Dutch Watch: Albies draagt Baby Braves, Profar productief

Ook dit seizoen is het Koninkrijk der Nederlanden weer goed vertegenwoordigd in de MLB. De spelers zijn ook bepaald geen veldvulling, dus verdienen ze hun eigen plekje bij SportAmerika. In de Dutch Watch bespreken we wekelijks het wel en wee van ‘onze jongens’ in de majors.

Voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves stond deze week de belangrijke serie tegen de New York Mets op het menu. De koploper in de NL East tegen de directe concurrent. De Mets maakten de afgelopen dagen hardhandig kennis met deze Baby Braves. Het jonge keurkorps van manager Brian Snitker pakte de bezem en veegde de tegenstander van het veld. De Braves hebben de leiding overgenomen in de NL East en de Nederlandse tweedehonkman speelde een belangrijke rol. Met name in de derde wedstrijd.
Toen Ozzie Albies vorig jaar debuteerde, werd er al het nodige verwacht van de kleine infielder. Na 57 wedstrijden stonden er 62 hits, 28 RBIs en zes homeruns achter zijn naam. Het lopende seizoen is een maand oud en onze landgenoot is nu al bezig deze cijfers te verpletteren. Aan slag is Albies een plaag voor de vijandelijke pitchers. In slechts acht van de 30 wedstrijden wist hij geen hit te produceren. Ook in de serie tegen de Mets liet de tweedehonkman zijn knuppel weer spreken.


Afgelopen dinsdag liep Ozzie Albies in de eerste inning het eerste punt namens Atlanta over de thuisplaat. Dat er voor de Braves nog veel zouden volgen, wist onze landgenoot op dat moment nog niet. Atlanta sloot de inning af met een 3-0 voorsprong. Het bleek maar net genoeg voor de win. Een dag later wonnen de Braves betrekkelijk eenvoudig met 7-0, maar voor Albies was er dit keer geen rol weggelegd. Hoe anders was dat in de derde wedstrijd.

IN DE DUBBELE CIJFERS

De Braves waren al bezig met een strafexpeditie toen in de zevende inning Ozzie Albies, met twee honken bezet, aan slag kwam. Atlanta had op dat moment al een 8-0 voorsprong, maar Albies vond dit nog niet genoeg. Met zijn 10e homerun van het seizoen sloeg de infielder uit Willemstad drie punten binnen. De pas 21-jarige tweedehonkman staat daarmee op 23 RBIs dit seizoen. De Braves wonnen het duel met 11-0. Het enige minpuntje voor Atlanta was dat Julio Teheran in de zevende inning zijn no-hitter in rook zag opgaan.

Xander Bogaerts is terug in de line-up van de Boston Red Sox en dat zal de concurrentie weten ook. De kortestop begon zijn nieuwe werkweek op indrukwekkende wijze. Op een dag dat het vies miezerde in Fenway Park liet onze landgenoot de zon even schijnen. Starter Eduardo Rodriguez zag in de eerste inning al drie spelers van de Kansas City Royals over de thuisplaat komen. Met één klap hielp Bogaerts zijn pitcher uit de problemen. Met de honken bezet ramde hij de bal over The Green Monster voor zijn derde homerun van dit seizoen.


Het was voor de Red Sox een teken eens goed van zich af te bijten. De thuisploeg wist de wedstrijd te kantelen en stapte met een 10-6 overwinning van het veld. De Royals namen revanche in de tweede wedstrijd van deze serie. De wereldkampioen van 2015 had daar wel 13 innings voor nodig. De knuppel van Bogaerts deed er dit keer het zwijgen toe. Afgelopen woensdag kwam X-Man tot één honkslag, maar dit viel in het niet bij de prestatie van ploeggenoot Mookie Betts. Met drie homeruns leidde de outfielder zijn BoSox naar een 5-4 overwinning.

ONDERUIT TEGEN LANDGENOOT

In een Nederlands onderonsje moesten Bogaerts en de Red Sox donderdag hun meerdere erkennen in de Texas Rangers van Jurickson Profar. Xander Bogaerts sloeg tegen Rangers-starter Mike Minor zijn negende doublevan het seizoen, maar het hielp de Red Sox niets. Boston verloor met 11-5 en Tzu-Wei Lin kwam in de achtste inning in het veld voor Bogaerts. Na de 17-2 start van dit seizoen hebben de Red Sox wat ingeleverd. Van de volgende 12 duels gingen er 7 verloren en de voorsprong op de Yankees in de AL East is nog maar één gewonnen wedstrijd.

Maandag werd een dag met twee gezichten voor Didi Gregorius. De Amsterdammer werd verkozen tot American League Player of the Week. Het is de eerste keer in zijn loopbaan dat deze eer aan hem te beurt valt. Met zulke cijfers kon het natuurlijk ook niet anders. Met vier homeruns en 12 RBIs tussen 23 april en 29 april mag je best thuiskomen. Toch eindigde deze dag teleurstellend. De New York Yankees verloren met 2-1 van de Houston Astros. Gregorius kwam vier keer aan slag en werd drie keer met drie slag terug naar de dug-out gestuurd.

DIDI PAKT DRAAD WEER OP

In de dagen die volgden herpakten de Yankees zich. Dinsdag werd de titelverdediger met 4-0 verslagen door Gregorius en de zijnen. In de negende inning, bij een 0-0 stand, kwam de Amsterdammer door met een double. Het stelde Aaron Judge in staat het derde honk te bereiken. Dankzij een homerun van Gary Sanchez konden de twee Yankees richting de thuisplaat. De 4-0 eindstand van dinsdag kwam ook woensdag op het bord te staan. Na een single in de eerste inning werd Gregorius door Giancarlo Stanton binnengeslagen.
Didi Gregorius is inmiddels weer bezig aan een mooie hitting streak. In de derde inning sloeg de kortestop zijn 10e double van dit seizoen. Een honkslag van Neil Walker was genoeg om de international te laten scoren. Voor de derde dag op rij wonnen de New York Yankees van de Houston Astros. Dit keer met 6-5. Sinds 21 april verschenen The Bronx Bombers 13 keer op het veld en slechts één keer werd verloren. Door deze indrukwekkende opmars is de jacht op de aartsrivaal uit Boston serieus geopend. De achterstand op de koploper in de AL East is nog maar één gewonnen duel.

Het was een slechte week voor de Los Angeles Dodgers en hun achterban. Eerder deze week kwam het slechte nieuws over Corey Seager naar buiten. De kortestop had al enige tijd last van zijn elleboog en moet een Tommy John surgery ondergaan. Het betekent dat Seager klaar is dit seizoen. Zonder hun vaste kortestop wonnen de Dodgers deze week twee keer van de Arizona Diamondbacks. Ze schoten er niet al te veel mee op, want ook de D-backs wonnen twee van de vier duels. De ploeg van Kenley Jansen bivakkeert daardoor nog altijd op de vierde plaats in de NL West op zeven gewonnen wedstrijden van Arizona.

SAVES BEGINNEN TE KOMEN

De Nederlandse closer lijkt langzaam maar zeker in vorm te komen. Afgelopen woensdag moest Jansen voor het eerst in vijf wedstrijden een earned run toestaan. In de negende inning stuurde manager Dave Roberts zijn closer de heuvel op met een 2-0 voorsprong. Daniel Descalso wist deze achterstand weliswaar te halveren, maar Jansen stapte met zijn vierde save van het seizoen het veld af.


Voor zijn vijfde save van deze jaargang had de closer slechts acht pitches nodig. Donderdag verdedigde Jansen met succes een 5-2 voorsprong tegen de Diamondbacks. Het werd een relatief simpele outing voor de international. Met drie fly balls kwam hij uit de inning. In zijn laatste zes outings stond Jansen één earned run en vijf hits toe. De Dodgers-closer begon dit seizoen met een ERA van 9.00, maar inmiddels is dit gezakt naar 4.97. Het is nog altijd aan de hoge kant, maar er zit in elk geval vooruitgang in. Vorig jaar sloot Jansen af met een ERA van 1.32. De vijf saves had hij toen op 25 april al te pakken.

De competitieplanner wilde het de Texas Rangers deze weken niet al te gemakkelijk maken. Na de serie tegen de Toronto Blue Jays was het de beurt aan de Cleveland Indians. Daarna volgen vier wedstrijden tegen de Boston Red Sox. Jurickson Profar lijkt zijn draai steeds beter te vinden. Vorige week sloeg de international van het Koninkrijksteam z’n eerste homerun en daarna volgde een reeks van vier wedstrijden met minimaal één hit.
Z’n aantal binnengeslagen punten wist Profar de laatste dagen ook aardig op te vijzelen. Maandag, in de 7-5 nederlaag tegen de Indians, sloeg de kortestop met een double in de achtste inning de 3-3 binnen. Na een double van Nomar Mazara liep Profar zelf de 4-3 over de thuisplaat. De Texas Rangers wisten deze voorsprong niet over de streep te trekken. Een dag later lukte dit wel en dat was niet in de laatste plaats te danken aan Jurickson Profar.

PRODUCTIEF

Na een homerun van Delino DeShields was het Profar die met een tweehonkslag de Rangers op 2-0 zette door Shin-Soo Choo binnen te slaan. Diezelfde Choo kwam over de thuisplaat toen Profar dit kunstje in de zevende inning nog eens herhaalde. Een 6-0 voorsprong na zeven innings bleek echter niet veilig. In de 12e inning moesten er homeruns van Joe Gallo en Isiah Kiner-Falefa aan te pas komen om de Rangers aan de zege te helpen. Na dit duel eindigde de hitting streak van Profar. De derde wedstrijd tegen de Indians was met 12-4 een kansloze onderneming voor Texas.


Jurickson Profar drukte donderdag al in de tweede inning zijn stempel op de wedstrijd tegen Boston. De kortestop sloeg zijn eerste triple van deze jaargang en hielp daarmee Joey Gallo over de thuisplaat. Profar werd op zijn beurt door ploeggenoot Renato Nunez, middels een sac fly, binnengeslagen. De Oranje-international zorgde in de vierde inning opnieuw voor een run. Het was op dat moment de 5-3. Texas zou dit eerste duel in een serie van vier met 11-5 winnen. Met hun record van 13-20 komen de Rangers nog niet weg van de laatste plaats in de AL West.

Jonathan Schoop is nog altijd niet terug in de line-up van de Baltimore Orioles. Sinds 14 april kampt de tweedehonkman met een buikspierblessure. Vorige week begon hij voorzichtig weer wat te trainen en vandaag (vrijdag) moet hij zich melden bij de Bowie Baysox. De AA-club binnen de organisatie van de Orioles. Schoop heeft geen last meer van zijn blessure, maar verwacht drie wedstrijden op een lager niveau nodig te hebben om weer enigszins in vorm te komen. Op 8 mei hoopt hij terug te keren bij de O’s.
Met die O’s gaat het niet best. Op 14 april, de dag dat Schoop naar de DL verhuisde, had zijn ploeg vijf wedstrijden gewonnen. We zijn nu bijna drie weken verder en de Orioles hebben er slechts drie schamele wins aan toe kunnen voegen. In LA werd deze week drie keer verloren van de Angels. Dit weekend wacht de hekkensluiter in de AL East een serie tegen de Oakland Athletics.

Andrelton Simmons had wat last van zijn onderarm, maar deze problemen lijken verholpen. Zondag stond hij tegen de Yankees nog als aangewezen slagman op papier. In de volgende wedstrijd, dinsdag tegen Baltimore, was Simmons gewoon weer de kortestop van de Los Angeles Angels. Na vier nederlagen op rij, werd het voor LA weer eens tijd voor een win. Die overwinning kwam er ook, maar deze kwam wel wat vreemd tot stand.
In de vijfde inning opende Andrelton Simmons de score. Met zijn double bereikte Simmons het tweede honk, maar een fout van Manny Machado stelde hem in staat direct door te lopen naar de thuisplaat. Simmons liep het eerste van drie punten binnen en die waren maar net genoeg voor de overwinning op de O’s. In de twee wedstrijden daarna kwamen de knuppels van de Angels pas echt tot leven en ook Andrelton Simmons liet zich niet onbetuigd.
Woensdag, in de tweede wedstrijd, sloeg onze landgenoot met een double Shohei Ohtani binnen. Opnieuw ging Machado in de fout waardoor Simmons zijn weg kon vervolgens naar het derde honk. Zach Cozart hielp zijn kortestop vervolgens over de thuisplaat. LA begon met een 10-2 voorsprong aan de negende inning. Baltimore gaf zich niet zomaar over. Met vijf runs maakten de Orioles het toch nog even spannend.

BOVENAAN HET LIJSTJE

Het seizoen is een maand onderweg en Andrelton Simmons is nog altijd de Angel met het hoogste slaggemiddelde (.327) en de meeste hits (34). In z’n eerste slagbeurt was het donderdag ook meteen weer raak. Zijn zevende tweehonkslag van het jaar stelde Ohtani in staat te scoren. Het was op dat moment al het vierde punt voor de Halos. In de vierde inning mocht Simmons opnieuw een double noteren en twee RBIs aan zijn totaal toevoegen. Justin Upton en Albert Pujols konden scoren. Laatstgenoemde is na donderdag nog één hit verwijderd van een mooie mijlpaal. De eerstehonkman van de Angels staat nu op 2.999 hits in zijn carrière. De Angels wonnen overigens eenvoudig met 12-3 en delen de koppositie in de AL West met de Astros.

Cover photo: Reinhold Matay/USA TODAY SPORTS

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen