NBA Free Agency 2018: The Big Players


Gezien het seizoen al ruim over de helft is, zijn veel teams al bezig met het volgende seizoen om het team samen te stellen. Dit kan door trades of door het aantrekken van spelers tijdens NBA Free AgencyDit off-season zijn er veel grote vissen binnen te hengelen. Welke soorten free-agency zijn er? En wat zijn de grootste namen per positie?

SOORTEN FREE AGENCY

Unrestricted Free Agency (UFA): Op het moment dat het contract afloopt is de speler vrij om te tekenen bij welk team dan ook. Er kan wel in het contract zijn opgenomen dat hij een team- of player option heeft.
Team option: Als deze optie in het contract staat betekent het dat het team de rechten bewaard en kan beslissen of ze het contract nog een jaar gaan verlengen.
Player option: De player option geeft de speler zelf meer zeggenschap over het einde van het contract. Hij kan zelf beslissen of hij nog een jaar doorgaat bij hetzelfde team of een volledig UFA word.
Early Termination Option: Dit is een wat ingewikkeldere constructie, die inhoudt dat een speler het recht heeft om een getekend contract te beëindigen, maar pas na het vierde jaar van het bestaande contract. Als de speler deze optie licht, kan hij bij elk team tekenen.
Restricted Free Agency (RFA): In deze optie heeft het ‘oude’team de bal in handen. De speler kan tekenen bij elk team voor elk willekeurig salaris maar het ‘oude’ team kan dit matchen. Hiermee blijven ze in de race om de speler te behouden. Matchen ze het salaris blijft de speler bij het originele team.


POINT GUARD


Chris PAUL (Houston Rockets)

Leeftijd: 32
Type free agency: Unrestricted
Stats: 18,7 punten, 5,5 rebounds, 8 assists, 1,7 steals, 0,3 blocks.
De belangrijkste en meest in het oog springende Free Agent point guard moet toch wel Chris Paul zijn. In Houston doet hij het samen met James Harden en coach Mike D’Antoni op dit moment gewoon heel erg goed. De ploeg staat eerste in de Western Conference, vier wedstrijden voor op Golden State en met een winstpercentage van 80,3%. De kans is aanwezig dat Paul, omdat hij zich goed voelt in Houston, opnieuw bij de Rockets tekent. Dit kan ook veroorzaakt worden doordat andere teams hem mogelijk geen langdurig contract met max-salary willen aanbieden, gezien zijn leeftijd.

Chris Paul (Christian Petersen/Getty Images/Archief)


SHOOTING GUARDS


Kentavious CALDWELL-POPE (Los Angeles Lakers)

Leeftijd: 25
Type free agency: Unrestricted
Stats: 13,5 punten, 5,5 rebounds, 2,2 assists, 1,6 steals, 0,2 blocks.
Het voornaamste wapen van KCP is zijn lengte en atletisch vermogen. Op de shooting guard positie is dit natuurlijk handig, zeker als je ook nog is 3-punters kan schieten een een goede wing-defender bent. Met een salaris van $17,7 miljoen lijkt hij te duur voor zijn productie. Door zijn wing-defense heeft hij wel de Lakers-verdediging weten te verbeteren.


SMALL FORWARDS


Paul GEORGE (Oklahoma City Thunder)

Leeftijd: 27
Type free agency: Player option
Stats: 21,8 punten, 5,6 rebounds, 3,4 assists, 2,1 steals, 0,5 blocks.
Bijna iedereen kent het verhaal van George wel. Vorig seizoen vertrok hij last-minute naar OKC voor een eenjarig contract. Dit was verrassend, aangezien George zelf openlijk liep te flirten met de Lakers. Volgend seizoen is hij de eerste van drie small forwards die een max-contract op gaat zoeken. Hij is goed op dreef in OKC naast Russell Westbrook en Carmelo Anthony en is een manusje-van-alles. Heb je een clutch three point shot nodig in de laatste seconden van de wedstrijd? Wil je iemand die Lebron James of Kevin Durant goed kan verdedigen? Heb je een steal nodig? In alles heb je aan Paul George genoeg.
Paul zegt zelf dat hij het wel naar zijn zin heeft bij OKC, maar als de oude liefde (LA Lakers) gaat opbloeien in het off-season, kan hij zo zijn biezen pakken.

Paul George (ESPN/Archief)

Kevin DURANT (Golden State Warriors)

Leeftijd: 29
Type free agency: Player option
Stats: 26,6 punten, 6,8 rebounds, 5,4 assists, 0,8 steals, 1,9 blocks
Kevin Durant is op dit moment bezig aan zijn tweede seizoen in de Bay Area. Kampioen worden was zijn doel en dat is in het eerste seizoen gelukt. Na dit jaar loopt zijn contract af, maar hij heeft een player option. Op het moment dat hij tevreden is, wat hij zelf wel aangeeft, kan hij zijn contract verlengen om zo op zoek te gaan naar een volgend kampioenschap.
KD is nog steeds één van de meest complete small-forwards in de NBA. Zeker als het op scoren aankomt, is hij één van de — zo niet dé — beste. Hij heeft de lengte voor rebounds en blocks en kan over langere spelers heenschieten. Daarnaast heeft hij de visie om assists te geven en de gretigheid om op het verdedigende vlak zijn mannetje te staan. In al dit is hij dé perfecte speler die normaal gesproken absoluut op nummer één staat. Durant heeft gewoon pech dat hij in dezelfde periode basketbalt als The King.

Kevin Durant in Warriors uniform (Kim Klement/USA TODAY Sports/Archief)

LeBron JAMES (Cleveland Cavaliers)

Leeftijd: 33
Type free agency: Player option
Stats: 27,3 punten, 8,7 rebounds, 9 assists, 1,5 steals, 1 blocks.
LeBron is alweer bezig aan zijn 15e seizoen en is nog steeds de onbetwiste nummer één in NBA-land. Hij speelt momenteel statistisch gezien één van zijn beste seizoenen en draagt zijn team, getuige ook zijn triple-double in de maand februari. Ook tijdens recente wedstrijden tegen Milwaukee (40-12-10) en de Raptors (35-7-17) is hij de man van Cleveland die het moet doen.
James heeft er gewoonte van gemaakt om de laatste jaren korte contracten te tekenen met een player option. Zo blijft hij flexibel, kan veel extra geld cashen (tv-rechten ed.) en heeft hij het voor het zeggen. Dit zie je ook momenteel bij de contracten van Paul George en Kevin Durant. De geruchten dat LeBron naar de Lakers zou gaan doen al langer de ronde. Er zitten voor- en nadelen aan zo’n constructie, die hij zelf moet afwegen. Voorlopig geeft hij aan dat hij pas na dit seizoen over deze kwestie gaat nadenken.

LeBron James, al 15 jaar in de league (Keith Allison/Archief)


POWER FORWARDS


Carmelo ANTHONY (Oklahoma City Thunder)

Leeftijd: 33
Type free agency: Early termination option
Stats: 16,7 punten, 5,8 rebounds, 1,3 assists, 0,6 steals, 0,6 blocks.
Na de trade van de Knicks vorig seizoen kan ook dit ‘zwaargewicht’ van OKC dit jaar er voor kiezen om de deur achter zich dicht te trekken. Het is op z’n zachtst gezegd niet het beste seizoen van Anthony. Met z’n plus-min score van -167,23 staat hij onderaan de league. Dit betekent niet dat hij het slecht doet op het veld. Hij speelt ruim 32 minuten per wedstrijd, met percentages van 40,9 FG% / 36,6 3P% / 76,9 FT%. De vraag is of hij tevreden is met de dominante Westbrook en George in een team.

Carmelo Anthony (Cooper Neill/Getty Images)

Julius RANDLE (Los Angeles Lakers)

Leeftijd: 23
Type free agency: Restricted
Stats: 15,9 punten, 7,9 rebounds, 2,5 assists, 0,5 steals, 0,6 blocks.
Randle speelt in zijn vierde seizoen in de NBA nog steeds voor de Lakers. Hij is één van de lichtpuntjes te noemen van dit seizoen met meerdere echt goede wedstrijden. Laatst nog tegen de Cavs had hij een career high in punten (36) pakte 14 rebounds en gaf 7 assists. Zijn cijfers sinds begin februai zijn gewoon goed te noemen: 21,3ppg, 9,3rpg en 3,7 apg. Het feit dat hij nog jong is en genoeg potentie heeft maakt hem een aantrekkelijk doelwit. Het feit blijft wel dat de Lakers de bal in handen hebben, omdat ze andere offers kunnen matchen.


CENTERS


DeMarcus COUSINS (New Orleans Pelicans)
Leeftijd: 27
Type free agency: Unrestricted
Stats: 25,2 punten, 12,9 rebounds, 5,4 assists, 1,6 steals, 1,6 blocks
Toen hij vorig jaar van Sacramento naar de Pelicans ging was de vraag of Boogie goed om kon gaan met Anthony Davis. Dit is wel gebleken als je naar de gecombineerde stats van de twee kijkt. Cousins is een echte center: veel punten en rebounds, en ook verdedigend staat hij zijn mannetje. Hij brengt helaas ook problemen met zich mee. Ten eerste is daar zijn persoonlijkheid. Daar heeft hij al meerdere keren met diverse coaches in de clinch gelegen. Ten tweede is daar zijn blessure. Een gescheurde achilles heeft niemand goed gedaan voor zijn carrière. De vraag is natuurlijk of hij tevreden is in New Orleans of dat hij, mogelijk, voor het geld gaat.

DeMarcus Cousins (Jonathan Bachman/Getty Images/Archief)

Nikola JOKIC (Denver Nuggets)

Leeftijd: 23
Type free agency: Team option
Stats: 17,5 punten, 10,5 rebounds, 6,0 assists, 1,2 steals, 0,8 blocks
De man die dit seizoen verbazingwekkende dingen laat zien op de center positie lijkt de perfecte aanvulling te zijn voor elk team wat een center nodig heeft. Jong, atletisch en genoeg overzicht. Hij heeft dit seizoen al acht triple-doubels, wat het meeste is voor een Nugget in één seizoen sinds het 1988-1989 seizoen (Fat Lever met 9). Vooral zijn overzicht is één van zijn kenmerken die hij, met de juiste spelers om zich heen, alleen maar kan verbeteren. Als Denver zijn contract behoudt, krijgt hij (maar) $1,6 miljoen per jaar. Met zijn stats kan hij bij een ander team, met een ander contract, een hoop meer gaan verdienen. De vraag is of Denver de big-man beloont voor zijn goede spel of dat hij volgend jaar kan gaan cashen.

Coverfoto:  Jason Miller/Getty Images/Archief

Niels van der Veen
Basketbal begonnen te volgen door Kobe Bryant. Verder groot fan van Stephen Curry, Damian Lillard en de 76ers. De laatste jaren ook naar de NFL toe gegroeid. Go Ravens!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen