NBA Draft 2018: De grote winnaars

Nadat donderdagnacht in Brooklyn de NBA Draft werd gehouden, is het tijd om de balans op te maken. De komende dagen nemen we de winnaars en de verliezers van dit jaar door. Vandaag beginnen we met de winnaars van de 2018 NBA Draft.


PHOENIX SUNS


Dat de Phoenix Suns tussen de winnaars staan was te verwachten. Met de eerste en de zestiende pick konden de Suns zichzelf een heel eind op weg helpen richting het herbouwen van de franchise. Met de nieuwe trainer, Igor Kokoskov, en twee toekomstige sterren in DeAndre Ayton en Mikal Bridges lijken de Suns deze stap ook daadwerkelijk gezet te hebben.
DeAndre Ayton was een no-brainer op de eerste plek. Het was de eerste keer dat de Suns de beschikking hadden over de eerste pick in de draft. Ze hadden hem niet beter kunnen gebruiken. Met het vertrek van Alex Len blijft er momenteel niet veel over op de center-positie. Met Tyson Chandler hebben de Suns namelijk welgeteld één center. Dit verklaart de keuze voor DeAndre Ayton. Hij kan samen met Devin Booker het duo zijn dat de Suns weer naar successen gaat leiden.

DeAndre Ayton gaat samen met Mikal Bridges misschien wel het laatste puzzelstukje zijn waar de Suns naar op zoek zijn. (AP Photo/Kevin Hagen)

Dat de Suns dan vervolgens hun zestiende pick (Zhaire Smith) en hun 2021 first-round pick van de Heat naar de 76ers traden voor Mikal Bridges, maakt de draft alleen maar beter voor de ploeg uit Phoenix. Nu hebben de Suns met Josh Jackson, T.J Warren en Mikal Bridges drie opties voor twee posities. Zowel Mikal Bridges als DeAndre Ayton gaan meteen de Suns kunnen dragen. Beide spelers zijn aanvallen uitstekende schutters en verdedigend in staat hun man te staan. Sterker nog, Bridges is misschien wel de beste verdediger in deze draft. Dat de Suns die met de zestiende pick hebben weten te bemachtigen, is bijna onwerkelijk.

TWEEDE RONDE

In de tweede ronde wisten de Suns opnieuw goede keuzes te maken. Met de 31e pick werd Elie Okobo geselecteerd, misschien wel de toekomstige point-guard voor de Suns. Okobo zal zich moeten aanpassen aan het niveau in de NBA, maar achter Brandon Knight en Tyler Ulis zal hij, wellicht eerst in de G-League, ruim de tijd krijgen. Over een jaar of twee kan hij dan de point-guard van de Suns gaan worden, als het al niet eerder is.
Met de 59e pick werd George King gedraft. Over deze small-forward bestaan veel twijfels, maar hij zal de kans krijgen zich tijdens Summer League te laten zien en te strijden om een plek in de rotatie. De line-up van de Suns zal nog wel wat tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen en is tevens nog erg jong. Het zal dus nog zeker een jaar duren voordat de Suns echt mee zullen doen om de play-offs, zeker in de sterke Western Conference. Toch hebben de Suns zich gepositioneerd om de 76ers-versie van de Western Conference te worden de komende jaren.

| Potentiële line-up: Brandon Knight (PG), Devin Booker (SG), Mikal Bridges of Josh Jackson (SF), T.J Warren (PF) en DeAndre Ayton (C) |


ATLANTA HAWKS


Naast de Suns zijn ook de Atlanta Hawks succesvol geweest in de draft. De ploeg uit Atlanta had drie picks in de eerste ronde en gebruikte deze op de juiste manier. Met de derde pick kozen ze voor Luka Doncic, maar de Sloveen werd meteen getrade voor de vijfde pick in de draft: Trae Young. De 19-jarige point-guard is blijkbaar de speler die de Hawks willen hebben om de waarschijnlijk vertrekkende Dennis Schroder te vervangen. Schroder zal met deze keuze waarschijnlijk de komende zomer wel getrade worden. Wat natuurlijk ook een optie is, is Schroder naast Trae Young zetten. De kans dat dit gebeurt lijkt echter klein te zijn.

Met Trae Young hebben de Hawks hun point-guard van de toekomst binnengehaald en staat het licht op groen voor een trade van Dennis Schroder. (Geoff Burke/ USA TODAY Sports)

PARTNER VOOR COLLINS

Gezien de volgende pick zou dit ook niet heel logisch zijn. Met de 19e pick kozen de Hawks namelijk voor de beste schutter in deze draft: Kevin Huerter. Het idee hierachter is duidelijk: Naast de goed-schietende Trae Young nog een goede schutter zetten. Met zowel Young als Huerter halen de Hawks hun backcourt van de toekomst binnen. Beide spelers zijn aanvallend al enorm ver in hun ontwikkeling, maar zullen verdedigend nog veel moeten leren om op NBA-niveau ook succesvol te zijn. Dit is dan ook meteen het gevaar van deze twee keuzes: eenzijdigheid.
Met de laatste pick in de draft kozen de Hawks voor Omari Spellman. Ook hier kozen de Hawks wederom de juiste persoon. Spellman is een uitstekende en atletische verdediger, maar tevens een goede schutter met een jumpshot die richting de driepuntlijn reikt. Dit is precies wat de ploeg uit Atlanta nodig heeft naast John Collins. Het lijkt een perfect duo te zijn, waardoor de Hawks met hun drie picks dus zowel hun backcourt– als frontcourt van de toekomst hebben weten te draften.

TWEEDE RONDE

In de tweede ronde hadden de Hawks alleen pick nummer 34. Met deze pick kozen de Hawks voor een ervaren point-guard in Devonte Graham. Toch traden zij Graham vervolgens weg naar de Hornets voor twee second-round picks in 2019 en 2023. Dit doen de Hawks voornamelijk om ook de komende jaren in de draft actief te kunnen zijn.
De potentiële line-up van de Hawks ziet er na deze draft heel er goed uit. Er vanuit gaand dat Dennis Schroder getrade wordt, lijkt Trae Young de point-guard te gaan zijn. Hij zal de touwtjes van de aanval in handen te krijgen. Met Kevin Huerter, Kent Bazemore (wordt wellicht ook nog getrade), Omari Spellman en John Collins hebben de Hawks een line-up die er qua potentie een stuk beter uit ziet. Met Schroder en Bazemore hebben de Hawks nog wat trade-waarde waar misschien wel een small-forward mee binnengehaald kan worden. Dan zou het team helemaal compleet zijn. Dat het, net zoals bij de Suns, nog even duren zal mag duidelijk zijn. Ook de line-up in Atlanta is namelijk nog erg jong en onervaren. Maar de Eastern Conference zal de komende jaren geïnteresseerd kijken naar de ontwikkeling van de Hawks.

Potentiële line-up: Trae Young (PG), Kevin Huerter (SG), Kent Bazemore (SF), Omari Spellman (PF), John Collins (C) |


PHILADELPHIA 76ERS


De 76ers mogen ook gezien worden als een winnaar van deze draft. Met vijf picks hadden de 76ers, zoals de afgelopen jaren ook al het geval was, de kans om hun team op veel posities te versteken. De 76ers kozen met de tiende pick Mikal Bridges, maar stuurden hem vervolgens voor naar de Suns voor Zhaire Smith (16e pick) en de 2021 first-round pick van de Heat. Dit zal geen eenvoudige keuze zijn geweest, maar met Zhaire Smith halen de 76ers een energieke en atletische bankspeler in huis die misschien wel in de toekomst de small-forward of shooting-guard positie kan invullen.
Daarna kozen de 76ers aan het einde van de eerste ronde met de 26e pick Landry Shamet. Hiermee werd meteen duidelijk dat de toekomst van Jarred Bayless en J.J Redick niet zeker is. Landry Shamet is vooral aanvallend een enorme toevoeging en kan de rol van J.J Redick overnemen met een veel goedkoper contract. Hij heeft namelijk twee kwaliteiten: zijn passing en zijn scorend vermogen/schietkwaliteiten. Vanwege de aanwezigheid van zowel Ben Simmons als Markelle Fultz zal dat eerste meestal een bijkomstigheid zijn. Hierdoor kan Shamet zich focussen op dat waar hij het beste in is: Profiteren van het spel en de creativiteit van de spelers om hem heen, net zoals Redick dat zijn hele carrière al doet.

TWEEDE RONDE

In de tweede ronde zagen we de backcourt-trend opnieuw terug bij de 38e pick. Met Khyrie Thomas konden de 76ers een grote steal in huis halen. Toch werd ervoor gekozen om Thomas te traden naar de Pistons in ruil voor twee toekomstige second-round picks. Hierna leken de 76ers hun frontcourt-posities te versterken met Raymond Spalding (56e pick) en Kostas Antetokounmpo (60e pick). Toch werden ook deze picks weer getrade, de derde trade van de 76ers tijdens de draft. Dit keer werden Spalding en Antetokounmpo naar de Mavericks gestuurd in ruil voor Shake Milton (54e pick).
De logica hierachter is heel eenvoudig: Hoe meer gedrafte spelers, hoe meer potentiële rookie-contracten. Dit betekent dat er dus meer geld wordt uitgegeven en er dus minder cap-space is voor free-agents. Om dit te voorkomen kiezen de 76ers voor drie gedrafte spelers en twee draftpicks voor de toekomst in plaats van vijf nieuwe spelers.
Met het aantal vaststaande contracten van de 76ers is dit de beste keuze. Als de 76ers LeBron James een max-contract (meer dan 30 miljoen) willen laten tekenen, zullen ze deze ruimte moeten vrijmaken in hun budget. Tijdens de draft werd terecht gemeld dat, mocht Bayless getrade worden en Redick niet terugkomen, de 76ers genoeg ruimte (ruim 30 miljoen) zouden hebben gecreëerd om LeBron James binnen te halen. Dit verklaart de drie backcourt-picks van de 76ers en de trades die daarna volgde om zo veel mogelijk geld over te houden voor de komst van LeBron James.

Met de draft van 2018 hebben de 76ers de volgende stap gezet om de financiële ruimte te creëren voor het tekenen van LeBron James (Ken Blaze / USA TODAY Sports)

POTENTIËLE LINE-UP

Met de afgelopen draft hebben de 76ers niet echt hun starting five veranderd, maar hebben ze zich wel zo gemanoeuvreerd dat ze mogelijk LeBron James kunnen tekenen en tegelijkertijd genoeg breedte hebben op de andere posities. Met het al aanwezige talent zullen de 76ers volgend seizoen, mocht James komen, de grote favoriet zijn in de East. Ook zonder James zullen de 76ers angst zaaien bij bijna elk team in de NBA.

| Potentiële line-up: Ben Simmons (PG), Robert Covington (SG), Dario Saric (SF), LeBron James (PF) en Joel Embiid (C)

Coverfoto: Kevin Hagen/AP Photo

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen