Dutch Watch: X-Man speelt long ball, Simba keert terug

Ook dit seizoen is het Koninkrijk der Nederlanden weer goed vertegenwoordigd in de MLB. De spelers zijn ook bepaald geen veldvulling, dus verdienen ze hun eigen plekje bij SportAmerika. In de Dutch Watch bespreken we wekelijks het wel en wee van ‘onze jongens’ in de majors.

We hebben dit seizoen al vaak de loftrompet mogen steken over Ozzie Albies, maar de kleine infielder zit even in een lastige periode. Defensief viel er weinig op z´n spel aan te merken, maar aanvallend hield het niet over. Zondag tegen de San Diego Padres besloot Braves-manager Brian Snitker z’n vaste tweedehonkman zelfs buiten de line-up te houden. De productie van Albies mag dan wat haperen, dat geldt niet voor z’n ploeggenoten. Ook na de series tegen San Diego en Toronto is Atlanta nog altijd de trotse koploper in de NL East.


In de serie tegen de Padres kwam onze landgenoot tot slechts twee hits in 13 at-bats. Niet iets om over naar huis te schrijven, maar met z’n 20e double van het jaar zette Albies zijn Braves wel op voorsprong in de derde inning van de eerste wedstrijd. De nipte 4-2 overwinning bleek een opmaat voor een spannende serie. De Braves wonnen drie van de vier duels, maar gemakkelijk ging het niet.
In de twee wedstrijden die volgden, zette de slump van Albies door. Er was voor hem geen plaats in de starting lineup voor het laatste duel. Toch werd er nog wel een beroep op hem gedaan en dat betaalde zich uit. Albies kwam door met een tweehonkslag. Met een redelijk goed gevoel kon hij nog in het vliegtuig naar Toronto stappen.

DOUBLES BLIJVEN KOMEN

Tegen de Blue Jays kwam Albies tot twee hits in 10 at-bats. Toronto had thuis zeven wedstrijden op rij gewonnen, maar Ozzie Albies en z’n kornuiten riepen deze serie afgelopen dinsdag een halt toe. Atlanta won de eerste wedstrijd van dit tweeluik met 11-4. Met een RBI double sloeg Albies in de achtste inning Johan Camargo binnen. Het was z’n zevende binnengeslagen punt van deze maand en zijn 42e in totaal.
Woensdag verloren de Braves met 5-4. Ozzie Albies kwam in de derde inning opnieuw door met een tweehonkslag, maar z’n ploeggenoten lieten hem achter op de honken. Dit weekend staat er een serie tegen de Orioles op het programma. Daarna komen de Cincinnati Reds op bezoek in Atlanta.

Het eigen bed zien Xander Bogaerts en de Boston Red Sox de laatste tijd niet. De ploeg is bezig aan een lange road trip, die goed begon met vier overwinningen in Baltimore. Daarna maakte het hele circus de oversteek naar de westkust voor vier duels met de Seattle Mariners. Alvorens ze naar huis mochten, moesten ze onderweg stoppen in Minneapolis voor een serie tegen de Twins. Overdreven succesvol was de trip uiteindelijk niet, maar Bogaerts liet met name in Seattle van zich horen.


Nadat hij twee keer met drie slag was weggestuurd in de eerste wedstrijd in Seattle besloot Bogaerts het in de zesde inning over een andere boeg te gooien. De kortestop joeg de bal de tribunes in. Xander Bogaerts zette z’n ploeg daarmee op een 2-1 voorsprong en dat was na negen innings ook de eindstand. Een dag later, in de tweede wedstrijd, werd duidelijk dat X-Man het goed naar z’n zin heeft in Safeco Field.
In de derde inning ging de bal opnieuw het stadion uit en dit keer nam hij J.D. Martinez en Mitch Moreland mee over de thuisplaat. Z’n 11e homerun van het seizoen leverde Boston een 6-3 voorsprong op, maar helaas voor de BoSox was dit niet genoeg voor de win.
Ook de derde wedstrijd van deze serie ging verloren, maar toch nam Boston nog met een goed gevoel afscheid van Seattle. Afgelopen zondag wonnen de Red Sox met 9-3 en dat was niet in de laatste plaats te danken aan Bogaerts. Met een homerun, twee RBIs en twee runs had onze landgenoot een belangrijk aandeel in de zege.

LAATSTE TUSSENSTOP

Ook in Minnesota slaagden de BoSox er niet in de serie te winnen. De eerste twee wedstrijden tegen de Twins gingen verloren. Xander Bogaerts kwam in z’n negen slagbeurten niet verder dan een double en twee hits. Donderdag brak hij, met zijn tweede double in deze serie, de wedstrijd open in de zevende inning. Martinez en Moreland scoorden op de klap van de Nederlander en tilden daarmee de score naar 4-0.
Bogaerts zelf werd door Rafael Devers over de thuisplaat geslagen voor de vijfde run. De kortestop staat inmiddels op 43 RBIs. Vorig seizoen stond de teller na juni op 36 binnengeslagen punten. Daarbij heeft Bogaerts in april nog de nodige wedstrijden gemist vanwege een blessure. Wat betreft het aantal RBIs staat z’n persoonlijk record op 89 in 2016, maar hij ligt op koers om dit te verbeteren.

De New York Yankees hebben zich inmiddels aan kop van de AL East genesteld en hebben nog altijd wat wedstrijden minder gespeeld dan aartsrivaal Boston. Afgelopen week maakten Tampa Bay, Washington en Seattle kennis met de kracht van The Bronx Bombers. Didi Gregorius is inmiddels weer geklommen in de batting order en liet met name tegen de Rays zien dat dit niet voor niets is.


Vorige week donderdag bleef hij nog aan de kant, maar een dag later liet Didi Gregorius zien dat hij afscheid heeft genomen van z’n slump. De Amsterdammer sloeg z’n derde homerun in drie wedstrijden, was 3-for-4 in z’n at-bats en passeerde twee keer de thuisplaat op weg naar een 5-0 zege. In de vierde wedstrijd tegen Tampa Bay sloeg Gregorius voor het eerst sinds 30 maart weer eens een triple. Met twee man uit bereikte hij in de eerste inning het derde honk, maar z’n ploeggenoten wisten hem niet binnen te slaan. In de achtste inning kwam Gregorius nog eens door met een infield single, maar ook dit keer bleef hij achter op de honken. Na drie zeges op rij kregen de Yankees weer eens een nederlaag te slikken.
Afgelopen maandag moesten Gregorius en de zijnen even op en neer naar Washington om het een en ander in te halen. Door het slechte weer moesten de Yankees en de Nationals nog een wedstrijd afmaken die vorige maand was gestaakt bij een 3-3 stand. New York verloor het duel en het enige dat Gregorius deed, was de bal in een dubbelspel slaan. De twee teams moesten ook nog een volledige wedstrijd inhalen en daarin hadden de bezoekers meer succes. Veel meer dan een hit droeg onze landgenoot echter niet bij aan de 4-2 overwinning.

HITTING STREAK

In de serie die volgde, tegen de Seattle Mariners, bleef Gregorius werken aan zijn hitting streak. De infielder heeft nu een reeks van zeven wedstrijden waarin hij minimaal één hit noteerde. Met de Yankees won Gregorius drie keer van de Mariners en hij was 4-for-12 in zijn at-bats. In het tweede duel tekende hij voor een RBI. Zijn zesde van de maand en z’n 41e dit seizoen.

De Los Angeles Dodgers zijn de grens van .500 inmiddels gepasseerd en Kenley Jansen heeft een aantal saves dat hoort bij een closer van zijn statuur. Afgelopen week moesten de San Francisco Giants er twee keer aan geloven. Daarna vertrokken Jansen en consorten naar The Windy City voor een serie tegen de Chicago Cubs. De Dodgers maakten het spannend en dus kon de Nederlandse closer aan de bak.
Het was de vierde serie die de Dodgers en de Giants tegen elkaar speelden. Geen van de voorgaande drie werden beslist in het voordeel van LA, maar daar kwam afgelopen weekend verandering in. De Dodgers begonnen met een 3-2 voorsprong aan de negende inning en aan Jansen de eer om de zege veilig te stellen. De closer had 16 pitches nodig om de wedstrijd op slot te gooien. Andrew McCutchen kreeg drie slag van onze landgenoot.
Een dag later mocht Jansen ook z’n 17e save van het jaar noteren. Dit keer ging hij aan het werk met een 3-1 voorsprong, maar zo gemakkelijk als vrijdag ging het niet. Een fout van Justin Turner zette Buster Posey op het eerste honk en Marc Williamson kreeg vier wijd van Jansen. Verder dan dit kwamen de Giants echter niet. Met z’n 23e pitch maakte de closer een einde aan de inning en de wedstrijd.

OP STOOM

In Chicago ging er voor het eerst sinds ruim een maand weer eens een serie verloren voor de Dodgers. De bezoekers uit Californië begonnen dinsdag prima met een 4-3 overwinning. Deze kwam pas in de negende inning tot stand nadat Kyle Farmer twee punten had binnengeslagen. Kenley Jansen moest daarna de klus zien te klaren en daarvoor had de closer 12 pitches nodig. Ian Happ en Addison Russell kregen de knuppel nog wel tegen de bal, maar deze kwam het infield niet uit.
Catcher Willson Contreras kon met drie slag weer gaan zitten. Voor Jansen betekende dit de 18e save van het seizoen. Vorig jaar had hij z’n 18e save op 29 juni te pakken. De closer moest dit jaar even op gang komen, maar Jansen heeft de juiste versnelling nu toch wel gevonden. Zijn teamgenoten moesten in Chicago de tweede en derde wedstrijd aan de Cubs laten.

Jurickson Profar en zijn Texas Rangers hebben een bijzondere week achter de rug. De ploeg is nog altijd hekkensluiter in de AL West, maar voor het eerst dit seizoen wonnen de Rangers vijf wedstrijden op rij. Zowel de serie tegen de Colorado Rockies als die tegen de Kansas City Royals werd in winst omgezet. Met name tegen de Rockies liet Profar zijn knuppel spreken. Hij vijzelde zijn RBIs wat op en deed dat op een manier die de fans wel konden waarderen.

PRODUCTIEVE PROFAR

In de eerste wedstrijd tegen de Rockies had Jurickson Profar weinig tijd nodig om indruk te maken. Al in de eerste inning zette hij, met z’n zevende homerun van het jaar, de Rangers op een 2-0 voorsprong. Na die inning stond er 5-0 op het scorebord, maar het was niet genoeg voor een win. Een dag later nam Texas revanche voor de 9-5 nederlaag. Met een hit en een run droeg Profar bij aan de 5-2 zege. De zogenaamde rubber game werd ook een prooi voor de Rangers en Profar speelde een hoofdrol in dit slugfest. Dit keer was het de beurt aan de Rockies om een grote voorsprong uit handen te geven.
In de zesde inning timmerde onze landgenoot de bal het stadion uit en nam Delino DeShields en Nomar Mazara mee over home plate. De klap zette Texas voor het eerst op voorsprong, maar deze 6-5 was niet genoeg. Met z’n 19e double van het seizoen kwam Profar in de zevende inning aan zijn vierde RBI van de dag. De wedstrijd ging, na een bijzonder productieve negende inning, uiteindelijk met 13-12 naar de Rangers.

UITGELEZEN KANS

De Rangers kregen daarna een uitgelezen mogelijkheid om de mooie reeks een vervolg te geven. Texas moest op bezoek bij de kwakkelende Kansas City Royals, die al zes wedstrijden op rij hadden verloren. De knuppel van Profar koelde wat af in deze serie, maar dat weerhield de Rangers er niet van de bezem te pakken en de Royals te sweepen. In de eerste wedstrijd was onze landgenoot, nadat hij vier wijd kreeg in de achtste inning, verantwoordelijk voor de zesde en laatste run van de Rangers.
In het tweede duel nam Texas al snel afstand. Wederom kreeg Profar vier wijd en dit resulteerde opnieuw in een run. Na de 6-3 in de eerste wedstrijd werd het nu 4-1. Afgelopen woensdag wonnen de Rangers met 3-2 en sloeg Profar zijn 60e hit van het seizoen. Na zijn single in de tweede inning scoorde de veelzijdige infielder even later de tweede run. De Rangers speelden deze maand 17 wedstrijden en in slechts vier daarvan kwam Profar niet tot minimaal één honkslag.

Jonathan Schoop mocht weer eens juichen deze week. Niet omdat de Baltimore Orioles deze week de wins aaneen wisten te rijgen, maar omdat de tweedehonkman z’n zevende homerun van dit seizoen sloeg. Plaats van handeling was het eigen Camden Yards. Het was pas de derde keer dit seizoen dat Schoop een Orioles-fan blij kon maken met een souvenir.
Op 12 mei sloeg hij thuis tegen Tampa Bay twee ballen het stadion uit en de overige homeruns sloeg hij in uitwedstrijden. Wat de resultaten van de O’s betreft kunnen we weer kort zijn. Die waren opnieuw niet best. Hun record is by far het slechtste in de MLB.
Vorige week kregen de Orioles bezoek van de Miami Marlins. De ploeg van Schoop had inmiddels zeven wedstrijden op rij verloren en daar kwam vrijdag een achtste bij. Verder dan een base on balls kwam Schoop niet in z’n drie slagbeurten. De Marlins wonnen het duel met 2-0. Een dag later mocht de Oranje-international in de zesde inning z’n zevende homerun van het seizoen bijschrijven. Daarnaast was het ook zijn 17e RBI van dit jaar.

ONVOLDOENDE

Het was niet genoeg om de losing streak te stoppen, want Miami stapte met een 5-4 zege van het veld. De schande van tien nederlagen op rij bleef de Orioles bespaard. Zondag werd er zowaar weer een gewonnen. In de tweede inning sloeg Schoop z’n 10e double van dit jaar. Even later werd hij door Jace Peterson binnengeslagen voor wat op dat moment een 2-0 voorsprong was. Diezelfde Peterson was middels een homerun ook verantwoordelijk voor de tweede run van Schoop in dit duel, dat Baltimore met 10-4 won.

PRIMEUR

Baltimore nam dinsdag in de eerste wedstrijd tegen de Washington Nationals brutaal een 5-1 voorsprong, maar deze verdween in de vijfde inning. Een inning later leek Schoop zijn ploeg weer op voorsprong te zetten. Z’n eerste triple van het jaar maakte hem misschien een beetje overmoedig, want even later mislukte een poging om home plate te bereiken. De Nats sloegen toe in de slotfase en wonnen met 9-7.
Een dag later bereikte Schoop het eerste honk na een stootslag. Mark Trumbo ramde de bal weg voor een homerun en nam zijn Nederlandse ploeggenoot mee voor een 2-0 voorsprong. Dit keer hielden de bezoekers uit Baltimore wel stand en wonnen met 3-0. Donderdag werd de derde wedstrijd een prooi voor de Nationals. Jonathan Schoop kon aan slag niets betekenen en ging met zijn Orioles onderuit: 4-2.

Voor de dolende Los Angeles Angels kwam er vorige week zaterdag wat goed nieuws. Andrelton Simmons miste acht wedstrijden vanwege een enkelblessure, maar keerde tegen de Oakland Athletics terug in de line-up. Het was zo’n beetje het enige lichtpuntje, want de Halos hebben de parachute nog niet gevonden om de vrije val te stoppen. In de divisie is de achterstand op koploper Houston immens en ook Seattle wordt al een heel klein stipje aan de horizon. De Angels moeten zelfs vrezen dat ze binnenkort gepasseerd worden door de A’s.
Het werd geen succesvolle rentree voor Andrelton Simmons. LA is blij dat de kortestop terug is, maar in zijn eerste optreden speelde hij in vier at-bats niets klaar. De wedstrijd werd met 6-4 gewonnen door de A’s. Ook een dag later zat een hit er niet in voor Simba. Toch kwam hij in de zesde inning via vier wijd op het eerst honk. Een single van Luis Valbuena stelde de international in staat het derde honk te bereiken. Dankzij een wild pitch van pitcher Daniel Mengden kon Simmons over de thuisplaat. De Angels namen op dat moment een 4-2 voorsprong, maar na 11 innings stond er gewoon weer een nederlaag op het bord: 6-5.

MEER PROBLEMEN

Afgelopen maandag ging het ook mis in de eerste wedstrijd tegen de Arizona Diamondbacks. De Halos verloren voor de zevende keer in acht wedstrijden, maar Andrelton Simmons pakte wel z´n eerste hit na zijn rentree mee. Simba zette zichzelf in de achtste inning met een single op de honken. Catcher Martin Maldonado sloeg z´n kortestop vervolgens binnen, maar verder dan deze 7-4 kwam LA niet. Dinsdag kwam er een einde aan de bescheiden losing streak van drie wedstrijden, maar Simmons kon geen bijdrage leveren aan de 5-4 zege. De infielder keerde vier keer onverrichter zake terug naar de dug-out.

Cover photo: Mary Schwalm/AP

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen