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen