NBA Playoffs Update #20 – Pelicans en Rockets brengen series op 2-1

De eerste stappen naar de NBA Finals zijn gezet. We zetten dagelijks de hoogtepunten van de NBA Playoffs even voor je op een rijtje, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

PELICANS OVERTUIGEND NAAR THUISZEGE TEGEN WARRIORS

DE HEADLINES

Na twee overwinningen van de Warriors in Californië was het nu de beurt aan de Pelicans om in eigen huis de serie weer spannend te maken. Vanaf het einde van het eerste kwart wisten de Pelicans de leiding te pakken. Dit resulteerde in een 119-110 overwinning voor de thuisploeg, hetgeen de series op 2-1 brengt.
Beide teams begonnen aanvallend matig aan het duel. Het waren de Pelicans die aan het einde van het eerste kwart als eerst hun ritme wisten te vinden. Met een 30-21 voorsprong gingen de Pelicans het tweede kwart in. De Warriors wisten in de tweede kwart het gat met drie punten te verkleinen. Toch hadden de Warriors nog steeds een 56-62 achterstand toen ze na 24 minuten de kleedkamers opzochten.
Vervolgens vlogen de Pelicans uit de startblokken in de tweede helft. Met een 19-30 derde kwart bedroeg de voorsprong van de Pelicans plotseling 17 punten (75-92 na derde kwart). Deze voorsprong zou niet meer uit handen gegeven worden in het vierde kwart. Toen de wedstrijd voorbij was, was het gat zelfs gegroeid naar 19 punten in het voordeel van de Pelicans. De grootste oorzaak van deze overwinning was de verdediging van de Pelicans, iets wat we niet vaak gezegd hebben dit jaar. De Warriors schoten namelijk maar 38% van het veld (35-92) en 29% van de driepuntlijn (9-31).

OPVALLENDE WISSEL

Anthony Davis was met 33 punten en 18 rebounds de uitblinker bij de thuisploeg. Hij bleek totaal geen problemen te hebben met de wissel die de Warriors hadden doorgevoerd. JaVale McGee bleek namelijk niet zo succesvol te zijn in het afstoppen van Davis, die 15-27 schoot van het veld. Een verrassende wissel, aangezien Draymond Green dit in de eerste twee wedstrijden meer dan prima deed. Ook Jrue Holiday (21 punten) had een belangrijk aandeel in de zege van de Pelicans.
Rajon Rondo had met 4 punten, 10 rebounds en 21 assist een opvallende statsheet. Playoff Rondo is in ongekende vorm in deze tweede ronde en gooit de ene naar de andere lobpass naar Davis. Zijn leiderschap blijkt tot nu toe van ongekend belang te zijn voor de Pelicans. Bij de Warriors was eigenlijk alleen Klay Thompson op zijn normale niveau met 26 punten en zeven rebounds.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

Wedstrijd vier tussen de Pelicans en de Warriors staat gepland voor zondagavond om 21.30 in New Orleans. Dan zullen de Pelicans proberen op 2-2 te komen. De Warriors zullen op hun beurt proberen met een 3-1 voorsprong terug te gaan naar Oracle Arena.

ROCKETS NEMEN 2-1 VOORSPRONG NA DOMINANTE ZEGE IN UTAH

De Houston Rockets deden er vergeleken met de Pelicans nog een schepje bovenop. In wedstrijd drie tegen de Utah Jazz was het van begin tot het einde complete dominantie. In Utah wisten de bezoekers een 2-1 voorsprong te pakken dankzij een 113-92 overwinning.
Vanaf de eerste minuut was het al raak voor de Rockets. Met een 39-22 eerste kwart deden de Rockets meteen wat ze in de tweede wedstrijd niet deden: schoten maken. De Jazz kon daarentegen amper tot scoren komen, wat zorgde voor een voorsprong van 17 punten. Deze voorsprong werd in het tweede kwart nog even doodleuk uitgebreid met 13 punten. Dankzij een 31-18 tweede kwart was de voorsprong van de Rockets na de eerste helft al 30 punten (70-40).
In de tweede helft zou het niet veel beter worden voor de Jazz. Op een gegeven moment was het gat zelfs bijna 40 punten, ondanks de onvoorwaardelijke steun van het thuispubliek. Deze supporters werden dan ook aan het einde van het derde kwart beloond met een kleine run. Met een achterstand van 28 punten begon de Jazz aan het vierde kwart. Dit gat zou nog wel verkleint worden tot 21 punten, maar verder dan dat kwam de Jazz niet.

SIXTH-MAN

James Harden en Eric Gordon waren de uitblinkers bij de Rockets. Harden wist 25 punten en 12 assist te noteren en schoot 8-17 van het veld. Eric Gordon scoorde vanaf de bank 25 punten en zette zo zijn claim voor sixth man of the year nog even kracht bij.
De Jazz had eigenlijk maar één uitblinker in wedstrijd drie: Royce O’Neale. Met 17 punten (7-10 van het veld) en vijf rebounds was hij het lichtpuntje van een dramatische wedstrijd voor de Jazz. De Rockets schoten namelijk beter van het veld (48% om 41%) en wisten meer assist te noteren (26 om 17). Maar misschien wel de grootste veroorzaker van de nederlaag waren de turnovers. Met 16 turnovers had de Jazz er namelijk negen meer dan de Rockets.

UP NEXT

De vierde wedstrijd van deze serie staat zondagnacht om 02.00 op het programma. De Rockets hebben dan de kans om met een 3-1 voorsprong terug te gaan naar Houston. De Jazz zal de fans niet nog een keer willen teleurstellen. Een overwinning in wedstrijd vier is voor Utah bijna verplicht om deze serie nog in leven te houden.

OVERIG NBA-NIEUWS

FIZDALE VERBINDT ZICH VOOR VIER JAAR AAN DE KNICKS

Na de Grizzlies en de Suns hebben ook de Knicks al tijdens de NBA Play-offs hun nieuwe trainer gevonden. David Fizdale zal de komende vier jaar de trainer zijn van de club uit New York. Fizdale heeft vooral ervaring als assistent-trainer bij onder meer de Golden State Warriors (2003-04), Atlanta Hawks (2004-08) en Miami Heat (2008-16). Met de Heat werd hij in 2012 en 2013 NBA-kampioen. Al deze ervaring mocht hij in 2016 in de praktijk gaan laten zien.
In het seizoen 2016-2017 kreeg hij namelijk voor het eerst een kans als hoofdtrainer bij de Memphis Grizzlies. Hij wist de Grizzlies naar een 43-39 record te leiden en eindigde als zevende in de Western Conference. Het eerste play-off avontuur als hoofdtrainer kwam al snel te einde. In de eerste ronde werd er namelijk verloren van de San Antonio Spurs (4-2). Deze series leverde wel de legendarische woorden ‘Take that for data!’ op. Deze uitspraak was meteen na de eerste geruchten van zijn aanstelling bij de Knicks veel terug te vinden op sociale media.

ONTSLAG

Het afgelopen seizoen was het na 19 wedstrijden al afgelopen voor Fizdale. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor een 7-12 start. De eerste elf duels ging het prima met de Grizzlies (7-4), maar daarna kwam er een reeks van acht nederlagen op rij. Dit bleek uiteindelijk de oorzaak te zijn van het ontslag van Fizdale. Veel beter zou het niet gaan met de Grizzlies, want het seizoen werd met een 22-60 record afgesloten. Nu krijgt Fizdale dus de kans om zich te laten zien bij de Knicks. In New York wacht hem een grote uitdaging. De Knicks hebben namelijk sinds 2012-13 de play-offs niet meer gehaald en de fans in New York hunkeren naar succes.

BECKY HAMMON MOGELIJK EERSTE VROUWELIJKE NBA-TRAINER

Ook de Milwaukee Bucks zijn druk bezig met het vinden van een trainer voor het komende seizoen. Het zou zelfs een trainster kunnen worden. De Bucks hebben namelijk Becky Hammon als eerste vrouw ooit uitgenodigd voor een interview. Becky Hammon speelde zelf basketbal van 1999 tot 2012 in onder meer Rusland, Spanje, Duitsland en Zuid-Amerika. Ook kwam ze van 2007 tot 2014 in actie voor de San Antonio Stars.

Ze was een 6-time WNBA All-Star, zag haar rugnummer (25) retired worden door de Stars en wist nationaal kampioen te worden van Spanje met Ros Casares Valencia. Sinds 2014 is zij als assistent-trainer actief bij de San Antoni Spurs, waar ze zelfs een gehele Summer League als hoofdtrainer mocht fungeren. Na de eerste vrouwelijke trainster in de Summer League en de eerste vrouwelijke Assistent-Trainster in de NBA te zijn, kan ze dus nu ook de eerste vrouwelijke trainster in de NBA worden.
Na het vertrek van Kidd en de uitschakeling in de eerste ronde van de Play-offs zijn de Bucks al druk bezig met een nieuwe trainer. Er worden maar liefs vier mensen van de Spurs geïnterviewd de komende dagen. Naast Hammon mogen ook James Borrego, Ettore Messina en Monty Williams hopen op een kans bij de Bucks.

(Cover Photo: Sean Gardner/Getty Images)