NBA Recap: Kyrie klaart de klus, Knicks bouwen momentum


Onder leiding van een secure Lebron James en een ontketende Kyrie Irving behaalden de Cleveland Cavaliers hun 24e overwinning tegen de Washington Wizards.
Op 1 december stonden de twee teams al een keertje tegenover elkaar in het enige thuisverlies voor de Cavs dit seizoen, mede door assist-machine John Wall die toen zijn Player of the Month campagne ijzersterk wist te beginnen. Coach Blatt’s manschappen moesten het toen nog stellen zonder de geblesseerde Irving, die zijn zevende wedstrijd speelde sinds zijn terugkeer na de geslaagde knieoperatie. Gisterennacht vond de tweede Cleveland-Washington matchup plaats in het Verizon Center, maar in tegenstelling tot de eerste wedstrijd waren het nu de Wizards die vooral geplaagd waren door een resem blessures.
De aanwezigheid van Kyrie Irving maakte wel degelijk het verschil. Cleveland kapitein, Lebron James, scoorde 34 punten, greep 10 rebounds en was doorheen de eerste drie kwarten een ware kwelling voor de Wizard defense, maar het was Kyrie die zijn duivels ontbond en de show stal in het vierde kwart. In het slotkwart pakte de kwieke spelverdeler uit met 21 punten, waaronder tien opeenvolgend, en legde hij de wedstrijd in een beslissende plooi in het voordeel van de Cavaliers.


Voor de Wizards nam John Wall twintig punten voor zijn rekening (8-19 FGs, 12 AST, 7 TOs) en scoorden de andere starters ook allemaal double-digits. Bij halftime zag het er voor de speler van de maand december anders wel best pover uit: één punt en 6 turnovers. Ondanks een overigens sterke offensieve wedstrijd kwamen de Wizards duidelijk tekort op defensief vlak. Coach Wittman’s tactiek om Cleveland’s offense te bestrijden door alle PnR situaties te switchen kwam sterke één tegen één spelers als Lebron, Irvin and JR Smith (25 punten, 10-16 FGs) natuurlijk alleen maar ten goede.

De Cavs zijn ondertussen 4-0 met Irving, Smith, Lebron, Love en Thompson in de basisvijf en door acht van de laatste tien duels te winnen staan ze aan de leiding in de Eastern Conference met een record van 24-9. De Wizards daarentegen moeten met hun record van 15-18 nog aardig aan de slag, maar gezien de teams in de Eastern Conference zodanig dicht bij elkaar liggen blijft alles mogelijk.

Efficiente Knicks verslaan Heat
De Knicks speelden woensdagnacht uit tegen de Miami heat van Dwayne Wade en Chris Bosh. In de American Airlines Arena zette Coach Fisher’s team het positieve momentum van twee indrukwekkende overwinningen tegen de stugge Hawks door met opnieuw een zeer puike prestatie: 98-90 winst in Miami.


Daar waar de New York Knicks vorig jaar in het ganse seizoen 2014-2015 amper zeventien overwinningen wisten te boeken, hebben ze de kaap van achttien W’s reeds in de eerste week van het nieuwe kalenderjaar behaald. De manier waarop de drie laatste overwinningen werden binnengehaald belooft veel goeds voor de Knicks fans, die het al jaren zonder play-off basketball moeten stellen.
Woensdagnacht combineerden Carmelo Anthony (25 punten, 9-12 FG ) en Robin Lopez (19 punten, 9-12 FG) voor 44 punten aan een hyper-efficiënt 75% FG percentage. Bij de vorige twee ontmoetingen tussen de twee teams, eerder dit seizoen, kregen Carmelo en co nog zwaar klop van de Heat, maar dat liep woensdag volledig anders. De Knicks speelden eerder op de week tweemaal tegen het defensief sterke Atlanta, en moet daardoor wat vertrouwen in zijn offense hebben gevonden aangezien ze het tegen Miami – eveneens een goed verdedigende ploeg – wederom uitstekend deden.

Terwijl de ploeg uit New York zeer doeltreffend was in offense, was Miami dat veel minder. Van achter de driepuntlijn schoot de Miami Heat een erbarmelijke twee op zeventien en duurde het tot een drietal minuten van het eindsignaal vooraleer Chris Bosh (28 punten, 12-22 FG, 5 rebounds) uiteindelijk toch een driepunter wist te scoren. Ondanks enkele Heat runs wisten de Knicks de leiding doorheen de gehele tweede helft te behouden en kwam de Heat zelfs niet dichter dan zeven punten. De contributies van Wade (18 punten, 6 assists) en Whiteside (8 punten, 8 rebounds) volstonden dus niet om de Knicks van de overwinning te houden.

Voor Miami, derde in de Eastern Conference, staat er een zeer moeilijk schema voor de deur met maar liefst veertien van de volgende zestien wedstrijden buitenshuis. De Knicks proberen hun win streak tot vier te verlengen maar dan moeten ze vrijdag wel gaan stunten uit bij de bijstersterkte San Antonio Spurs.
Score Sheet:
New York Knicks @ Miami Heat: 98-90
Indiana Pacers @ Orlando Magic: 95-86
Cleveland Cavaliers @ Washington Wizards: 121-115
Detroit Pistons @ Boston Celtics: 99-94
Toronto Raptors @ Brooklyn Nets: 91-74
Denver Nuggets @ Minnesota Timberwolves: 78-74
Dallas Mavericks @ New Orleans Pelicans: 100-91
Utah Jazz @ San Antonio Spurs: 98-123
Charlotte Hornets @ Phoenix Suns: 102-111
Memphis Grizzlies @ Oklahoma City Thunder: 94-112
Los Angeles Clippers @ Portland Trailblazers: 109-98
Foto: Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen