NBA Christmas Day: vijf duels leveren spektakel op

Na de playoffs en het All-Star Weekend, zijn de NBA Christmas Day Games misschien wel de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Vijf wedstrijden stonden er op de planning: Atlanta Hawks-New York Knicks, Boston Celtics-Milwaukee Bucks, Golden State Warriors-Phoenix Suns, Brooklyn Nets-Los Angeles Lakers en Dallas Mavericks-Utah Jazz. SportAmerika vat ze voor u samen.

25 DECEMBER

TRIPLE-DOUBLE WALKER LEIDT KNICKS LANGS HAWKS

Terwijl het grootste gedeelte van de Nederlanders nog aan het kerstdiner zat, begonnen de Hawks en Knicks in Madison Square Garden aan de eerste wedstrijd van de dag. Zonder Trae Young, Kevin Huerter, Derrick Rose, Immanuel Quickley en Danilo Gallinari, waren beide teams gehavend. Toch was het een goed begin van de avond.

In het eerste kwart namen de Knicks direct al ruim aan de leiding. Na twaalf minuten stonden de Knicks negen punten voor en in het tweede kwart gingen ze gestaag door. Bij rust stond New York tien punten voor: 51-61. Ook in het derde kwart begonnen de Knicks sterk, waardoor ze uitliepen tot een voorsprong van maximaal achttien punten.

Nadat de zege voor de Knicks zo goed als veilig was, waren de ogen gericht op individuele prestaties. Zo noteerde Kemba Walker zijn eerste triple-double sinds 2014. Met 10 punten, 10 assists en 12 assists, was hij de zevende speler aller tijden met triple-double op NBA Christmas Day. De wedstrijd werd afgesloten met een fenomenale dunk van Obi Toppin, want de forward van de Knicks stal de show met een through the legs-dunk. De eindstand was uiteindelijk 87-101, in het voordeel van de Knicks.

INDRUKWEKKENDE COMEBACK MILWAUKEE BUCKS IN SPEKTAKELSTUK

Na elf dagen in de NBA Health and Safety Protocols, heeft Giannis Antetokounmpo op indrukwekkende wijze zijn comeback gemaakt. De Greak Freak eindigde in een zeer spectaculaire wedstrijd tegen de Boston Celtics met 36 punten, 12 rebounds en vijf assists.

Het waren de Celtics die het sterkst begonnen aan de wedstrijd. Jaylen Brown scoorde veertien punten in het eerste kwart, maar moest aan het einde van het eerste kwart terug naar de kleedkamer, omdat hij een tand brak bij het strijden voor een rebound. Toch liepen de Celtics verder uit naar een maximale voorsprong van 19 punten. Bij rust leidde de Celtics met 62-47.

Milwaukee had de laatste twee jaar niet meer gewonnen als ze vijftien punten of meer achterstonden bij rust, maar daar kwam nu verandering in. Vlak voor het einde van het derde kwart was de achterstand teruggedrongen tot slechts één punt. Aan de hand van de voormalige Milwaukee Buck Jabari Parker liepen de Celtics weer uit: 108-96.

Met nog vijf minuten te gaan kwam Antetokounmpo er weer in en dat veranderde de hele wedstrijd. 12 punten, drie rebounds, één assist en een fenomenaal block op een dunkpoging van Robert Williams III zorgden voor de ommekeer in de wedstrijd. Uiteindelijk was het Wesley Matthews die met 30.3 seconden een driepunter raakte en zo de Bucks de eerste voorsprong van de wedstrijd gaf die ze niet meer weggaven.

CURRY EN PORTER JR. SCHIETEN WARRIORS NAAR ZEGE

De derde wedstrijd van de dag vond plaats in Phoenix, waar de Suns het opnamen tegen de Golden State Warriors. De topper tussen de nummers 1 en 2 uit de NBA werd net als de wedstrijd tussen de Bucks en Celtics in de slotminuten beslist. Uiteindelijk trokken de Golden State Warriors aan het langste eind.

De wedstrijd begon goed voor de Warriors, met rake driepunters van Draymond Green en Stephen Curry. De bezoekers gingen sterk door en na het eerste kwart stond er een 33-27 voorsprong op het bord, waar vooral Green met zes assists een groot aandeel in had. In het tweede kwart liepen ze eerst uit tot een voorsprong van tien punten, maar na 24 minuten leidden de Suns met 58-62

Ook in de tweede helft waren de teams aan elkaar gewaagd. Tot halverwege het vierde kwart waren er zeven lead changes en stond het zes keer gelijk. Uiteindelijk trokken de Warriors aan het langste einde. Niet door Curry die in het vierde kwart alles raak schoot, maar Otto Porter Jr.. De forward scoorde veertien punten in de tweede helft, waaronder tien van de laatste twaalf punten van de Warriors en een assist bij de enige andere score.

Curry eindigde met 33 punten, 6 assists en 3 steals. Draymond Green had bijna een triple-double, met 8 punten, 7 rebounds, 10 assists, 3 steals en 2 blocks, terwijl Porter Jr. in totaal 19 punten scoorde tegen een schotpercentage van 61.5%. Voor de Phoenix Suns was Chris Paul topscorer met 21 punten, terwijl Devin Booker bleef steken op 13 punten.

HARDEN EN MILLS VERSLAAN JAMES IN SPANNENDE WEDSTRIJD

De Brooklyn Nets wonnen vervolgens in een zeer spectaculaire wedstrijd van de Los Angeles Lakers. LeBron James noteerde maar liefst 39 punten, 9 rebounds en 7 assists en zijn teamgenoot Russell Westbrook had een triple-double, maar werden verslagen door James Harden en Patty Mills, die goed waren voor 36 en 34 punten.

In de eerste helft lukte het de Nets regelmatig om de pijnpunten van de huidige Lakers bloot te leggen. Veelal via pick-and-rolls domineerde Harden. Hij had bij rust 23 punten en vond hij zijn ploeggenoten makkelijk, resulterend in zes assists. Mills had 19 punten in de eerste helft. Echter waren ook de Lakers strijdlustig. Na een achterstand van 17 punten aan het begin van het tweede kwart, was bij de rust niet veel over van het verschil: 66-62.

In de tweede helft begonnen de Lakers sterk, want binnen een minuut stonden ze op voorsprong door driepunters van Carmelo Anthony en Wayne Ellington. Het leek een voorbode van een tweede helft die gelijk op zou gaan, maar niets was minder waar. Na een 23-6 run van Brooklyn aan het einde van het derde kwart, gingen de Nets aan de leiding met 102-82.

Als dat niet genoeg was, was het vierde kwart andermaal een garantie voor spektakel. Door een 22-3 run kwamen de Lakers helemaal terug in de wedstrijd. Met 45 seconden te gaan was de stand zelfs gelijk, maar was het Nicolas Claxton die met een poster dunk over LeBron James de Nets op voorsprong bracht die zij niet meer weggaven.

Harden eindigde uiteindelijk met 36 punten, 10 assists en 10 rebounds: een triple-double. Ook Westbrook noteerde een triple-double, waardoor zij na Kemba Walker de tweede en derde speler waren met een triple-double deze nacht. In totaal waren er slechts negen triple-doubles genoteerd in de geschiedenis van de NBA Christmas Games.

UTAH JAZZ SLUITEN CHRISTMAS DAY AF MET ZEGE

Zonder sterspeler Luka Doncic traden de Dallas Mavericks aan tegen de Utah Jazz voor de vijfde een laatste wedstrijd. Het beloofde een zware wedstrijd te worden op bezoek in Salt Lake City. Uiteindelijk dolven ze het onderspit: 116-120.

De bezoekers begonnen sterk aan de wedstrijd. Negen punten voor Kristaps Porzingis bracht Dallas op een 34-24 voorsprong na het eerste kwart. Drie rake driepunters van Mike Conley hielpen de Jazz aan een 22-6 run, die ze terugbracht in de wedstrijd. Aan het einde van de eerste helft was de leiding nipt in handen van de Jazz: 63-65.

In de tweede helft bleef de spanning constant aanwezig en besliste de Jazz het duel eigenlijk pas in de slotfase. Donovan Mitchell, goed voor 33 punten, zorgde er met een late and one voor dat het duel definitief op slot werd gegooid. Bij de Mavericks scoorden Kristaps Porzingis en Jalen Brunson bij afwezigheid van Doncic allebei 27 punten.

Coverfoto: Brooklyn Nets

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.